18 Οκτωβρίου 2007


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Είναι μεγάλη μου χαρά και ιδιαίτερα μεγάλη τιμή να καλωσορίζω απόψε σε μια μαραθώνια, θα έλεγα από πλευράς χρόνου τηλεοπτική παραγωγή, το παλλόμενο κύτταρο της Ελλάδας, που είναι η ελληνική περιφέρεια.

Σαράντα πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί, απ’ άκρη σε άκρη της Επικράτειας, από Κρήτη μέχρι Θράκη μεταδίδουν το σήμα μας απόψε για μια μεστή και ενδιαφέρουσα σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό της συζήτηση που πρόκειται ν’ ακολουθήσει με έγκριτους συναδέλφους από κανάλι της περιφέρειας, επαναλαμβάνω από κάθε άκρο της, με τον υποψήφιο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Κάνοντας χρέη οικοδέσποινας, τον καλωσορίζω και αυτόν. Καλησπέρα σας.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Καλησπέρα σε όλους σας κυρίες, κύριοι συνάδελφοι. Είμαστε ευτυχείς που είστε εδώ. Θα επαναλάβω για μερικά δεύτερα, σεβόμενη η ίδια τον τηλεοπτικό χρόνο, ότι οι θεματικές ενότητες είναι τρεις, τις γνωρίζετε όλοι. Είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, είναι η κυβέρνηση Καραμανλή, είναι η ελληνική περιφέρεια, που θεωρώ ότι είναι μείζονος σημασίας. νΌλοι οι συνάδελφοι έχουν από μία ερώτηση για κάθε ενότητα που θ’ ακολουθήσει και αυτό θα γίνει βέβαια, φαντάζομαι αφού καλωσορίσει το κοινό και τους συναδέλφους ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να μιλήσω στην ελληνική περιφέρεια, δηλαδή ουσιαστικά στη ζωντανή ελληνική κοινωνία, με τη βοήθεια τόσων πολλών περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών. Και θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους δημοσιογράφους των περιφερειακών σταθμών που μας τιμούν σήμερα με την παρουσία τους και χαίρομαι γιατί θα μου δοθεί η ευκαιρία να συζητήσω μαζί τους και ν’ απαντήσω σε πολλές και, θέλω να ελπίζω, δύσκολες ερωτήσεις. Ελπίζω ν’ ανταποκριθώ κι εγώ στη δυσκολία και την ποιότητα των ερωτήσεων.

Όπως έχουμε νωρίτερα πει, ο χρόνος για κάθε ερώτηση είναι περίπου στα 30 δευτερόλεπτα. Είμαι ευτυχής που συνεργάζομαι με συναδέλφους οι οποίοι έχουν απόλυτη γνώση της διαχείρισης του τηλεοπτικού χρόνου.

Θα ξεκινήσω μ’ εσάς κ. Γιουρμετάκη στέλνοντας τα θερμά μου χαιρετίσματα στη Θεσσαλία.

*

Α. ΓΙΟΥΡΜΕΤΑΚΗΣ: Θα σας καλησπερίσω, θα σας ευχαριστήσω που μας δίνετε αυτή τη δυνατότητα σήμερα και θα σας ευχηθώ καλή επιτυχία αφού έλαχε σ’ εμένα να ξεκινήσω αυτή τη διαδικασία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν θεωρείτε ότι στις 11 Νοεμβρίου τελειώνει ο κύκλος της εσωστρέφειας στον οποίο έχει μπει το ΠΑΣΟΚ από την 16η Σεπτεμβρίου και μετά. Με δεδομένο ότι λιγότερο από δυο χρόνια μετά, έχουμε και πάλι μια εκλογική διαδικασία που μπορεί να είναι αυτή των Ευρωεκλογών ή να συνδυαστεί και με εθνικές εκλογές, το ερώτημα είναι εάν ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα τελεί υπό προθεσμία μέχρι εκείνη την περίοδο, δεδομένου ότι το κριτήριο με το οποίο μάλλον επιλέγεται, είναι το αν θα καταφέρει να ξαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ευχαριστώ.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με ρωτήσατε πολλά πράγματα ταυτοχρόνως κ. Γιουρμετάκη, έχουμε μακρά εμπειρία συζητήσεων τηλεοπτικών. Κοιτάξτε, είναι φυσιολογικό και λογικό το κριτήριο με το οποίο τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ουσιαστικά όλος ο προοδευτικός κόσμος, όλο το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ επιλέγουν τον Πρόεδρο της παράταξης να είναι και η δυνατότητα μιας εκλογικής επιτυχίας.

Βέβαια, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτελεί ένα πολυσύνθετο έργο, είναι ο εγγυητής της ενότητας της παράταξης, είναι ο αποτελεσματικός και έγκυρος και σαφής εκφραστής των ιδεολογικών αρχών και των πολιτικών θέσεων της παράταξης προς την κοινωνία, μέσα και έξω από τη Βουλή, άρα έχει σημασία το ποιος και με ποια ικανότητα και με ποιο λόγο και με ποιο σθένος εκφράζει το πατριωτικό λαϊκό προοδευτικό, νικηφόρο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ που μας κληροδότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Έχει επίσης σημασία ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να είναι ο επικεφαλής μιας υπεύθυνης, δυναμικής αλλά προγραμματικής και θεσμικής αντιπολίτευσης που λειτουργεί υπέρ του λαού, υπέρ της κοινωνίας, πιέζει την κυβέρνηση.

Τρίτον, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι θεσμικά υποψήφιος Πρωθυπουργός, συγκρίνεται με τον επικεφαλής της άλλης παράταξης, τον κ. Καραμανλή σήμερα, η καταλληλότητα του προσώπου για την πρωθυπουργία παίζει αναπόφευκτα ρόλο, και υπό την έννοια αυτή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσθέτει στην παράταξη και να μην αρκείται στη δύναμη της παράταξης, πολύ περισσότερο δεν πρέπει ν’ αφαιρεί από τη δύναμη της παράταξης.

Άρα μετά τις 11 Νοεμβρίου το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενωμένο, δυνατό, εξωστρεφές, δυναμικό και θα είναι έτοιμο να δώσει μια εκλογική μάχη την οποία προβλέπω και εγώ πολύ γρήγορα. Η οριακή πλειοψηφία του κ. Καραμανλή ήδη κλυδωνίζεται. Ο προεκλογικός εκβιασμός του κ. Καραμανλή ή η ισχυρή αυτοδυναμία ή η επανάληψη των εκλογών, ισχύει και τώρα. Έθεσε μόνος του ζήτημα εκλογικού νόμου. Στένεψε τον ορίζοντα της κυβέρνησής του.

Έχουμε προβλήματα με παλαιούς Υπουργούς που έμειναν εκτός κυβέρνησης, έχουμε διαφωνίες στο Ασφαλιστικό, έχουμε διαφωνίες γύρω από το επίδομα θέρμανσης, έχουμε αυτή τη στιγμή μια κατάσταση πιεστική για τη Νέα Δημοκρατία. Άρα πρέπει να νιώθουμε ότι δεν έχουμε χρόνο μπροστά μας. Σε 18 μήνες θα έχουμε ευρωεκλογές. Είναι κι αυτές μια πολύ σημαντική δοκιμασία. Δεν είναι εθνικές εκλογές, αλλά στέλνουν μηνύματα, καταγράφουν τάσεις.
Εγώ πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό ο κ. Καραμανλής να επανέλθει στο γνωστό προεκλογικό εκβιασμό, πολύ πριν τις ευρωεκλογές. Άρα υπάρχει πράγματι πίεση. Γι αυτό το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενωμένο και εξωστρεφές.

Το ερώτημα είναι: Θα είναι το μεγάλο ΠΑΣΟΚ; Θα είναι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, του 48%; Σήμερα είναι η επέτειος της 18ης Οκτωβρίου του 1981, είναι η επέτειος της μεγάλης νίκης του Ανδρέα Παπανδρέου, η επέτειος της Αλλαγής. Σήμερα, είναι τα γενέθλια του καθαρού ΠΑΣΟΚ που νικά, του καθαρού ΠΑΣΟΚ που εκφράζει ως κυβέρνηση τον μη προνομιούχο, τον αγρότη, τον μικρομεσαίο, το νέο, το φοιτητή, τον άνεργο, το συνταξιούχο, την κοινωνική πλειοψηφία που θέλουμε.

Άρα πρέπει να κάνουμε ένα πραγματικό πολιτικό και ιστορικό μνημόσυνο στον Ανδρέα Παπανδρέου σεβόμενοι το δημιούργημά του, το μεγάλο αυτό ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ του αύριο. Όχι το ΠΑΣΟΚ του χθες. Γιατί σίγουρα κάποιοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ εκπροσωπούν το καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ που έχει μείνει στον κυβερνητισμό, το ΠΑΣΟΚ του χθες, και κάποιοι άλλοι εκπροσωπούμε το ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας, το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος, το ΠΑΣΟΚ του αύριο.

Το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να νικήσει προς όφελος του λαού και του τόπου, στο όνομα των προοδευτικών ιδεών μας και στο όνομα των μη προνομιούχων της σημερινής εποχής, του 2007.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ο κ. Πετρίδης Νίκος από τη «ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση» Θράκης. Εγώ κ. Πετρίδη, μ’ αυτή την εισαγωγή θα είχα πρόβλημα στη επόμενη ερώτηση.

Ν. ΠΕΤΡΙΔΗΣ: Καλησπέρα σας κ. Βενιζέλο. Μιλήσατε για το ΠΑΣΟΚ που κερδίζει, μιλώντας για το 1981 και αργότερα. Τώρα έχουμε το ΠΑΣΟΚ που χάνει τα τελευταία χρόνια. Εν όψει της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη Προέδρου, ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θέλει ειλικρίνεια και γενναιότητα. Επειδή σήμερα μαζί σας συζητούμε, είναι μια ερώτηση που θα μπορούσε να γίνει σε οποιοδήποτε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κι επειδή είστε υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα σας ρωτήσω ευθέως: Τη δική σας προσωπική αυτοκριτική για την τελευταία εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ, την έχετε κάνει; Μπορείτε να μας την πείτε; Και επίσης υπήρξαν πράγματα τα οποία εσείς προσωπικά θα μπορούσατε να έχετε κάνει κατά τη μακρά προεκλογική περίοδο και δεν τα κάνατε; Και για ποιο λόγο;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Χαίρομαι γιατί επαναφέρετε το ζήτημα στη σωστή του βάση. Θεωρώ ότι τις τελευταίες εβδομάδες συζητούμε γύρω από μια παραπλανητική ατζέντα. Η πραγματική ατζέντα ξεκινά με την ήττα.

Δηλαδή αυτό που έχει σοκάρει και πληγώσει το ΠΑΣΟΚ, είναι το γεγονός ότι χάσαμε, χάσαμε τη στιγμή που έπρεπε να κερδίσουμε, γιατί είχαμε απέναντί μας τη χειρότερη πραγματικά κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, χάσαμε τη στιγμή που η κυβέρνηση αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα, τα ομόλογα, τις πυρκαγιές, τις εσωτερικές συγκρούσεις, την ταξική, συντηρητική Δεξιά πολιτική που ασκούσε, την αντιαναπτυξιακή πολιτική, τα μέτωπα με τους αγρότες, τα μέτωπα με τους φοιτητές, χάσαμε με 4 μονάδες διαφορά, χάσαμε πέφτοντας από το ποσοστό του 2004, χάσαμε πέφτοντας κάτω από το ποσοστό του 1989.

Άρα υπάρχει μια συλλογική ευθύνη της παράταξης και βεβαίως δε φταίνε οι απλοί άνθρωποι ούτε τα μεσαία στελέχη, φταίει η ηγεσία. Όχι μόνο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, φταίμε όλοι. Αλλά ο καθένας φταίει κατά το μέτρο της αρμοδιότητάς του σ’ ένα σύστημα που λειτουργεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό πρωθυπουργοκεντρικά και ως εκ τούτου και τα κόμματα λειτουργούν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, αρχηγικά. Διότι πάρα πολλές αποφάσεις, είναι αποφάσεις οι οποίες είναι προσωπικού χαρακτήρα, έτσι έχει επιβληθεί στη χώρα μας και όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ.

Άρα βεβαίως έχω και εγώ ευθύνη. Ίσως θα έπρεπε να έχω μιλήσει δημόσια με πιο ανοιχτό τρόπο. Αλλά βλέπετε, η αντίδραση της κοινής γνώμης στα θέματα αυτά είναι αντιφατική. Όταν πας να μιλήσεις, σου λέει «κακώς μιλάς». Όταν πας να κάνεις πιο σκληρή αντιπολίτευση ή να δείξεις μεγαλύτερο ζήλο σε ορισμένα πράγματα, σου λέει «μην το κάνεις αυτό γιατί υπερκαλύπτεις τον αρχηγό και τον κάνεις να φαίνεται πιο αδύναμος». Όταν, από την άλλη μεριά πειθαρχείς, σιωπάς, υποτάσσεις την προσωπική σου στάση στο συλλογικό καλό για τις ανάγκες της παράταξης, σου λένε «μα γιατί σιώπησες;»

Αυτή η αντίφαση είναι μια πολύ δύσκολη αντίφαση. Προσπαθούσα πάντα να θέτω τα θέματα στο εσωτερικό των οργάνων. Έδωσα αγώνες για πολλά πράγματα, για ένα σωστό Πρόγραμμα σε σχέση με τη δημόσια υγεία, για μια σωστή θέση σε σχέση με το Ασφαλιστικό, για να υιοθετήσει το ΠΑΣΟΚ το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, για να σταματήσουμε να φλερτάρουμε με την ιδέα της κατάργησης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων που είναι αντισυνταγματική ιδέα και επίσης οδηγεί στο κομματικό κράτος, κάθε κόμματος που κερδίζει τις εκλογές.

Δώσαμε αγώνα για να διατυπώσουμε μια σωστή θέση για τους συμβασιούχους. Δώσαμε αγώνα προκειμένου να υποστηρίξουμε τη δημόσια εκπαίδευση σε σχέση με το άρθρο 16. Και πάντοτε υπερασπιζόμουν δημόσια τις επίσημες θέσεις του ΠΑΣΟΚ με μια διαφορά: Το άρθρο 16, όπου δεν ισχύει η κομματική πειθαρχία, γιατί σε κανένα κόμμα δεν ισχύει η κομματική πειθαρχία στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτε στη Νέα Δημοκρατία, ούτε στο ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε σας θυμίζω ότι τη δική μου θέση την υιοθέτησε τελικά και ο Γιώργος Παπανδρέου με την αποχώρηση από τη διαδικασία αναθεώρησης. Υποθέτω ότι αυτή η θέση είναι η σωστή, γι αυτό και τελικά υιοθετήθηκε ως επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ. Αλλά περάσαμε δυο χρόνια ασάφειας, σύγχυσης, που τροφοδότησαν τον Συνασπισμό γιατί ένα μεγάλο μέρος του Κινήματος της νεολαίας πήγε τελικά στο Συνασπισμό στο όνομα του δημοσίου Πανεπιστημίου και της δημόσιας παιδείας γενικότερα.

Σας θυμίζω επίσης, γιατί η ιστορία είναι διδακτική, ότι στην προηγούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, όντες και οι δύο Υπουργοί εν ενεργεία της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη, ψήφισαν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και την αναθεώρηση του Συντάγματος, και δεν τους είπε κανείς ότι διαφωνούν όχι απλώς με το κόμμα, αλλά και με την κυβέρνηση της οποίας είναι μέλη και η οποία είχε σταθερή γραμμή εναντίον της αναθεώρησης του άρθρου 16 και υπέρ του δημοσίου Πανεπιστημίου.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Να πάμε στο STAR Κεντρικής Ελλάδας, στο συνάδελφο κ. Μερτζάνη Θανάση.

Θ. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Καλησπέρα κι από μένα. Όλα αυτά λοιπόν που κάνατε ή όλα αυτά που δεν κάνατε στο ΠΑΣΟΚ, έχουν οδηγήσει το κόμμα σας στην κρίση, τουλάχιστον έτσι καταμαρτυρούν και τα στελέχη σας τα ίδια. Και πολλά απ’ αυτά τα στελέχη, και στελέχη πρώτης γραμμής μάλιστα, μιλούν είτε για διάσπαση είτε για συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ την 12η Νοεμβρίου. Εσείς είστε ένθερμος υποστηρικτής της τάσης που βλέπετε τη παράταξή σας πιο δυνατή στην περίπτωση που κερδίσετε σε αυτές τις εκλογές ή συρρίκνωση αν τις χάσετε. Εγώ να θέσω ένα ερώτημα διαφορετικό: Υπάρχει στον αριστερό χώρο, περισσότερος χώρος για ένα νέο κόμμα που μπορεί να συσπειρώσει τις αριστερές δυνάμεις και να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στις επερχόμενες εκλογές, όποτε αυτές και αν γίνουν;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εμάς μας ενδιαφέρει το ΠΑΣΟΚ κ. Μερτζάνη. Μας ενδιαφέρει ένα ενωμένο, μεγάλο, νικηφόρο ΠΑΣΟΚ, του ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος, το ΠΑΣΟΚ που δεν απειλεί, το ΠΑΣΟΚ που ενώνει και δε χωρίζει, το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να συσπειρώσει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να συνθέσει διαφορετικές απόψεις, όχι να συγκαλύψει ή να στρογγυλοποιήσει κρύβοντας προβλήματα.

Άλλο συνθέτω απόψεις και τις κάνω πλειοψηφικές, άλλο συμβιβάζομαι στο χαμηλότερο μέσο όρο. Η πολιτική ικανότητα ενός κόμματος και μιας ηγεσίας, είναι η σύνθεση, η ενότητα, ο δυναμισμός, η πλειοψηφία. Εμάς αυτό το ΠΑΣΟΚ μας ενδιαφέρει, αυτό το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς, είναι ένα κόμμα που είναι όσο γίνεται πιο προοδευτικό, όσο γίνεται πιο λαϊκό. Και υπό την έννοια αυτή, όσο γίνεται πιο αριστερό, με αυτήν όμως την πλειοψηφική κυβερνητική έννοια του όρου.

Από την άλλη μεριά, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μπορεί να είναι και πολυσυλλεκτικό και πλειοψηφικό. Αυτή είναι η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από το Συνασπισμό, από το ΚΚΕ, από άλλα κόμματα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που είναι μεσαίου ή μικρού μεγέθους.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου τι κατάφερε να κάνει; Κατάφερε να ενώσει την παράδοση της εθνικής αντίστασης, την παράδοση του ΕΑΜ, την παράδοση της μεγάλης μη κομμουνιστικής Αριστεράς, να πάρει στελέχη και από το παλιό ΚΚΕ, από την παλιά ΕΔΑ με την παράδοση του Κέντρου, με την παράδοση του Βενιζελισμού, με την παράδοση του Γεωργίου Παπανδρέου, με τη παράδοση όλης αυτής της προδικτατορικής Κεντροαριστεράς που ήταν ό,τι πιο προοδευτικό υπήρχε.

Και έκανε αυτή την ενιαία οντότητα που λέγεται ΠΑΣΟΚ, τη μετέβαλλε στο μέσον του πολιτικού φάσματος, την έκανε μια ηγεμονική πλειοψηφική παρουσία. Αυτό δε μπορεί να το χάσει το ΠΑΣΟΚ. Δε δικαιούται να το χάσει. Και δυστυχώς στις εκλογές χάσαμε και από αριστερά και από δεξιά.

Χάσαμε από αριστερά γιατί δεν πείσαμε ως αντιπολίτευση και χάσαμε και από δεξιά γιατί δεν πείσαμε ως κυβερνητική πρόταση. Το άθροισμα Ακροδεξιάς – Δεξιάς, το άθροισμα Νέας Δημοκρατίας – ΛΑΟΣ, είναι το ίδιο με τα ποσοστά του 2004. Και το άθροισμα της ευρύτερης Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, είναι το ίδιο. Μόνο που το ΠΑΣΟΚ έχασε δυνάμεις σε σχέση με το ΚΚΕ και σε σχέση με το Συνασπισμό, ο κ. Καραμανλής έχασε σε σχέση με τον κ. Καρατζαφέρη, αλλά εμείς δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε το ρεύμα.

Και τώρα πρέπει να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε το ρεύμα που μας κληροδότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Θα παρακαλέσω τον κ. Γιώργο Σαχίνη από το Κανάλι ΚΡΗΤΗ TV, να μας μεταφέρει στη Μεγαλόνησο.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Καλησπέρα κ. Υπουργέ. Επειδή αναφερθήκατε στη 18η Οκτωβρίου σήμερα, χθες είχε 17. Η Εθνική μας στην Κωνσταντινούπολη κέρδισε με τον ίδιο προπονητή που είχε υποστεί συντριβή μέσα στο Καραϊσκάκη 4-1. Κι επειδή μιλάτε για καθαρό ΠΑΣΟΚ, μεγάλο ΠΑΣΟΚ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάλιστα ότι στην κοινωνία προηγείστε, το ερώτημα είναι ότι η ίδια η κοινωνία από το 2000 αλλά κυρίως το 2004 και το 2007, έχει καταδικάσει το ΠΑΣΟΚ για τον κυβερνητισμό του, την αλαζονεία του, τη διαφθορά του, τον κομματισμό του στο κράτος. Ο Παπανδρέου λέει θα τ’ αλλάξει. Κάποια στελέχη που είναι γύρω από σας λένε ότι αυτό που προέχει είναι ποιος κερδίζει τον Καραμανλή, αυτό που λένε οι δημοσκοπήσεις. Μόνο αυτό;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Σαχίνη, είπα προηγουμένως ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως συλλογικός Πρόεδρος, ως Πρόεδρος που έχει την ικανότητα ν’ αξιοποιεί όλα τα στελέχη και όλες τις δυνάμεις, πρέπει να επιτελεί τρία βασικά καθήκοντα ταυτοχρόνως: Να ενώνει και να συνθέτει το ΠΑΣΟΚ, εγγυώμενος την προοπτική του και βεβαίως το εύρος του, την ενότητα της παράταξης.

Δεύτερον, να είναι επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Μέσα στη Βουλή η ομάδα να παίζει καλά μπάλα. Μέσα στη Βουλή ν’ αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες. Μέσα στα κοινωνικά κινήματα να είμαστε παρόντες, να πρωτοπορούμε. Στο αγροτικό Κίνημα, στο εργατικό Κίνημα, στο φοιτητικό Κίνημα και ούτω καθ' εξής.

Και τρίτον, πρέπει να είναι ικανός υποψήφιος Πρωθυπουργός προσφέροντας ποσοστά στην παράταξή του πέρα από αυτά που η παράταξη παίρνει μόνη της. Αυτό ξέρετε, δεν είναι ένας αγώνας. Στον έναν αγώνα μπορείς να κερδίσεις πράγματι 1-0, στον άλλο να χάσεις 2-1. Αυτό είναι όλο το EURO μαζί. Είναι πολλοί αγώνες και κάποια στιγμή πείθεσαι. Η θεωρία που λέει ότι για την ήττα του 2007 φταίει η ήττα του 2004, για την ήττα του 2004 φταίει η νίκη του 2000, για την οριακή νίκη του 2000 φταίει η διαδικασία διαδοχής του 1996, για τη διαδικασία διαδοχής τη συγκρουσιακή του 1996, φταίει ο τρόπος που επανήλθαμε στην εξουσία το 1993, ο τρόπος που επανήλθαμε στην εξουσία το 1993 με τον Ανδρέα Παπανδρέου καταξιωμένο αλλά άρρωστο, σχετίζεται με τον τρόπο που οδηγηθήκαμε στο βρώμικο ’99 και ούτω καθ' εξής.

Άρα θα φτάσουμε τελικά να πούμε ότι για την ήττα μας του 2007 φταίει η κυβέρνηση Σημίτη και για την αποτυχία όπως λένε ορισμένοι, της κυβέρνησης Σημίτη, φταίει το γεγονός ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε οργανώσει καλά τη διαδοχή του.

Δηλαδή λέμε πράγματα τα οποία απλώς οφείλονται στην αδυναμία μας ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ποιος είπε ότι τα κόμματα καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη στην αντιπολίτευση; Δηλαδή χάσαμε τις εκλογές του 2004, θα μπορούσαμε κάλλιστα να τις έχουμε κερδίσει. Πιστεύαμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού το 2004; Εάν βγαίνουμε και λέμε τώρα στον κόσμο, γιατί δυστυχώς, το λένε ορισμένοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ότι καταστρέψαμε τη χώρα, δεν προσφέραμε τίποτα καλό μέχρι το 2004 και δεν είχαμε το ηθικό δικαίωμα να ζητήσουμε ανανέωση της εντολής το 2004, λέμε ένα ιστορικό ψέμα.

Η αλήθεια είναι ότι κάναμε πολλά καλά και σημαντικά, ανεβάσαμε τη χώρα, τη μεγαλώσαμε, αλλά σε αυτή τη μεγαλύτερη και ισχυρότερη Ελλάδα, δε μετείχαν όλοι οι Έλληνες. Αφήσαμε απ’ έξω απ’ αυτή την Ελλάδα, την πιο μεγάλη και την πιο ισχυρή, πάρα πολλά κοινωνικά στρώματα, πάρα πολλές κοινωνικές δυνάμεις. Πολλές οικογένειες ένιωσαν να μη μετέχουν σ’ αυτό το γίγνεσθαι. Και αυτό ήταν το μεγάλο μας λάθος.

Αλλά αυτό το διορθώνεις. Και εν πάση περιπτώσει, σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, έχουμε καμία αμφιβολία ότι εμείς θα προσφέραμε περισσότερα στη χώρα την περίοδο 2004-2007; Φτάνουμε το 2007. Μεσολάβησαν τριάμισι χρόνια στην αντιπολίτευση. Ποιο ήταν το κυρίαρχο σύνθημα; «Άλλαξέ τα όλα». Μα γιατί δεν τ’ αλλάξαμε; Τι εμπόδιζε να κάνουμε τις σωστές επιλογές; Οι συμβιβασμοί; Γιατί έπρεπε να γίνουν συμβιβασμοί;

Ποιος εμπόδισε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπανδρέου να πει καθαρά τα πράγματα για ό,τι ήθελε; Ρωτήσαμε μήπως το λαό του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο Ανάν όταν ταχθήκαμε υπέρ του σχεδίου Ανάν πριν εκφραστεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πριν εκφραστεί η ελληνική κυβέρνηση; Κάναμε κανένα δημοψήφισμα; Δεν ήταν η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ αντίθετη; Και είναι ακόμα και τώρα αντίθετη στη θέση που πήραμε για το σχέδιο Ανάν.

Ρωτήσαμε κανέναν για το αν πρέπει να βάλουμε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας τον κ. Μάνο και τον κ. Ανδριανόπουλο, για να δώσουμε την εντύπωση ότι φλερτάρουμε με το νεοφιλελευθερισμό; Ρωτήσαμε κανέναν για τις επιλογές που κάναμε σε σχέση με άλλα θέματα τα οποία έχουν σχέση, ας πούμε με τη διαχείριση της αντιπολίτευσης στο θέμα των ομολόγων ή στο θέμα των πυρκαγιών;

Οι επιλογές γίνονται μ’ έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο ξέρετε. Και οι επιλογές αυτές θα μπορούσαν κάλλιστα, αν είχαν γίνει διαφορετικά, αν είχαν γίνει συλλογικά, αν είχαν γίνει με διορατικότητα, αν είχαν γίνει με σαφήνεια, ιδεολογική σαφήνεια, προοδευτική, λαϊκή, αριστερή, θα μας είχαν οδηγήσει στη νίκη το 2007.

Μπορούσαμε να έχουμε κερδίσει. Και ο κόσμος περίμενε να κερδίσουμε. Μας έπιαναν απ’ το μανίκι όταν πηγαίναμε περιοδείες και μας έλεγαν: «Τι γίνετε; Τους ρίχνουμε; Θα γίνετε κυβέρνηση να κάνετε κάτι καλύτερο για μας και τον τόπο;» Αυτοί οι άνθρωποι τι ήταν; Μελλοντικοί υπουργοί; Μελλοντικοί διοικητές οργανισμών; Απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας που θέλουν ένα καλύτερο κράτος, μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, άλλη εισοδηματική πολιτική, καλύτερο νοσοκομείο, καλύτερο σχολείο.

Σε αυτούς τι απαντήσαμε: Φάτε στο κεφάλι τη Νέα Δημοκρατία και τη Δεξιά για άλλη μία θητεία. Αυτό δεν είναι ευθύνη, και ηθική ευθύνη, και πολιτική ευθύνη και κοινωνική ευθύνη; Δεν έχει κόστος, όχι για το ΠΑΣΟΚ, αλλά για τον τόπο; Ξέρετε, τα στελέχη της αντιπολίτευσης είναι όλα βολεμένα. Και το να είσαι βουλευτής της αντιπολίτευσης και μάλιστα σημαντικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, είναι μια ωραία δραστηριότητα. Μιλάς στην τηλεόραση, μιλάς στη Βουλή, έχεις επαφές, είσαι παρών στις εκδηλώσεις, έχεις κοινωνική αποδοχή. Αλλά δεν προσφέρεις αυτά που πρέπει να προσφέρεις. Και την πληρώνει ο απλός πολίτης, την πληρώνει η κοινωνία.

Και αυτό, δεν έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε στον κόσμο. Αυτό σημαίνει στα νάματα του Ανδρέα Παπανδρέου, αυτό σημαίνει καθαρό ΠΑΣΟΚ, αυτό σημαίνει προοδευτικό λαϊκό, ριζοσπαστικό και πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, αυτό σημαίνει μεγάλο ΠΑΣΟΚ. ΠΑΣΟΚ του αύριο, και όχι ΠΑΣΟΚ του βολέματος και ΠΑΣΟΚ του χθες.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Πριν περάσουμε στη δεύτερη τετράδα κ. Βενιζέλο, θέλω να σας ενημερώσω όπως και τους συναδέλφους, ότι έχουμε διανύσει το πρώτο 25λεπτο. Δε θα υπαινιχθώ τίποτα, διότι είμαι σίγουρη ότι εφεξής θα συνεργαστούμε με χρόνους λίγο πιο γρήγορους. Θα περάσουμε στον κ. Άκη Τάτση από την τηλεόραση ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ.

Α. ΤΑΤΣΗΣ: Καλησπέρα κ. Υπουργέ. Σας ακούω στα 25 αυτά πρώτα λεπτά της συζήτησής μας να διατυπώνετε την κριτική σας για τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι ατομικά, συλλογικά όμως.

Α. ΤΑΤΣΗΣ: Ναι, συλλογικά, βεβαίως. Σας άκουσα επίσης να λέτε και να είστε υπέρμαχος όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα, ότι δεν κινδυνεύει η ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Μήπως όμως υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν στρατόπεδα τέτοια έτσι ώστε να οδηγήσουμε από το όλον ΠΑΣΟΚ στα δύο ή στα τρία ΠΑΣΟΚ;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να σας πω κάτι: Έχω ζήσει τη περιβόητη κρίση του Πεντελικού, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου κατηγορούμενος στο Ειδικό Δικαστήριο, πιεζόμενος πανταχόθεν, ένιωσε ότι διαμορφώνεται μια εχθρική γι αυτόν πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή. Δεν έγινε τίποτα, το ΠΑΣΟΚ έμεινε αλώβητο.
Έζησα τη μεγάλη σύγκρουση του ’96, τη διαδοχή του 1996, τις υποψηφιότητες του Κώστα Σημίτη και του Άκη Τσοχατζόπουλου. Τότε επρόκειτο για την κυβερνητική εξουσία, βγάζαμε Πρωθυπουργό, με ό,τι σήμαινε αυτό. Διότι όλοι οι θέσεις που αφορούν το κράτος, ήταν διαθέσιμες. Υπήρχε μια σύγκρουση εξουσίας. Δεν έγινε τίποτα.

Τώρα συνθέτουμε τα παλαιά ρεύματα. Την υποψηφιότητά μου την υποστηρίζουν άνθρωποι που προέρχονται απ’ όλα τα ρεύματα. Από την αριστερή πρωτοβουλία, από την κοινωνική Αριστερά, από τους Έλληνες σοσιαλιστές, από τους παλαιούς οπαδούς του Κώστα Σημίτη, από τους παλαιούς οπαδούς του Άκη Τσοχατζόπουλου ή του Γεράσιμου Αρσένη, νεότεροι άνθρωποι οι οποίοι μπήκαν μετά στο ΠΑΣΟΚ, άνθρωποι απ’ την περιφέρεια, άνθρωποι απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Στόχος είναι η σύνθεση, στόχος είναι η προοπτική. Και πρέπει να σας πω ότι υπάρχει μια συγκολλητική ουσία που είναι οι αξίες μας, η ιδεολογία μας. Αλλά υπάρχει και μια άλλη συγκολλητική ουσία: Είναι ο δυναμισμός, η πλειοψηφία. Το ΠΑΣΟΚ είναι ποδήλατο, πρέπει να βάζεις δύναμη στους τροχούς για να μείνεις όρθιος, να πηγαίνεις με δύναμη, να φτάνεις στον προορισμό σου.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Θα παρακαλέσω τον κ. Νίκο Ξανάλατο από την Πελοπόννησο και το ΠΑΤΡΑ TV.

Ν. ΞΑΝΑΛΑΤΟΣ: Καλησπέρα από την Πάτρα. Να σας πω τι ακούσαμε: Ακούσαμε εδώ και 48 ώρες τον Πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ να μιλά για «χαμογελαστούς τζογαδόρους που πρέπει να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ». Σας άκουσα να μιλάτε για το «καθαρό ΠΑΣΟΚ», έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ν’ ακούσω για το «βρώμικο» με διευθύνσεις και ονόματα. Θέλω όμως να μου πείτε κυρίαρχα, αυτό το δημιουργήσατε εσείς σαν ερώτηση, ότι σε περίπτωση που κερδίσει ο κ. Παπανδρέου και αρχίσει τις διώξεις στα δικά σας στελέχη, σ’ αυτά που ευθέως εκφράστηκαν υπέρ σας, τι θα κάνετε; Και επίσης, αν εσείς κερδίσετε, υπάρχει πληροφόρηση πως θα υπάρξουν λίστες με προγραφές τις οποίες θα χρησιμοποιήσετε.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πού τη βρήκατε αυτή την πληροφόρηση; Γιατί προφανώς έχετε κάποιες πηγές που δεν τις έχει κανείς άλλος στην Ελλάδα. Λοιπόν, να ελέγξετε τις πηγές σας, γιατί σας παραπλανούν.

Μιλάω πάντα με πολύ καθαρό τρόπο. Έχω πει ότι θέλω να ενώνω το ΠΑΣΟΚ, μπορώ να το ενώνω, να το συνθέτω, γι αυτό έχω θέσει στη διάθεση της παράταξης τις όποιες δυνάμεις έχω. Μόνος μου δε μπορώ να κάνω τίποτα, χρειάζομαι όλο το ΠΑΣΟΚ, όλα τα στελέχη. Έρχομαι να ενώσω και όχι να χωρίσω.

Επίσης έχω πει ότι εάν ηττηθώ στις 11 Νοεμβρίου θα είμαι παρών, θα είμαι δίπλα στο Γιώργο Παπανδρέου και αν κερδίσω, τον θέλω δίπλα μου στην πιο σημαντική, την πιο περίοπτη θέση και μέσα στο κόμμα και μέσα στη μελλοντική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μέσα στην Ελλάδα και έξω απ’ την Ελλάδα. Έχω ακούσει άλλους να μιλάνε για διαγραφές. Έχω ακούσει πολλές φορές το Γιώργο Παπανδρέου ν’ ασχολείται με τις διαγραφές, αφήνοντας πάντα μια εκκρεμότητα.

Είπε χθες ότι δε θα υπάρχουν άδικες διαγραφές. Άρα θα υπάρχουν δίκαιες. Δίκαιες τι σημαίνει; Νόμιμες; Ή κατά το αίσθημα δικαίου που έχει όποιος κάνει τις διαγραφές; Δεν είναι μια ευχάριστη συζήτηση αυτή. Και εν πάση περιπτώσει, πράγματι ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, μιλώντας ως οπαδός του Γιώργου Παπανδρέου είπε ότι μια διάσπαση θα ήταν λυτρωτική. Περιμένω από το Γιώργο Παπανδρέου να τον ανακαλέσει στην τάξη και κατά προτίμηση να τον αποβάλλει από τον κύκλο των υποστηρικτών του. Του κάνει ζημιά. Μας κάνει ζημιά μια τέτοια κυνική τοποθέτηση. Και σίγουρα δεν εκφράζει τους πραγματικούς Έλληνες αγρότες.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστώ τον κ. Ξανάλατο. Ο κ. Σεραφείμ Μάκας από την ΑΧΕΛΩΟΣ TV.

Σ. ΜΑΚΑΣ: Έχουμε μια αγωνία εμείς που είμαστε εδώ στο στούντιο, γιατί εκτός ότι κάνουν πολύ εύστοχες ερωτήσεις και προηγούνται οι συνάδελφοι, πολλές φορές εσείς απαντάτε σε μια σειρά από ερωτήσεις που πιθανόν θα κάναμε εμείς αργότερα. Δηλαδή είναι τόσο μεγάλες οι απαντήσεις σας που καλύπτουν και ερωτήσεις που είχαμε σχεδιάσει να κάνουμε. Θέλω να σας ρωτήσω για το κλίμα που υπάρχει σήμερα στο ΠΑΣΟΚ και καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, μια σειρά δημοσκοπήσεων από την επόμενη ημέρα των εκλογών. Μετά τις εκλογές, την πρώτη εβδομάδα, υπήρξε μια δημοσκόπηση που έδινε ένα 70% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ να προτιμούν εσάς στην ηγεσία.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Κύριε Μάκα, την ερώτηση σας παρακαλώ.

Σ. ΜΑΚΑΣ: Αν κάνω τη διατύπωση θα κάνω και την ερώτηση. Από την ημέρα αυτή μέχρι και σήμερα που ίσως έχει περάσει ένας μήνας, έχει αντισταθεί τελείως το κλίμα και πολλοί λένε ότι με δικά σας λάθη και άστοχες επικοινωνιακές ενέργειες ή το λόγο τον οποίο αναπτύσσετε κατά καιρούς, οδηγήσατε τον κ. Παπανδρέου ν’ ανακτήσει τις δυνάμεις του στο εκλογικό σώμα αυτό του ΠΑΣΟΚ το οποίο ίσως είχε δείξει απ’ την πρώτη στιγμή ότι δεν ήθελε να δώσει άλλη ευκαιρία, ότι οφείλεται καθαρά η ανάκτηση των δυνάμεων του κ. Παπανδρέου σ’ ένα εκλογικό σώμα που δεν ήθελε να δώσει άλλη δυνατότητα.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, μου λέτε τώρα δηλαδή ότι τοποθετείται η δημοκρατική παράταξη, δηλαδή ώριμοι πολίτες με σκέψη, με συναίσθημα και με συνείδηση ευθύνης, όχι υπέρ της μιας ή της άλλης λύσης, αλλά εναντίον κάποιας λύσης και ως εκ τούτου μπορεί με το κριτήριο αυτό να πάμε σ’ ένα ΠΑΣΟΚ που δεν αλλάζει φυσιογνωμία, σ’ ένα ΠΑΣΟΚ που ξεκινάει με μεγάλη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, σ’ ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο δε θα έχει την πλειοψηφική δυναμική που θέλουμε.

Εγώ θεωρώ ότι μια τέτοια προσέγγιση υποτιμά και την αίσθηση ευθύνης και τη νοημοσύνη και τα καλά αισθήματα των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι ο κάθε πολίτης που νιώθει κοντά στο ΠΑΣΟΚ, η κάθε Ελληνίδα και ο κάθε Έλληνας που θέλουμε να έρθει να ψηφίσει και να μας δώσει την ψυχή του και τη στήριξή του στις 11 του Νοέμβρη, θα κρίνει με βάση τις αξίες μας, με βάση τις πεποιθήσεις μας, με βάση τον ιστορικό μας στόχο και τον κοινωνικό μας προορισμό.

Και θα θελήσει το ΠΑΣΟΚ του αύριο και όχι το ΠΑΣΟΚ του χθες. Το ΠΑΣΟΚ που μπορεί να μετουσιώσει σε κυβερνητική πράξη τις αρχές και τις αξίας μας της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη όπως αυτές προσαρμόζονται στη σημερινή πραγματικότητα και όχι ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο θα συζητά, θα συζητά, θα συζητά και θα βλέπει τη Νέα Δημοκρατία να κυβερνά, να κυβερνά, να κυβερνά εις βάρος των συμφερόντων των μη προνομιούχων, εις βάρος της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Θα μεταφερθούμε στη Θεσσαλία μέσω του ASTRA TV και του κ. Τιμπλαλέξη Γιάννη.

Γ. ΤΙΜΠΛΑΛΕΞΗΣ: Καλησπέρα κ. Υπουργέ. Εάν ο κ. Παπανδρέου επανεκλεγεί και πάμε σε εκλογές μέσα στο 18μηνο με λίστα, σας προβληματίζει αυτό το γεγονός για τυχόν αποκλεισμούς στελεχών σας από τα ψηφοδέλτια; Και τι στάση θα κρατήσετε; Εάν εκλεγείτε εσείς και ο πρωθυπουργός πάει σε εκλογές άμεσα «φορτώνοντάς» σας με μια ήττα, όπως έγινε με τον κ. Παπανδρέου το 2004, τι σας λέει αυτό το σενάριο;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, εμένα τα σενάρια της ήττας δε μου αρέσουν και οι εκβιασμοί του κ. Καραμανλή αντιστρέφονται. Αν ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι μπορεί να παίζει με τους θεσμούς και να εκβιάζει το εκλογικό σώμα, είναι γελασμένος. Εάν θεωρεί δηλαδή ότι μπορεί να παίζει στο γήπεδο μόνος επειδή το ΠΑΣΟΚ διέρχεται μια εσωκομματική διαδικασία, τότε νομίζω ότι δεν έχει καταλάβει το κρυμμένο δυναμισμό της παράταξής μας και θα τον βρει μπροστά του στις εκλογές.

Τώρα σε σχέση με τα στελέχη: Νομίζω ότι υποτιμάτε το δημοκρατικό ήθος του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι δυνατό να πιστεύει κανείς ότι μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να φερθεί έτσι; Ν’ αποκλείσει στελέχη λόγω μιας διαφορετικής εσωκομματικής στάσης; Για μένα δεν το συζητώ, διότι υπάρχει ο νόμος ο εκλογικός που λέει ότι οι υποψήφιοι κατατάσσονται στη λίστα με βάση τους σταυρούς προτίμησης που πήραν στις προηγούμενες εκλογές. Αυτό ισχύει και για το Γιώργο Παπανδρέου.

Το θέμα το λύνει ο νόμος. Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, εάν οι εκλογές γίνουν μέσα στους επόμενους 18 μήνες, θα έχουν καταταχθεί στις λίστες με βάση τους σταυρούς προτίμησης που πήραν στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007. Ξέρετε, ο εκλογικός νόμος δεν είναι καταστατικό του ΠΑΣΟΚ όπου μπορεί να είμαστε χαλαροί ή να έχουμε κάποιες διατάξεις οι οποίες είναι ελαστικές. Ο νόμος είναι νόμος, ευτυχώς θα μου επιτρέψετε να πω. Ευτυχώς. Διότι η δημοκρατία θέλει νομιμότητα και θέλει σεβασμό σε κανόνες. Άρα, δεν εκβιάζεται και δεν πιέζεται κανένα περιφερειακό ή κεντρικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κανένας βουλευτής και κανένας υποψήφιος βουλευτής. Όλοι έχουν τη θέση τους στους συνδυασμούς μέσα στους 18 μήνες, με βάση τις επιδόσεις τους στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007.

Και αν πάμε σε εκλογές μετά, που βέβαια είναι δύσκολο γιατί η κυβέρνηση δεν αντέχει, θα εφαρμοστούν αυτά που πρότεινα ως οργανωτικές βάσεις του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή η επιλογή των συνδυασμών θα γίνεται αξιοκρατικά, με διαφάνεια, θεσμικά, από τα όργανα. Χωρίς παραγοντισμούς και χωρίς αρχηγικές πρακτικές. Να εκπροσωπείται η τοπική κοινωνία, να έχουμε νικηφόρους συνδυασμούς.

Χρειάζεται αξιοκρατία, χρειάζεται αποκέντρωση, χρειάζεται δημοκρατία. Δε μπορεί το ΠΑΣΟΚ να θέλει αξιοκρατία στις προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ και να μην είναι αξιοκρατικό στο εσωτερικό του. Δε μπορεί να θέλουμε ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας και να μην είμαστε δημοκρατικοί στο εσωτερικό μας. Δεν είναι δυνατό να θέλουμε αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη και να θέλουμε να καθοδηγούμε από τη Χαριλάου Τρικούπη το περιφερειακό ΠΑΣΟΚ.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Παραμένουμε στην πρώτη θεματική ενότητα που είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.
Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω το δεύτερο κύκλο με μια κυρία, τη συνάδελφο κα Κουμπούρη Χριστίνα από την τηλεόραση ΕΛΛΑΔΑ TV Λακωνίας.

Χ. ΚΟΥΜΠΟΥΡΗ: Καλησπέρα και καλή επιτυχία. Θα ήθελα να θέσω κάποια ερώτηση θεσμικού χαρακτήρα. Είπατε πριν ακριβώς ότι θέλετε ένα δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό του πρώτα απ’ όλα. Βάσει του Συντάγματος, όταν ενεργούνται εκλογές, αναλαμβάνουν υπηρεσιακοί αντιπρόσωποι με την έννοια ότι ο εκάστοτε υποψήφιος πρέπει να τεθεί στη δικαιοδοσία του ελληνικού λαού και μάλιστα επί ίσοις όροις με όλους τους άλλους υποψηφίους. Το ΠΑΣΟΚ θα διενεργήσει εκλογές για την αρχηγία του ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει παραιτηθεί από την αρχηγία. Είναι τελικά δημοκρατική αυτή η διαδικασία; Κι αν δεν είναι, γιατί εσείς έχετε δεχθεί να συμμετάσχετε σ’ αυτή την ανορθόδοξη ίσως διαδικασία;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχω δεχθεί όλες τις διαδικαστικές λύσεις, γιατί θέλω να είναι χαμηλοί οι τόνοι, να φέρουμε την κοινωνία στη διαδικασία της 11ης Νοεμβρίου, να μην την απωθούμε, να μη δίνουμε την εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κλειστός μηχανισμός. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ ανοιχτό στην κοινωνία. Γι αυτό και δεχόμαστε όλα τα διαδικαστικά θέματα που μας τίθενται, αποδεχόμαστε ορισμένες κατεστημένες συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί.

Ο κ. Παπανδρέου είναι βεβαίως μεταβατικός πρόεδρος, πρέπει να ασκεί τα καθήκοντα του αρχηγού της αντιπολίτευσης, τον στηρίζουμε όλοι, μέσα και έξω απ’ τη Βουλή, θα θέλαμε να υπάρχει όμως απόλυτη ουδετερότητα του υπηρεσιακού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ και όλων των δυνατοτήτων που έχει η υλικοτεχνική υποδομή του ΠΑΣΟΚ. Ο καθένας κρίνει, ξέρετε το πώς νοούμε τον πολιτικό πολιτισμό και το δημοκρατικό ήθος. Όλοι κρινόμαστε όταν είμαστε σε μια δύσκολη στιγμή. Και νομίζω ότι πραγματικά κρινόμαστε όλοι.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Από τη Λακωνία στη Θεσσαλία, ο κ. Γιάννης Κολλάτος από τη ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV.

Γ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ: Καλησπέρα κ. Βενιζέλε, καλή επιτυχία είτε στις 11 είτε στις 18, γιατί μπορεί να υπάρξει και β’ γύρος. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Ακούστηκαν από πολλά στελέχη που τάσσονται με το Γιώργο Παπανδρέου αλλά και από τον ίδιον, για διάφορα εξωθεσμικά κέντρα, για κέντρα διαπλοκής, τα οποία θέλουν να ποδηγετήσουν το ΠΑΣΟΚ και να το οδηγήσουν σε μια μη αυτόνομη πορεία. Θέλουμε ένα αυτόνομο ΠΑΣΟΚ, λέει η πλευρά του κ. Παπανδρέου. Έχετε εσείς αυτή την αίσθηση, ότι είστε ο ευνοούμενος κάποιων εξωθεσμικών κέντρων, κάποιων κέντρων διαπλοκής; Ή έχετε την αίσθηση ότι υπήρξε το ΠΑΣΟΚ στην περίοδο Σημίτη, γιατί ακούστηκε και αυτό, ευνοούμενο εξωθεσμικών κέντρων;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Λοιπόν, είναι μια πολύ ωραία ερώτηση αυτή, γιατί πιστεύω ότι όλες αυτές οι κατηγορίες, οι υπαινιγμοί, όλες αυτές οι θεωρίες της συνωμοσίας, δηλητηριάζουν την ψυχή της παράταξης και απαξιώνουν την παράταξη.

Θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω με μια μικρή ιστορία που την ξέρετε. Ο κ. Καραμανλής ξεκίνησε την πρώτη θητεία του, το 2004, ως ταύρος εν υαλοπωλείω, κατά των διαπλεκομένων συμφερόντων των εκδοτών και μίλησε στην ταβέρνα «Μπαϊρακτάρης» μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο που δε θέλω να επαναλάβω. Άρχισε η περιπέτεια του βασικού μετόχου και τελικά η κυβέρνησή του ταπεινώθηκε και πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο.

Άρα, όταν θέλεις να χτυπήσεις τα συμφέροντα και να υπερασπιστείς το δημόσιο συμφέρον, δεν αρκεί να λες κάποια μεγάλα λόγια, πρέπει να κάνεις κρίσιμες πράξεις όταν είσαι σε θέση να τις κάνεις. Τα συμφέροντα πάντα υπάρχουν. Οικονομικά, επικοινωνιακά, κοινωνικά, εξωθεσμικά, ελληνικά, ξένα. Και θέλουν πάντα να πιέζουν κυβερνήσεις, κόμματα, πολιτικούς.

Πρέπει να μπορείς να ανθίστασαι, πρέπει να είσαι ικανός να σταθείς απέναντί τους και να θέσεις φραγμό και όριο και αυτό πρέπει να το κάνεις όταν έχεις εξουσία. Είτε εξουσία κυβερνητική, είτε εξουσία κομματική. Εάν είσαι αδύναμος και στην αντιπολίτευση, δεν ενδιαφέρεις κανένα οργανωμένο συμφέρον. Και δε μπορείς και να συγκρουστείς με κανένα συμφέρον, γιατί στην πραγματικότητα δε μπορείς να υπηρετήσεις με πρακτικό και ωφέλιμο τρόπο το λαϊκό συμφέρον.

Άρα λοιπόν, αν θέλουμε να υπερασπιστούμε την αυτονομία της πολιτικής και αν θέλουμε να οριοθετήσουμε τα συμφέροντα, και αν θέλουμε να διαχωρίσουμε την πολιτική από την οικονομία, πρέπει να είμαστε ικανοί πολιτικά να διατυπώνουμε πολιτικό λόγο καθαρό, να κερδίζουμε τις εκλογές, να γινόμαστε κυβέρνηση, να γράφουμε εμείς την ατζέντα, εμείς να διαμορφώνουμε το θεσμικό πλαίσιο, εμείς να προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον. Και αυτό δεν το κατάφερε το ΠΑΣΟΚ.

Επίσης πρέπει να σας πω, μιλώντας σε προσωπικό τόνο, ότι όταν έδινα τις μάχες για το άρθρο 14 του Συντάγματος και δεχόμουν επιθέσεις απ’ όλες τις πλευρές των συμφερόντων που σχετίζονται με τα ΜΜΕ, δε στάθηκε κανείς δίπλα μου από αυτούς που μιλάνε σήμερα για οργανωμένα συμφέροντα. Εγώ ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ξέρω που δέχθηκε επίθεση από εφημερίδες της παράταξης για το Σύνταγμα: Τον εαυτό μου. Δεν ξέρω άλλον, ονομαστικά. Και κάποιοι ήταν απόντες από τη διαδικασία αυτή το 2001.

Επίσης πρέπει να σας πω ότι τη στιγμή που κατηγορούμε την τηλεόραση ή τα Μέσα Ενημέρωσης, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο τηλεθεατής βλέπει την εικόνα. Και μπορεί να βλέπει μια εικόνα οργανωμένη καλά, εντυπωσιακή, καλά φωτισμένη, με πέντε κάμερες, σε μια καλά σκηνοθετημένη αίθουσα, για τον έναν υποψήφιο και μια φτωχική εικόνα με μια μικρή κάμερα, χωρίς φώτα, για τον άλλον υποψήφιο. Χαίρομαι που εγώ είμαι εκεί, χωρίς τα πολλά φώτα και χωρίς τις πολλές κάμερες.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Εύχομαι να συνεργήσουν όλοι στο να υπάρχει χρόνος να γίνει στο τέλος ίσως και κάποια ελεύθερη συζήτηση. Για την ώρα σας ενημερώνω όλους, κι εσάς κ. Βενιζέλο, ότι σε δέκα λεπτά από τώρα, για τις διαφημιστικές ανάγκες των προγραμμάτων όλων των καναλιών, όσων συνεργάζονται, 45 στον αριθμό, θα πρέπει να κάνουμε διακοπή, συνεπώς πάραυτα περνώ σ’ εσάς και σας καλωσορίζω κα Αραμπατζή Μαρία, από το Δίκτυο Τηλεόρασης Σερρών.

Μ . ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ: Κύριε υπουργέ, σας άκουσα σήμερα να λέτε ότι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης πρέπει να ξέρει να παίζει καλή μπάλα. Σας βλέπω το τελευταίο διάστημα να κάνετε αρχηγικές εμφανίσεις, να έχετε δηλώσεις για όλα τα θέματα της κυβέρνησης, να κάνετε ερώτηση στον Πρωθυπουργό. Τι πρέπει να καταλάβουμε; Ότι δεν αναγνωρίζετε το Γιώργο Παπανδρέου ως Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ οπότε και ως αρχηγό της αντιπολίτευσης, ή ότι ξέρετε να παίζετε καλύτερη μπάλα;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι ο εν ενεργεία αρχηγός της αντιπολίτευσης, αλλά και ο κ. Σκανδαλίδης και εγώ έχουμε την υποχρέωση να λέμε τις απόψεις μας. Αυτό που συμβαίνει, αφορά την κοινωνία. Η κοινωνία δίψά ν’ ακούσει θέσεις. Δεν ενδιαφέρεται για το τι γίνεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, δεν ενδιαφέρεται για διαδικαστικά θέματα.

Ενδιαφέρεται πάρα πολύ να ξέρει τι λέει ένας άνθρωπος που διεκδικεί την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και άρα διεκδικεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο για το κράτος και την κοινωνία, για το Ασφαλιστικό, για την εξωτερική πολιτική. Είναι δυνατό να μη λέω την άποψή μου για τα Σκόπια; Είναι δυνατό να μη λέω την άποψή μου για τα ελληνοτουρκικά; Είναι δυνατό να μη λέω την άποψή μου για το Ασφαλιστικό ή για τη φορολογία των καυσίμων ή για την ακρίβεια;
Είναι υποχρέωση και κοινωνική ευθύνη να κάνω κάτι τέτοιο. Πρέπει να κριθούμε και επί τη βάσει των απόψεών μας. Πρέπει να κριθούμε επί τη βάσει των πολιτικών μας προτάσεων.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Και μέσω της συχνότητας του SUPER TV και του εκπροσώπου του κ. Γιώργου Σκούρτη, θα μεταφερθούμε στην Κορινθία.

Γ. ΣΚΟΥΡΤΗΣ: Κύριε υπουργέ, είπατε στη συγκέντρωση στο Γυμναστήριο της Νέας Ιωνίας, ότι το ΠΑΣΟΚ δε διασπάται. Ήμουν στο λόγο τον οποίο βγάλατε στην Κορινθία. Μεταξύ των καλεσμένων σας και στην πρώτη σειρά ήτο κάποιος τέως υπουργός, ο οποίος δέκα ημέρες προ των εκλογών είπε ότι «δε μ’ εμπνέει ο κ. Παπανδρέου ως αρχηγός κόμματος». Παρακολουθούμε εμείς οι επαρχιώτες τους χαρακτηρισμούς τους οποίους σας κάνουν οι σύντροφοι και οι οποίοι, ορισμένοι εξ αυτών, είχαν κάνει τους ίδιους χαρακτηρισμούς και στον Ανδρέα Παπανδρέου. Έχετε καμία μαγική κόλλα που θα ενώσετε αυτά τα κομμάτια του ΠΑΣΟΚ;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τα κομμάτια του ΠΑΣΟΚ ενώνονται σε μια ενιαία κοίτη, όταν υπάρχει ένας καθαρός λόγος, όταν υπάρχει μια αισιοδοξία, όταν υπάρχει μια προοπτική, όταν βλέπεις ότι η νίκη είναι εφικτή κι όταν έχεις την υποχρέωση να την αρπάξεις, να την αγγίξεις και να τη χρησιμοποιήσεις όχι για τον εαυτό σου, για να ικανοποιήσεις μια φιλοδοξία, αλλά για να κάνεις καλύτερη τη ζωή των Ελλήνων , για να κάνεις πιο καλή την περίθαλψη, πιο καλή την εκπαίδευση, πιο καλή τη ζωή των αγροτών, πιο καλή τη ζωή των παιδιών στα σχολεία και ούτω καθ' εξής.

Αυτή είναι η μαγική συνταγή. Είναι η μαγεία της δημοκρατίας, η μαγεία της πολιτικής, η μαγεία της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Γι αυτό είμαστε στην πολιτική. Δεν είμαστε στην πολιτική γιατί δεν είχαμε τίποτε άλλο να κάνουμε στη ζωή μας. Τουλάχιστον αυτό είναι που καθοδηγεί τις δικές μου κινήσεις. Βρίσκομαι στην πολιτική κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις προσωπικής, ηθικής συμπεριφοράς. Γι αυτό, όπως μπήκα στην πολιτική, έτσι και θα βγω. Καθαρός.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Με το νεότερο συνάδελφο της αποψινής δημοσιογραφικής συντροφιάς θα ξεκινήσουμε. Είναι ο Ιορδάνης Τσέπελας από το TVS, ΤV Σερρών δηλαδή, επιστρέφουμε πάλι στη Μακεδονία.

Ι. ΤΣΕΠΕΛΑΣ: Καλησπέρα από τας Σέρρας κ. Υπουργέ. Λέτε και ξαναλέτε ότι η επιλογή της 11ης είναι η φυγή προς τα εμπρός ή οπισθοχώρηση. Προφανώς εννοείτε ότι η φυγή προς τα εμπρός έχει ονοματεπώνυμο «Ευάγγελος Βενιζέλος» και η φυγή προς τα πίσω έχει τ’ ονοματεπώνυμο «Γεώργιος Παπανδρέου». Μια εξήγηση γι αυτό;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε εγώ να θέτω τα διλήμματα και αν θέλετε εσείς, όπως και κάθε πολίτης να βάζει τα ονόματα. Τα διλήμματα είναι προφανή: Θέλουμε ένα πλειοψηφικό ή ένα μειοψηφικό ΠΑΣΟΚ; Ένα ΠΑΣΟΚ που πηγαίνει προς τα εμπρός ή ένα ΠΑΣΟΚ που ταλαντεύεται; Θέλουμε το ΠΑΣΟΚ του αύριο ή το ΠΑΣΟΚ του χθες; Θέλουμε το ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας ή το καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ; Εσείς βάλτε τα ονόματα τώρα..

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Θα περάσω στο ΕΝΑ Κεντρικής Ελλάδας και στον συνάδελφο κ. Κώστα Καραγιαννόπουλο.

Κ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ καλησπέρα. Στο ΠΑΣΟΚ πάντα υπήρχε μια δημόσια συζήτηση σε πολλά στελέχη για συνεργασία με την Αριστερά. Κι εσείς έχετε μιλήσει για συνεργασίες με την Αριστερά. Μπορείτε να μας πείτε πάνω σε ποιους συγκεκριμένους τομείς μπορείτε να συνεργαστείτε, με ποιους στόχους και αν υπάρχει κάτι στο μυαλό σας συγκεκριμένο…

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καταρχάς έχω μιλήσει για τον αναγκαίο καλόπιστο πολιτικό διάλογο με την Αριστερά. Βεβαίως τα κόμματα της Αριστεράς, της άλλης Αριστεράς, ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ, πρέπει ν’ αντιληφθούν την ιδιαίτερη δυσκολία και τον ιδιαίτερο ρόλο του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα που ανήκει στην ευρύτερη Αριστερά, είναι κόμμα της μεγάλης Κεντροαριστεράς, είναι όμως και κόμμα κυβερνητικό, κόμμα εξουσίας. Κυβέρνησε, θα κυβερνήσει. Ό,τι λέει, το λέει μετά λόγου γνώσεως. Και γιατί μπορεί να του ασκηθεί κριτική γι αυτά που έκανε ή δεν έκανε στο παρελθόν και γιατί πρέπει να εκδίδει επιταγές με αντίκρισμα στον ελληνικό λαό. Δεν είναι κόμμα που ασκεί απλώς πίεση, είναι κόμμα που θέλει ό,τι λέει να το κάνει πράξη.

Αυτό είναι μια δύσκολη αποστολή και είναι άνισοι οι όροι ανταγωνισμού και συζήτησης εάν τα κόμματα της άλλης Αριστεράς δεν καταλαβαίνουν τον ιδιαίτερο ρόλο που επιτελεί το ΠΑΣΟΚ. Όμως ο καλόπιστος διάλογος θ’ αναδείξει τις δυνατότητες προγραμματικών συγκλήσεων, θ’ αναδείξει τα κανονικά μέτωπα με τη συντήρηση και τη Δεξιά, θα μας επιτρέψει να έχουμε κοινές δράσεις και επιμέρους συνεργασίες. Στο συνδικαλιστικό κίνημα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικές συνεργασίες.

Το ΠΑΣΟΚ θέλει να κερδίσει την αυτοδύναμη πλειοψηφία, να έχει μια ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, να είναι κυβέρνηση, αλλά για μας αυτοδύναμη πλειοψηφία δε σημαίνει αυτάρεσκη πλειοψηφία. Θέλουμε, ενώ βρισκόμαστε πια στην εξουσία με αυτοδυναμία κοινοβουλευτική, να διευρύνουμε το πεδίο της στήριξής μας, να πάρουμε και άλλες δυνάμεις μαζί μας, να έχουμε πολύ ευρύτερη πολιτική και κοινωνική υποστήριξη.

Εκεί θα φανεί και το τι εννοεί ο καθένας από τα άλλα κόμματα της Αριστεράς. Και μπορεί να είναι η διαφορετική η στάση του Συνασπισμού, διαφορετική η στάση του ΚΚΕ και ούτω καθ' εξής. Αλλά βλέπετε, είναι άλλο πράγμα ο διάλογος και άλλο πράγμα ο εισοδισμός, να μπαίνεις στο εσωτερικό του άλλου κόμματος για να αντλείς στελέχη ή για να ψαρεύεις στα θολά νερά.

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν δεν είναι ένα ελεύθερο στάδιο, ένα χωράφι στο οποίο μπορεί να εισβάλλει ο καθένας για να παίρνει κομματάκια επειδή θεωρεί ότι υπάρχει μια περίοδος εσωτερικής τριβής. Όχι. Το ΠΑΣΟΚ είναι μια μεγάλη κοίτη όπου πρέπει να τρέχει το ποτάμι της πλειοψηφίας προς μια προοδευτική λαϊκή ριζοσπαστική κατεύθυνση.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Μ’ εσάς κ. Φλαούνα Νίκο θα επιστρέψουμε στη νότια Ελλάδα μέσα από τη συχνότητα της Νότιας Ελληνικής Τηλεόρασης.

Ν. ΦΛΑΟΥΝΑΣ: Από τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα ζει σε ρυθμούς πρωτόγνωρης διαδικασίας εκλογής αρχηγού κόμματος…

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αν και το μεγάλο θέμα είναι ότι χάσαμε και ότι ζούμε τη δεύτερη θητεία του κ. Καραμανλή την οποία θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει. Δηλαδή μετατοπισθήκαμε σ’ ένα θέμα ξεχνώντας το θεμέλιο του προβλήματος.

Ν. ΦΛΑΟΥΝΑΣ: Ο σχολιασμός δικός σας, εγώ να κάνω την ερώτηση: Αύριο σας υποδέχεται η Μεσσηνία κάτω. Θα έρθετε στην πόλη της Καλαμάτας. Να έχετε υπόψη σας ότι στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις τις τελευταίες στις εθνικές εκλογές, 13.000 ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ άλλαξαν κόμμα. Η αίσθηση που μου έχει δημιουργηθεί από την 17η Σεπτεμβρίου, είναι ότι απευθύνεστε, οι υποψήφιοι αρχηγοί της Μεσσηνίας…

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Κύριε Φλαούνα, δεν εισακούγομαι από κανέναν, έχω αποτύχει οικτρά. Την ερώτηση μόνο.

Ν. ΦΛΑΟΥΝΑΣ: Η αίσθηση που μου έχει δημιουργηθεί είναι ότι απευθύνεστε στους εναπομείναντες ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και όχι σ’ αυτούς που έφυγαν. Αύριο στη Μεσσηνία θ’ απευθυνθείτε και στους 13.000 που έπαψαν να ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Προφανώς. Αυτό λέω συνεχώς, κάθε μέρα, όλη μέρα. Απευθυνόμαστε στο μεγάλο ΠΑΣΟΚ που σημαίνει, όχι στο ΠΑΣΟΚ του 38%, αλλά στο ΠΑΣΟΚ του 48%. Δεν απευθυνόμαστε απλώς και μόνο σ’ αυτούς που μας ψήφισαν το 2004 και δε μας ψήφισαν το 2007 αλλά απευθυνόμαστε σε αυτούς που θα έπρεπε και θα μπορούσαν να μας έχουν ψηφίσει το 2007.

Άρα, όχι μόνο στα 2.700.000 αλλά στα 3.700.000 που θέλουμε να είναι η μεγάλη πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, και σε πολλούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας που θέλουμε ν’ αλλάξουν επιλογή. Θεωρούμε ότι έχουν κάνει μια εσφαλμένη επιλογή, εναντίον των συμφερόντων τους και σε πολλούς που ψήφισαν Συνασπισμό, σε πολλούς που ψήφισαν ΚΚΕ. Εδώ πρέπει να τους δώσουμε μια άλλη δυνατότητα, μια πραγματικά εναλλακτική λύση.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Κύριε Γενιδάκη Λάκη από το TV HLEKTRA, μ’ εσάς ολοκληρώνουμε την πρώτη θεματική ενότητα που αφορούσε στις εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ.

Λ. ΓΕΝΙΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ καλησπέρα σας, καλή επιτυχία, την καλησπέρα απ’ την Κόρινθο την οποία επισκεφθήκατε πρόσφατα, την περασμένη Κυριακή και σας επεφύλαξε μάλιστα και εντυπωσιακή υποδοχή.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ γι αυτό.

Λ. ΓΕΝΙΔΑΚΗΣ: Αναφερθήκατε στο γεγονός ότι υπάρχει συλλογική ευθύνη. Βεβαίως έχει την ευθύνη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά όπως είπατε, και σας τιμά αυτό, έχετε όλοι ευθύνες, στο μερίδιο βεβαίως που σας αναλογεί. Θέλω να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο αυτό το πράγμα, να δούμε τι σας αναλογεί στο μερίδιο εσάς προσωπικά. Σας ερωτώ λοιπόν: Είστε από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κινήματος. Σας ρώτησε ο κ. Παπανδρέου, όλα αυτά τα κορυφαία θέματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία αυτά χρόνια, αν θα μπει η Ματσούκα επικεφαλής του ψηφοδελτίου, αν θα μπει η Ξενογιαννακοπούλου, αν θα βάλει το Μάνο και τον Ανδριανόπουλο στο επικρατείας, αν θα βάλει τη Φώφη στο Επικρατείας, σας πήρε ένα τηλέφωνο να σας ρωτήσει; Και αν δε σας ρώτησε, εσείς τον πήρατε ένα τηλέφωνο εκτός από την κορυφαία στιγμή που ήταν «Γιώργο μου χάσαμε» να του πείτε «κ. Πρόεδρε δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά εμείς στραβά αρμενίζουμε»;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Απαντώ με απλό και επιγραμματικό τρόπο: Κατηγορηματικά όχι. Δε ρωτήθηκα ποτέ για κανένα θέμα που αφορά επιλογές προσώπων. Αλλά οι επιλογές προσώπων εμπεριέχουν συμβολισμό ιδεολογικό και πολιτικό. Δε ρωτήθηκα για την επιλογή Μάνου - Ανδριανόπουλου, δε ρωτήθηκα για την επιλογή Ματσούκα, δε ρωτήθηκα για την επιλογή Ξενογιαννακοπούλου, δε ρωτήθηκα για την επιλογή της κας Γεννηματά ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας.

Μετά, είπαμε τις διαφωνίες μας. Πολλές φορές μου δόθηκε η ευκαιρία να πω ότι ήταν εσφαλμένη η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας το 2004. Είπαμε ότι ήταν μεγάλο ρίσκο η επιλογή της κας Γενημματά, μετά όμως, αφ’ ης στιγμής ανακοινώθηκε, έπρεπε να σπεύσουμε να βοηθήσουμε με επιχειρήματα ώστε να μην απορριφθεί η υποψηφιότητα και ο Άρειος Πάγος θα μπορούσε κάλλιστα, αποδεχόμενος μια άλλη επιστημονική άποψη, να μην επιμείνει, αν και είχε διαμορφώσει νομολογία από το 2000, αποκλεισμού.

Το 1990 είχα υποστηρίξει εγώ ότι δεν πρέπει ν’ αποκλείονται οι υποψήφιοι, αλλά είχε μεσολαβήσει μια άλλη νομολογία. Αυτό είναι προφανές. Τώρα τι να πάμε να πούμε στο Πολιτικό Συμβούλιο ότι θα ήταν προτιμότερη μια άλλη επιλογή Γραμματέα ή μια άλλη επιλογή Ευρωβουλευτών ή μια άλλη επιλογή βουλευτών Επικρατείας; Θα θεωρούσαν ότι εδώ γίνεται μια προσωπική, αν θέλετε, διαμάχη και αυτό δεν είναι καθόλου ευγενικό.

Εκεί που υπήρχε πρόβλημα όχι απλώς καλής ή κακής επιλογής προσώπων αλλά εκεί που υπήρχε πρόβλημα ιδεολογικού συμβολισμού, δηλαδή πρόβλημα φλερτ με το νεοφιλελευθερισμό, δηλαδή στην υπόθεση του κ. Ανδριανόπουλου κυρίως, εκεί ειπώθηκε δημόσια, το έχω πει κι εγώ πολλές φορές ότι ήταν μια βλαπτική επιλογή.

Αλλά από κει και πέρα, οι επιλογές προσώπων δεν είναι το ευχάριστο αντικείμενο συζήτησης. Είναι προνομίες του Προέδρου. Γι αυτό είπα στις οργανωτικές μου προτάσεις, δε χρειάζεται ο αποτελεσματικός Πρόεδρος ο συλλογικός να έχει τέτοιες προνομίες. Η συζήτηση μ’ έναν κύκλο στελεχών, βοηθά την αποφυγή λαθών.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Κύριε Βενιζέλο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη θεματική ενότητα η οποία θεωρώ είναι αυτή που τροφοδοτεί την επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό γι αυτό και υπήρχε τόσο ζωηρό ενδιαφέρον και θεωρώ ότι δώσαμε και περισσότερο χρόνο απ’ αυτόν που είχαμε στη διάθεσή μας και αυτό θα γίνει σε βάρος των δύο άλλων θεματικών ενοτήτων τις οποίες εύχομαι να διαχειριστούμε πολύ καλύτερα. Για την ώρα, και απευθυνόμενη στους τεχνικούς συναδέλφους των 45 καναλιών σε όλη την Ελλάδα για να τους ευχαριστήσω επίσης όπως θα κάνω και στο τέλος, και στο σκηνοθέτη αν δεν έχει αντίρρηση, θα προχωρήσουμε σ’ ένα περίπου 10λεπτο διαφημιστικό διάλειμμα για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των προγραμμάτων όλων των συνεργαζόμενων τηλεοπτικών σταθμών και θα επανέλθουμε.

***

Διαφημιστικό διάλειμμα

 

***


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ:
Επιστρέφομε στις συχνότητες όλων σας. Εύχομαι όπως και νωρίτερα, και αυτή τη φορά θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από την Κρήτη.
Κύριε Γιώργο Σαχίνη ο λόγος σ’ εσάς.

Γ. ΣΑΧΙΝΗΣ: Κύριε Βενιζέλο, σας άκουσα που είπατε προηγουμένως «η κοινωνία διψάει για θέσεις από εμάς, είμαστε ένα κόμμα της ευρύτερης Αριστεράς», υπάρχει όμως και κυβερνητικό θητεία συνέχειας του ΠΑΣΟΚ η οποία βεβαίως τιμωρήθηκε. Ήσασταν κι εσείς Υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, πρωτοκλασάτος μάλιστα, το 2000. Γιατί το λέω: Εργασιακές σχέσεις, Ασφαλιστικό, απασχόληση, απασχολήσιμοι, ελαστικό ωράριο, τετράωρα, αυτά άνοιξαν επί ΠΑΣΟΚ. Νομοθετήματα που διευρύνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Ρωτώ εσάς γιατί κι εσείς τότε ως μέλος της κυβέρνησης τα στηρίζατε. Αν αύριο είστε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως και Πρωθυπουργός αν κερδίσετε τον Καραμανλή, θα τα καταργήσετε όλα αυτά τα ελαστικά που οδηγούν τις οικογένειες σε πέντε δουλειές το 24ωρο, θα τα καταργήσετε και θα πάμε σε πλήρη και αποκλειστική απασχόληση;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με ρωτήσατε πολλά θέματα ταυτοχρόνως. Η ιστορική αλήθεια είναι ότι σε ορισμένες πολύ κρίσιμες επιλογές όπως ήταν το Ασφαλιστικό του 2001, το νομοσχέδιο του κ. Γιαννίτση για το Ασφαλιστικό, είχα διατυπώσει πλήρη και σαφή διαφωνία σε συνεδρίαση της κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου.

Επίσης πρέπει να σας πω ότι έδωσα αγώνα ως υπεύθυνος για τα θέματα εργασιακών σχέσεων, υγείας και κοινωνικής πολιτικής, την πρώτη διετία του ΠΑΣΟΚ, μέχρι το 2006, τότε μετακινήθηκα απ’ τον κ. Παπανδρέου στα θέματα Δημόσιας Διοίκησης, για να μην περάσουν όλα αυτά τα αντιεργατικά, ή θα έλεγα καλύτερα αντιεργασιακά μέτρα της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή.

Για πολλά από τα μέτρα αυτά έχουμε πει ήδη από την πρώτη στιγμή ότι θα καταργηθούν όταν το ΠΑΣΟΚ έρθει στη κυβέρνηση. Βεβαίως, υπάρχουν ορισμένα θέματα που προκύπτουν μέσα από τις κοινοτικές ρυθμίσεις, μέσα από οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και στην περίπτωση αυτή, πρέπει να εφαρμόζουμε το Κοινοτικό Δίκαιο μ’ έναν τρόπο που είναι ανεκτός από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμβατός με τη νομολογία του Δικαστηρίου των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, αλλά πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας, πιο κοντά στις ανάγκες της εργασίας, πιο κοντά στον εργαζόμενο, πιο κοντά στις ανάγκες μιας κοινωνίας που μένει πιστή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Διότι η Ευρώπη γενικά πρέπει να πεισθεί ότι δε θα βρει το μέλλον της στη φθηνή εργασία και στην ανειδίκευτη εργασία. Δε θ’ ανταγωνιστούμε έτσι ούτε την Κίνα ούτε την Ινδία. Κι εμείς δε θ’ ανταγωνιστούμε έτσι τις γειτονικές μας χώρες, μέσα από τη μείωση των δικαιωμάτων και από τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Θέλει εξειδίκευση, θέλει ποιότητα, θέλει υψηλό διανοητικό κεφάλαιο, θέλει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, θέλει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, θέλει αναβαθμισμένο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Έτσι φτιάχνεις το σύγχρονο ευρωπαϊκό κοινωνικό και αναπτυξιακό μοντέλο.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Κύριε Μερτζάνη Θανάση από το STAR Κεντρικής Ελλάδας, σας εμπιστεύομαι.

  Θ. ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ: Θα φύγω από το Ασφαλιστικό, θα πάω σ’ ένα θέμα που έχει ανοίξει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Γνωρίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ωφεληθεί κι έχει ωφελήσει, έχει στηρίξει κι έχει στηριχθεί από την ελλαδική Εκκλησία και από τον Αρχιεπίσκοπο, τον κ. Χριστόδουλο. Δε μπορούμε να ξεχάσουμε τη «Δεξιά του Κυρίου» ούτε τη στάση ορισμένων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες.  Ωστόσο, η ραγδαία επιδείνωση στην υγεία του Αρχιεπισκόπου φέρνει αρκετούς ιεράρχες, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Ρηγίλλης και πάλι για κυβερνητική στήριξη. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει ν’ ασχοληθεί με τη διαδοχή στην ελλαδική Εκκλησία; Και αν είναι η ώρα ν’ ανοίξει το ΠΑΣΟΚ επιτέλους, όπως λένε αρκετοί, και το θέμα του διαχωρισμού του κράτους από την Εκκλησία.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πρέπει πρωτίστως να είμαστε άνθρωποι ευαίσθητοι και ειλικρινείς. Όταν ένας συνάνθρωπός μας, είτε είναι Αρχιεπίσκοπος είτε είναι ένας απλός συνταξιούχος, περνά μια τόσο μεγάλη περιπέτεια υγείας, η σκέψη μας πρέπει να είναι σ’ αυτόν μαζί με τις ευχές μας, τις ειλικρινείς ευχές μας και την αγάπη μας, την ανθρώπινη αγάπη μας.

Νομίζω ότι κακώς διεξάγεται όλη αυτή η συζήτηση στην Εκκλησία ενώ ο Αρχιεπίσκοπος νοσηλεύεται στο Μαϊάμι. Και κακώς αναμιγνύονται οι πολιτικοί. Κακώς αναμιγνύονται τα κόμματα και κακώς ορισμένοι Ιεράρχες ζητούν πολιτική βοήθεια. Κατ' αρχάς αυτό είναι κανονικό παράπτωμα, σιμωνία, και τιμωρείται.

Ας μην αναμιγνύεται η πολιτική στην Εκκλησία και η Εκκλησία στην πολιτική. Μιλάμε πάντα για διακεκριμένους ρόλους, για χωριστά πεδία, είναι απολύτως αναγκαία όχι μόνον η πλήρης θρησκευτική ελευθερία, αλλά και η πλήρης θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους και η πλήρης πολιτική ουδετερότητα της Εκκλησίας. Δε θέλουμε μια Εκκλησία που παρεμβαίνει στην πολιτική, δε θέλουμε ένα κράτος που παρεμβαίνει στην Εκκλησία.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ο κ. Νίκος Πετρίδης, από την τηλεόραση ΔΕΛΤΑ της Θράκης.

Ν. ΠΕΤΡΙΔΗΣ: Επιστρέφω σ’ εσάς γιατί η κυβέρνηση Καραμανλή κρίθηκε τον προηγούμενο μήνα. Ο εκάστοτε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι και εν δυνάμει Πρωθυπουργός. Σας βάζω λοιπόν στη θέση, επιτρέψτε μου, του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Τι θα κάνατε, πού θ’ αποδίδατε ευθύνες στην περίπτωση Οτσαλάν και στην περίπτωση των Ιμίων, στη θέση του Κώστα Καραμανλή ως Πρωθυπουργού; Τι θα κάνετε στην περίπτωση αδιαλλαξίας συνεχιζόμενης των Σκοπίων και πιέσεων από το εξωτερικό;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αρχίζω απ’ το επίκαιρο, που είναι το ζήτημα των Σκοπίων. Στα Σκόπια η Ελλάδα έχει διατυπώσει μια φιλική και υπεύθυνη στάση. Έχουμε πει ότι πρέπει να βρούμε μια κοινά αποδεκτή ονομασία. Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να βρει μια ονομασία κατά τα πρότυπα της ονομασίας Fyrom, Π.Γ.Δ.Μ., Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Εδώ και 16 χρόνια υπάρχει μια ονομασία η οποία εμπεριέχει και τον όρο «Μακεδονία» αλλά δημιουργεί την παρεξήγηση ότι το γειτονικό μας κράτος καλύπτει όλη τη Μακεδονία. Η ιστορική Μακεδονία είναι η ελληνική Μακεδονία, είναι οι τρεις διοικητικές περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι η ψυχή μας, είναι η ιστορία μας, είναι τα εμβλήματά μας, είναι η ιστορική μας μνήμη, είναι η μνήμη της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αντιμετωπίζουμε από την άλλη μεριά μια άκαμπτη και αλαζονική στάση. Εμείς δε μπορούμε να υποχωρήσουμε. Και το μήνυμά μας είναι υπεύθυνο, φιλικό, αλλά ταυτόχρονα είναι και αξιοπρεπές. Δε μπορούμε εμείς να υποχωρούμε σε μια αλαζονική συμπεριφορά. Από την άλλη, εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε και μπορούμε να πιέσουμε.

Λέμε: Δε θα μπείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν αποδεχθείτε μια κοινά συμφωνημένη ονομασία. Δε θα μπείτε και στο ΝΑΤΟ. Αυτό μπορούμε να το πούμε ακόμη πιο δημιουργικά: Αποδεχθείτε μια ονομασία η οποία να μπορεί να συμφωνηθεί και θα σας βοηθήσουμε να μπείτε όχι μόνο στο ΝΑΤΟ που είναι εύκολο, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φυσικά, αν δεν το αποδεχθείτε, δε θα μπείτε.

Είναι πάρα πολύ απλή και καθαρή η στάση μας. Αξιοπρεπής, ιστορικά έντιμη, πολιτικά πρακτική. Και πρέπει να βλέπουμε τον ευρύ ορίζοντα. Πρέπει να βλέπουμε στην περιοχή γενικά. Τι γίνεται στη Σερβία, τι γίνεται στο Κοσσυφοπέδιο, τι γίνεται στην Αλβανία. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η περιοχή επηρεάζεται και από το συνολικότερο συσχετισμό δυνάμεων σε σχέση με το Ιράκ, με το Ιράν, με τη Μέση Ανατολή, ότι στην περιοχή βρίσκεται η Τουρκία η οποία έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και υφίσταται πολύ μεγάλες πιέσεις και εξάγει πιέσεις.

Άρα πρέπει να είμαστε πολλαπλά προσεκτικοί και καθαροί στη διατύπωσή μας. Δε λέει κανείς ότι θα πάμε σε απόλυτες λύσεις χωρίς να υπάρχει τίποτα μέσα που να το θέλει και η άλλη πλευρά. Υπάρχουν λύσεις. Αλλά, προσέξτε, είμαστε υποχρεωμένοι και δημιουργικοί να είμαστε, αλλά και αταλάντευτοι από ένα σημείο και μετά.

Για τον κ. Σημίτη νομίζω ότι τα θέματα έχουν κριθεί. Για το ζήτημα των Ιμίων έχει δώσει πολλές φορές εξηγήσεις, και στη Βουλή και με το βιβλίο του, και θεωρώ ότι αυτό το ζήτημα έχει κλείσει ιστορικά, διότι εν πάση περιπτώσει η ιστορία αυτή κατέληξε στη στρατηγική του Ελσίνκι που ήταν μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης Σημίτη και του Πρωθυπουργού προσωπικά, είναι η μόνη εθνική στρατηγική που έχουμε και ο κ. Καραμανλής όταν ξεφεύγει από την πολιτική αυτή κάνει λάθη ή παραμένει μετέωρος και αμήχανος.

Για δε τη υπόθεση Οτσαλάν, καταλογίστηκαν οι ευθύνες με την παραίτηση τριών υπουργών και πρέπει να θυμηθούμε τότε και πώς έγινε η αλλαγή στο Υπουργείο Εξωτερικών, έτσι;

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Από το TRT Θεσσαλίας, κ. Ανδρέα Γιουρμετάκη ο λόγος σ’ εσάς.

Α. ΓΙΟΥΡΜΕΤΑΚΗΣ: Θέλω να μου επιτρέψετε ν’ αναζητήσω το στίγμα σας στην κλίμακα Αριστερά – Δεξιά, όχι μέσω των προθέσεων όπως τις ξεδιπλώνετε στις απαντήσεις που μας δίνετε σήμερα, αλλά ζητώντας σύντομες απαντήσεις σε τρία θέματα: Το πρώτο είναι: Η κυβέρνηση Σημίτη κατά τη γνώμη σας, είχε δεξιά απόκλιση σύμφωνα με την κριτική σημερινών στελεχών το ΠΑΣΟΚ; Δεύτερον: Θεωρείτε την κυβέρνηση Μπλερ κεντροαριστερή κυβέρνηση στο ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι; Και τρίτον: Με όρους σημερινούς και όχι τις ιδεολογίες των αρχών του αιώνα, θεωρείτε το ΚΚΕ συντηρητικό ή προοδευτικό κόμμα;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, στην κυβέρνηση Σημίτη δίναμε καθημερινά έναν αγώνα ώστε ν’ ακολουθήσουμε τις πιο προοδευτικές, τις πιο φιλολαϊκές και υπό την έννοια αυτή τις πιο αριστερές λύσεις. Δεν ήμασταν πάντα όλοι σύμφωνοι, δεν ήμασταν πάντα ομόφωνοι, δεν ήταν πάντα εύκολη η συζήτηση.
Αλλά, ξέρετε, δεν έχουν όλοι οι υπουργοί τον ίδιο ρόλο, είναι διαφορετικά να είσαι υπουργός Ανάπτυξης ή υπουργός πολιτισμού ή υπουργός Δικαιοσύνης και διαφορετικό να είσαι υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ή υπουργός Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση Μπλερ είναι μια κυβέρνηση η οποία δικαίως έχει κατακριθεί για πάρα πολλά πράγματα με κορυφαίο τον φιλο-ατλαντισμό της και κυρίως τη στάση της στο Ιράκ, αλλά από την άλλη μεριά σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, ανακατανομής του εισοδήματος έχει προσφέρει πολλά και γι αυτό κέρδισε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις ο Τόνι Μπλερ και γι’ αυτό έγινε με δυναμικό τρόπο η διαδοχή από τον Γκόρντον Μπράουν και τώρα είναι μπροστά ο Γκόρντον Μπράουν.

Εμείς εισπράττουμε, ως εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ως παρατηρητές της Διεθνούς Πολιτικής, τη μία όψη η οποία είναι αρνητική και έχει κατακριθεί. Υπάρχει και μια εσωτερική όψη που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Το ΚΚΕ τώρα πρέπει να σας πω ότι κουβαλάει το βάρος μιας πολύ μεγάλης παράδοσης. Από την άλλη μεριά, πρέπει να αποδείξει κι αυτό ότι έχει καθαρά μέτωπα. Δε μπορεί να έχει μέτωπο με τον δικομματισμό, δε μπορεί να έχει μέτωπο εξ ίσου με το ΠΑΣΟΚ και με τη Νέα Δημοκρατία. Δε μπορεί να είναι αδιάφορο για το αν κυβέρνηση είναι η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ ν’ απαντήσει κάποια στιγμή τι προτιμά. Προτιμά κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ;

Και αν πει ότι δε νοιάζεται, ότι εξ ίσου καλά μπορεί να έχουμε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και εξ ίσου καλά κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, τότε θα κριθεί από τους οπαδούς και τους ψηφοφόρους.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Κύριε Τιμπλαλέξη από το ASTRA TV Θεσσαλίας, έχετε το λόγο.

Γ. ΤΙΜΠΛΑΛΕΞΗΣ: Κάποιοι λένε, ή ακόμη κάποιοι θέλουν, η κίνησή σας να διεκδικήσετε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, ν’ ανοίγει το δρόμο στο να διεκδικήσει η κα Μπακογιάννη την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Εάν δε συμβεί τίποτε από τα δυο, χωράτε και οι δύο σ’ έναν τρίτο πόλο;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η κα Μπακογιάννη κι εγώ; Η κα Μπακογιάννη είναι βασικό και κορυφαίο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, μας χωρίζει ένα τεράστιο ιδεολογικό, αξιακό και πολιτικό χάσμα. Διεκδικώ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για ν’ ανοίξω ένα καθαρό μέτωπο με τη Νέα Δημοκρατία, είτε στην ηγεσία της είναι ο κ. Καραμανλής, είτε είναι η κα Μπακογιάννη είτε είναι ο κ. Αβραμόπουλος. Γιατί και η άλλη πλευρά μπορεί ν’ ανανεωθεί κάποια στιγμή. και πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το ενδεχόμενο αυτό όταν κάνουμε έναν μακροπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο πολιτικό σχεδιασμό.

Επίσης πρέπει να σας πω ότι δίνω έναν αγώνα υπέρ της αξιοκρατίας, υπέρ του δικαιώματος του κάθε παιδιού που γεννιέται στην Ελλάδα, να διεκδικήσει τα υψηλότερα πολιτικά αξιώματα. Δηλαδή δίνω κι έναν αγώνα πολιτισμού. Αυτό έχει και μια σχέση με τις πολιτικές οικογένειες στην Ελλάδα, με την οικογενειοκρατία.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Επανέρχομαι σ’ εσάς κ. Σεραφείμ Μάκα, από την AXEΛΩΟΣ ΤV.

Σ. ΜΑΚΑΣ: Κύριε Βενιζέλο, χθες ήρθε στη δημοσιότητα μια ακόμη έρευνα πανελλαδική που αφορούσε τα κοινωνικά στρώματα στη χώρα και κυρίως αποδείκνυε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, ότι όλο και περισσότερο γίνονται πιο ανασφαλείς οι Έλληνες, όχι για τις υπάρχουσες συνθήκες που βιώνουν, αλλά κυρίως αντιμέτωποι με το μέλλον όπως το προσεγγίζουμε, αυτό δείχνει. Ανασφαλείς και φοβικοί. Αναδεικνύεται και μια πολύ μεγάλη γενιά, η γενιά των 700 ευρώ που είναι τέσσερις στους δέκα νέους. Είναι μια ομάδα πληθυσμού στην οποία εσείς στοχεύετε και λέτε να πάμε πιο αριστερά ως ΠΑΣΟΚ, να τους προσεγγίσουμε. Την ίδια στιγμή, σε δηλώσεις στελεχών σας, ακούγονταν διάφορα όπως περί πλουτισμού, περί κυβερνητισμού, Αξιωματούχων.. Πώς μπορεί αυτή η ομάδα πληθυσμού, αυτές οι κοινωνικές κατηγορίες να προσεγγιστούν από τέτοια εικόνα που παρουσίασε σήμερα το ΠΑΣΟΚ κι όταν αυτό χαρακτηρίζει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, ούτε στο πολιτικό σύστημα ούτε μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Δε θα βρείτε αυτούς που μιλούν για πλουτισμό ή για καθεστωτισμό ή για κυβερνητισμό στη δική μου πλευρά. Πρέπει ν’ απευθύνετε αλλού, σε άλλα πρόσωπα τις ερωτήσεις αυτές που αφορούν το ΠΑΣΟΚ. Η γενιά των 700 ευρώ όμως είναι το θέμα μας, είναι το θέμα μου. Και πολλά λέτε με τα 700. Γιατί υπάρχει και η μερική απασχόληση, υπάρχει και η γενιά των 400 ευρώ, η γενιά των 500 ευρώ, η γενιά που δε μπορεί να παντρευτεί γιατί δεν έχει λεφτά για ν’ ανοίξει σπίτι, η γενιά που αναγκάζεται να μένει με τους γονείς της μέχρι τα 30 ή τα 35.

Και αυτό δημιουργεί δράματα, όχι γιατί δεν υπάρχει εισόδημα, αλλά γιατί δεν υπάρχει αξιοπρέπεια και δυνατότητα ανάπτυξης της προσωπικότητας και εφαρμογής των σπουδών και των γνώσεων των παιδιών. Άρα τι χρειαζόμαστε; Χρειαζόμαστε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης. χρειαζόμαστε έναν ριζικό μετασχηματισμό του κράτους ώστε το κράτος να βοηθάει την οικονομία, να βοηθάει την περιφέρεια, να βοηθάει την κοινωνία η οποία κοινωνία είναι άδικη και άνιση και πρέπει το κράτος να έρχεται και να διορθώνει τις ανισότητες της αγοράς και της οικονομίας.

Χρειαζόμαστε ξανά ένα σύνθημα, ένα όραμα. Η πλήρης απασχόληση ήταν κάποτε βασική αξία της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Αριστεράς, ήταν η βασική θεωρητική θέση του Κέυνς, που έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Αριστερά. Άρα πρέπει να ξαναμιλήσουμε για πλήρη απασχόληση. Πρέπει να πειστεί η Ευρώπη ως οικονομία ότι η πλήρης απασχόληση δεν είναι ανέφικτη στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξης.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μας ενδιαφέρει και η επιχειρηματικότητα του νέου επιστήμονα, του νέου επαγγελματία, του νέου εμπόρου, του νέου τουριστικού επιχειρηματία, του νέου αγρότη, του νέου ερευνητή. Πρέπει να μας ενδιαφέρει η αύξηση της πίτας ώστε να μπορούμε να τη μοιράσουμε δικαιότερα την πίτα.

Πρέπει να δώσουμε λοιπόν νέες ευκαιρίες. Αλλά τι χρειαζόμαστε; Χρειαζόμαστε αξιοκρατία, αναδιανομή πλούτου και ευκαιριών, αναβάθμιση της χώρας, της παιδείας, του εισοδήματος, του επιπέδου ζωής και βεβαίως χρειαζόμαστε στήριξη στο ξεκίνημα των νέων ανθρώπων, ένα κρατικά ενισχυμένο ξεκίνημα με δάνεια, με κίνητρα, με φορολογικές απαλλαγές. Και στην τρίτη ηλικία, στήριξη για ενεργό συμμετοχή στην κοινωνική πολιτική και πολιτιστική ζωή ώστε να έχουμε ένα σχέδιο συνολικά για όλες τις κοινωνικές ομάδες και για όλες τις περιοχές.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Από το ΠΑΤΡΑ TV, ο κ. Ξανάλατος Νίκος.

Ν. ΞΑΝΑΛΑΤΟΣ: Κύριε υπουργέ σας άκουσα με πολύ ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή. Θέλω να μου πείτε, πόσο ρόλο έπαιξε στην ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2004 οι πάνω από 5.000 όμηροι συμβασιούχοι που αφήσατε στο υπουργείο σας, στο υπουργείο Πολιτισμού.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχω πει πολλές φορές ότι όλη μας η πολιτική για τους συμβασιούχους ήταν λάθος. Αγωνίστηκα για την τακτοποίηση των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού και για την τακτοποίηση των συμβασιούχων όλων των υπουργείων. Και κακώς δεν πήραμε το 2004 προεκλογικά μια καθαρή θέση υπέρ της οριστικής επίλυσης της εκκρεμότητας των συμβασιούχων.

Κατηγορούσαμε μετεκλογικά τον κ. Καραμανλή ότι εψεύσθη και παραπλάνησε μιλώντας για 250.000 συμβασιούχους, αλλά εμείς δεν είχαμε πάρει προεκλογικά την καθαρή θέση που έπρεπε να πάρουμε υπέρ της οριστικής επίλυσης του θέματος, υπό τον όρο να μη δημιουργηθεί νέα γενιά συμβασιούχων, να έχουμε αξιοκρατικές και διαφανείς προσλήψεις μέσω του ΑΣΕΠ. Και στη συνέχεια, αγωνίστηκα παρεμβαίνοντας στο ΣτΕ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του Προεδρικού Διατάγματος του κ. Παυλόπουλου να μη γίνει αποδεκτή η μέγιστη διακοπή των συμβάσεων τριών μηνών όταν ο νόμος προβλέπει μέγιστη σύμβαση 8 μηνών. Άρα η διακοπή έπρεπε να είναι 4 μήνες. Και δυστυχώς αυτό δεν έγινε δεκτό, ενώ είναι παράλογο να ζητάς από κάποιον να έχει διακοπή μικρότερη όταν ο νόμος του επιβάλλει μεγαλύτερη.

Άρα, κακώς δεν το κλείσαμε κακώς το θέμα, κακώς δεν το αναλάβαμε ως υποχρέωση προεκλογικά και μετά έπρεπε ν’ αγωνιστούμε για να έχουμε μια καθαρή θέση προγραμματική.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Έρχομαι σ’ εσάς κ. Τάτση από τη ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ.

Α. ΤΑΤΣΗΣ: Κύριε υπουργέ, επειδή στην περιφέρεια έχουμε πάρα πολύ αυξημένο τον αγροτικό πληθυσμό κι επειδή ο αγροτικός πληθυσμός είναι ενδεχομένως η Αχίλλειος πτέρνα του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τις εκλογικές αναμετρήσεις, θα ήθελα να μας πείτε πώς τοποθετείστε απέναντι στους νέους αγρότες, στους παλαιότερους, γιατί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δυστυχώς χάσαμε για πολλά χρόνια την επικοινωνία μας με τους αγρότες, ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε έναν ειδικό κώδικα επικοινωνίας, μια συναισθηματική σχέση με την ελληνική αγροτιά. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό έγινε από το 1995, από τα λάστιχα που ξεφούσκωσαν στο θεσσαλικό κάμπο. Από τότε δεν ξαναβρήκαμε την ωραία σχέση αγάπης και επικοινωνίας με τους Έλληνες αγρότες.

Μου δίνετε λοιπόν την ευκαιρία ν’ απευθυνθώ στους αγρότες, τους νέους αγρότες και τους παλιούς, τους μεγαλύτερης ηλικίας αγρότες, για να τους πω ότι εμείς, και αυτή είναι και η δική μου προσωπική δέσμευση, δε θεωρούμε το μεγάλο ποσοστό αγροτών κατάρα και κατάλοιπο ενός παλιού μοντέλου ανάπτυξης.

Θεωρούμε το μεγάλο αριθμό αγροτών ευλογία στο πλαίσιο ενός σύγχρονου μεταβιομηχανικού μοντέλου ανάπτυξης, ενός μοντέλου πράσινης ανάπτυξης, όπου για παράδειγμα η αγροτοβιομηχανία μπορεί να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όλος ο τομέας τροφίμων υψηλής ποιότητος μπορεί να παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, όπου ο αγροτουρισμός μπορεί να παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, όπου οι υψηλές υπηρεσίες κάθε είδους στην περιφέρεια, στην ύπαιθρο, μπορούν να προσφέρουν εισόδημα σε όλους τους κατοίκους της υπαίθρου.

Και βέβαια αυτό ξεκινά από την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, που είναι ένα επιστημονικό αλλά και πολιτικό ζήτημα και φτάνει μέχρι τη στήριξη του ξεκινήματος και της επιχειρηματικότητας των νέων αγροτών που έχουν και μόρφωση, ικανότητα και διορατικότητα και μπορούν να κάνουν πολλές και καλές επιλογές με επώνυμα προϊόντα, με προϊόντα με επωνυμία προέλευσης, με προϊόντα τα οποία δεν τα στέλνουμε στο εξωτερικό ατυποποίητα και ανεπεξέργαστα, αλλά επεξεργασμένα, τυποποιημένα με πατέντα, με brand name και αυτό φέρνει πρόσθετο και μεγάλο εισόδημα για όλη την περιφέρεια, για όλη την ύπαιθρο, για όλη την αγροτιά και για όλη την εθνική οικονομία.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Από το SUPER TV ο συνάδελφος κ. Γιώργος Σκούρτης.

Γ. ΣΚΟΥΡΤΗΣ: Εγώ δε θα σας κάνω πολιτική ερώτηση, θα σας κάνω μια άλλη ερώτηση η οποία με απασχολεί πάρα πολύ. Σαρώνουν τα ναρκωτικά. Η πολιτεία –όχι τώρα, πάντοτε- έχει γυρίσει την πλάτη. Θέλω να τοποθετηθώ αν μ’ αφήσετε…

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Θα παρακαλέσω να μείνετε στην ερώτηση.

Γ. ΣΚΟΥΡΤΗΣ: Κάνω κάθε μέρα στην Κορινθία ραδιοφωνικές εκπομπές το πρωί. Μια μάνα με ρώτησε: «Γιατί τα ΜΜΕ μου στερούν να δω το πρόσωπο του δολοφόνου του παιδιού μου;» Δεν υπάρχει στην Κόρινθο μια βιβλιοθήκη, ούτε στο Λουτράκι αλλά ούτε και αλλού, ένα θεατρικό εργαστήρι δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Τα γήπεδα είναι για να βόσκουν ούτε κατσίκες… Η πολιτεία γιατί έχει γυρίσει την πλάτη στα νέα παιδιά και τα έχουμε αφήσει στα χέρια των εμπόρων;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχετε κατ' αρχάς δίκιο τοποθετώντας το ζήτημα των ναρκωτικών σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο κοινωνικής, εκπαιδευτικής, πολιτιστικής, αθλητικής και οικογενειακής πολιτικής. Γιατί ξέρετε, όλα αρχίζουν και τελειώνουν στην οικογένεια και όλα σχετίζονται με το σχολείο, όλα σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεις το παιδί με αγάπη και με φροντίδα, αλλά με πραγματική φροντίδα, όχι εξαγοράζοντας την αγάπη του με κάποιες προσφορές ή με μεγάλο χαρτζιλίκι.

Οι μικρές ηλικίες είναι ευαίσθητες, γιατί εκεί διαμορφώνεις κριτήρια και χαρακτήρες. Δυστυχώς όμως και το κράτος έχει εγκαταλείψει την πολιτική κατά των ναρκωτικών. Τα τελευταία 3,5 χρόνια, όλα τα μεγάλα σχέδια που είχαμε έχουν πάει πίσω. Όλα τα κέντρα πρόληψης, τα νομαρχιακά, τα περιφερειακά, έμειναν εκεί που βρίσκονταν το 2004. Η χρηματοδότηση προς τον ΟΚΑΝΑ και τους άλλους φορείς που ασχολούνται με τα ναρκωτικά πολλές φορές διεκόπη.

Και πρέπει να σας πω ότι δεν έγιναν και νέα μέτρα σε σχέση για παράδειγμα με την πολιτική χορήγησης υποκαταστάτων που θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε πολύ καλύτερα αποτελέσματα μέσα από τη γενίκευση και τη διευκόλυνση, εκεί που χρειάζεται βέβαια γιατί κι αυτό δεν είναι λύση, είναι η έσχατη λύση εάν δεν έχεις κάτι άλλο.

Από την άλλη μεριά πρέπει να σας πω ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι διαχρονικό και είναι και διαταξικό. Δηλαδή και στις περιοχές που υπάρχουν πολλά λεφτά, πολλά αθλητικά κέντρα, πολλές πολιτιστικές δυνατότητες, έχουμε πρόβλημα ναρκωτικών. Άρα δεν υπάρχει μία σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσα στην έλλειψη υποδομών ή στην έλλειψη αθλητικών και πολιτιστικών ευκαιριών και την εμφάνιση του προβλήματος ναρκωτικών.

Στο κέντρο της Αθήνας και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουμε δυστυχώς ένα τέτοιο πρόβλημα. Γι αυτό πρέπει να μιλήσουμε στο πλαίσιο του ομόφωνου πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής για τα ναρκωτικά και πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια και εντιμότητα για τις ευθύνες του κράτους αλλά και για τις ευθύνες της κοινωνίας και της οικογένειας. Στο θέμα των ναρκωτικών, η πρώτη ευθύνη δεν είναι κρατική, η πρώτη ευθύνη είναι οικογενειακή.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Μακεδονία, Σέρρες, Δίκτυο Τηλεόραση, η κα Μαρία Αραβατζή.


Μ. ΑΡΑΒΑΤΖΗ: Κύριε υπουργέ, παρατηρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ τελευταία αποχωρεί απ’ όλες τις διαδικασίες που κινεί η κυβέρνηση σε μεγάλα θέματα, το έκανε στην αναθεώρηση του Συντάγματος, το έκανε και σήμερα στο Ασφαλιστικό. Είστε κι εσείς υπέρ της αποχώρησης από το διάλογο ή είστε υπέρμαχος της συμμετοχής στο διάλογο και της προώθησης των θέσεων;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ μέσα στη Βουλή τις καθορίζει ο κ. Παπανδρέου. Αυτός είναι τώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δε θέλω λοιπόν να σχολιάσω μια επιλογή που έκανε με την αποχώρηση από το διάλογο για το Ασφαλιστικό. Ό,τι κάνει είναι καλώς καμωμένο, το ΠΑΣΟΚ είναι πειθαρχημένο, ενιαίο, ομόθυμο, στηρίζουμε τις επιλογές.

Είπα εγώ χθες όμως, ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιλά με καθαρό λόγο, συγκεκριμένο λόγο, με πλήρη πρόταση, και με δημιουργικές πρωτοβουλίες. Στις 12 Νοεμβρίου πρέπει να πάρουμε εμείς την πρωτοβουλία του διαλόγου, πρέπει να καλέσουμε εμείς τους κοινωνικούς φορείς. Πρέπει να θέσουμε εμείς προς συζήτηση τη δική μας ολοκληρωμένη πρόταση, για να καταλάβει ο κόσμος ότι υπάρχει μια λύση, η οποία είναι κοινωνικά δίκαιη, εφαρμόσιμη και δε βασίζεται στην περικοπή δικαιωμάτων, δε βασίζεται στη μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των νομοθετημένων ορίων ηλικίας.

Μιλάμε για μια ολοκληρωμένη πρόταση βασισμένη σε αναλογιστικές μελέτες, βασισμένη σε συγκριτικά στοιχεία, σε αριθμούς, που δείχνει ότι αν μειώνεις τις συντάξεις και αυξάνεις τα όρια ηλικίας, κάνεις μια τρύπα στο νερό, δε σώζεις τα Ταμεία, δε σώζεις το σύστημα. Και περιέγραψα πού πρέπει να δώσουμε έμφαση ξεκινώντας από τα αυτονόητα, να μην υπάρχει μαύρη εργασία, να έχουν οι εργαζόμενοι ασφαλιστικό βίο όσος είναι και ο πραγματικός εργασιακός βίος. Δε μπορεί να έχουμε μια Ελλάδα όπου όλοι είναι χαμηλοσυνταξιούχοι γιατί όλοι έχουν 15 συντάξιμα χρόνια ενώ έχουν δουλέψει 35, 40, 45.

Και βεβαίως πάμε σε πιο πολύπλοκα θέματα που αφορούν το πώς λειτουργεί το διανεμητικό σύστημα, πώς λειτουργούν τα επαγγελματικά Ταμεία, πώς γίνεται η ομογενοποίηση των Ταμείων χωρίς να χάνονται δικαιώματα, με διασφαλισμένα πλήρως τα δικαιώματα, η ομαδοποίηση, η ενοποίηση, πώς λειτουργεί ένα κοινό μηχανογραφικό σύστημα, πώς διασυνδέεις το κοινό μηχανογραφικό σύστημα των Ασφαλιστικών Ταμείων με το ΚΕΠΥΟ, με το μηχανογραφικό σύστημα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, πώς το κράτος οφείλει να καταβάλλει τις δικές του συνεισφορές, δε δίνει το 1% του ΑΕΠ στο ΙΚΑ, άρα υπονομεύει το σύστημα η κυβέρνηση όταν δεν εκπληρώνει τις δικές της υποχρεώσεις.

Αλλά αυτά και άλλα πολλά που μπορούμε να πούμε, ξεκινούν από μια αφετηρία: Ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πείσει κατ' αρχάς τα στελέχη του, τα μέλη του, τους φίλους του και όλη την κοινωνία, ότι κινδυνολογούν και τρομοκρατούν τον κόσμο όσοι βγαίνουν και λένε ότι χωρίς περιορισμό και μάλιστα δραστικό των συντάξεων και χωρίς μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας, δε γίνεται τίποτα. Είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά και αναλογιστικά, ότι αυτά όλα είναι λάθος.

Κι εμείς το κάναμε μια φορά το λάθος αυτό, το 2001, είχα διαφωνήσει, το διορθώσαμε και δε μπορεί να βγαίνει κανένας «λαγός» για να προετοιμάζει το έδαφος μιας σκληρής πολιτικής εναντίον των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ούτε ο κ. Αναλυτής, ούτε ο κ. Γκαργκάνας. Γι αυτό λοιπόν πρέπει εμείς να πάρουμε την πρωτοβουλία στις 12 του Νοέμβρη να οργανώσουμε το διάλογο για να καταλάβει η κοινωνία ότι έχουμε ευθύνη, έχουμε γνώση, έχουμε θέσεις, μπορούμε ν’ ασχοληθούμε στα σοβαρά με το σοβαρότερο ζήτημα και να το λύσουμε.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Από το ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV ο κ. Κολλάτος Γιάννης.

Γ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ: Κύριε υπουργέ, η Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη που εκλέγεστε εσείς και η Θεσσαλία που εγώ ζω, παράγουν το 50% περίπου του πρωτογενούς πλούτου της χώρας, αλλά μοιράζονται μόλις το 25% του ΑΕΠ. Κι αυτό δεν είναι τωρινό, των κυβερνήσεων Καραμανλή, είναι την τελευταία δεκαετία. Είναι ένα ζήτημα αυτό. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος σας κατηγόρησε χθες προχθές ότι έγινε σπατάλη στην περίοδο που ήσασταν υπουργός Πολιτισμού στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Θεσσαλονίκης. Μαθαίνω τώρα από συμφοιτητή μου ότι γίνεται δεύτερο Μέγαρο στη Θεσσαλονίκη, προφανώς έχουν εγκριθεί όλα τ’ άλλα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη, αλλά ανάμεσα στα δυο αυτά Μέγαρα υπάρχει ένα σχολείο από τους σεισμούς που είναι με αμίαντο.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν κατάλαβα την ερώτηση, το θέμα είναι αν χρειάζονται οι πολιτιστικές επενδύσεις;

Γ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ: Το ερώτημα είναι πώς παρεμβαίνουμε στην περιφέρεια, ποια είναι η πολιτική μας για την περιφέρεια.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στην περιφέρεια παρεμβαίνουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους. Εάν θέλουμε ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, αυτό το μοντέλο ανάπτυξης περνά μέσα από Υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Χωρίς πολιτιστικές υποδομές, χωρίς συνεδριακές υποδομές, χωρίς τουριστικές υποδομές, χωρίς καλή έκθεση στη Θεσσαλονίκη, χωρίς καλό λιμάνι στη Θεσσαλονίκη, χωρίς καλό αεροδρόμιο, χωρίς μουσεία, χωρίς Μέγαρο Μουσικής δε μπορείς να φέρεις Συνέδρια, δε μπορείς να φέρεις τουρίστες, δε μπορείς να έχεις ανάπτυξη, δε μπορείς να φέρεις διεθνείς επιχειρήσεις πολυεθνικές, δε μπορείς να φέρεις επενδύσεις.

Το ίδιο και στη Θεσσαλία. Η Λάρισα, ο Βόλος, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, που είναι σε απόσταση 60 χλμ. μεταξύ τους, έχουν ανάγκη από υποδομές τέτοιες προκειμένου η Θεσσαλία ν’ αποκτήσει πέρα από την πρωτογενή παραγωγή και πέρα από έναν συρρικνούμενο βιομηχανικό τομέα, μεταποιητικό τομέα, ν’ αποκτήσει και ισχυρές Υπηρεσίες.

Το Πανθεσσαλικό Στάδιο είχε αυτή τη λογική. Το Συνεδριακό Κέντρο της Λάρισας, έχει αυτή τη λογική. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει αυτή τη λογική. Αυτά δεν είναι σπατάλες. Στην Αθήνα υπάρχει πολύ μεγάλη συσσώρευση ιδιωτικού πλούτου. Υπάρχουν ιδιωτικά μουσεία, υπάρχουν ιδιωτικές συλλογές, υπάρχουν πολλά ιδιωτικά εκθεσιακά κέντρα, υπάρχουν πάμπολλα ιδιωτικά αθλητικά κέντρα. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει, η Θεσσαλία δεν έχει, η Πελοπόννησος δεν έχει.

Εκεί πρέπει να παρέμβει το κράτος ν’ αποκαταστήσει τις περιφερειακές ανισότητες. Ξέρετε ότι η Θεσσαλονίκη στον εθνικό και τον ευρωπαϊκό δείκτη καινοτομίας είναι 4η, δηλαδή είναι πίσω από την Αττική, την Κρήτη και την Ήπειρο; Αυτό είναι αδιανόητο. Πρέπει οι περιφέρειες να έρθουν όλες πιο πάνω, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ανάλογα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουν. Άρα εμείς μιλάμε για ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα. Περιφερειακή ανάπτυξη δε σημαίνει ίσως τίποτα στις μέρες μας, ανάπτυξη σε όλες τις περιφέρειες.

Γι αυτό χρειαζόμαστε και περιφερειακά μοντέλα ανάπτυξης. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε θεσμούς πολιτικής εκπροσώπησης της περιφέρειας. Ισχυρή περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ισχυροί Δήμοι, ώστε να υπάρχουν μοχλοί πίεσης. Όταν χειραφετούνται πολιτικά και διοικητικά οι περιφέρειες, μπορούν να προχωρήσουν και σε σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Από το ΕΛΛΑΔΑ ΤV Λακωνίας, η συνάδελφος κα Κουμπούρη Χριστίνα.

Χ. ΚΟΥΜΠΟΥΡΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Μιλήσατε πριν για τυφλά αρχηγικά κόμματα κι ότι έγιναν πάρα πολλά λάθη στο παρελθόν, γιατί δε ρωτήσατε το λαό, γιατί δεν έγιναν δημοψηφίσματα. Αν υποθέσουμε ότι ήσασταν Πρωθυπουργός σήμερα, για ποια θέματα θα διενεργούσατε δημοψήφισμα; Χρήζουν κάποια θέματα δημοψηφίσματος;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτές τις μέρες έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λισσαβόνα, έχουμε τη συζήτηση για τη νέα συνταγματική συνθήκη, για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι υποδεέστεροι οι Έλληνες. Οι περισσότερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κάνουν δημοψήφισμα για τη νέα συνταγματική συνθήκη. Πρέπει κι εμείς κάποια στιγμή να εκφραστούμε για την ευρωπαϊκή μας προοπτική. Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πρέπει όμως να είμαστε και καλοί διαπραγματευτές. Κι ένα δημοψήφισμα σε βοηθά και να σκεφτείς και ν’ αποφασίσεις και να πιέσεις.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Παραμένουμε στην Πελοπόννησο, μετακινούμεθα στην Κορινθία. Ο κ. Γενιδάκης Λάκης από το TV ΗΛΕΚΤRΑ.

Λ. ΓΕΝΙΔΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, είναι νωπές ακόμα οι υποσχέσεις που έδωσε ο κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία για τη νέα τετραετία. Εσείς βέβαια τους είπατε ότι επαναλαμβάνουν το πρόγραμμα που δεν υλοποίησαν το 2004.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα το είπαν οι ίδιοι. Είπαν το καταπληκτικό, «ακόμα δεν κλείσαμε τετραετία, ισχύει το παλιό μας πρόγραμμα». Και έκαναν εκλογές ενδιαμέσως.

Λ. ΓΕΝΙΔΑΚΗΣ: Πείτε μου, στον πρώτο μήνα της διακυβέρνησης, στη νέα θητεία του κ. Καραμανλή αν έχετε εμπιστοσύνη από τα πρώτα δείγματα που δείχνουν ότι θα υλοποιηθεί έστω και τη δεύτερη τετραετία αυτό το Πρόγραμμα. Και κάτι για την περιφέρεια. Εχτές ήταν η Ημέρα της Φτώχιας κ. Υπουργέ. Εάν ήσαστε Πρωθυπουργός, αν γίνετε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αργότερα Πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι ο ένας στους πέντε Έλληνες ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας και το ένα στα δυο νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένο, ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα που θα πάρετε;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αρχίζω από το δεύτερο: Έχω ταχθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, από το 2000, υπέρ του εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης. Κανείς δε μπορεί να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, πρέπει να παρεμβαίνει το κράτος. Αλλά τον φτωχό δεν τον βρίσκεις στατιστικά, γιατί μπορεί -για παράδειγμα- κάποιος να είναι χαμηλοσυνταξιούχος του ΤΕΒΕ χωρίς εισοδήματα από ακίνητα αλλά να ήταν στη ζωή του μεγαλέμπορος ή μεγαλοβιομήχανος, τα ακίνητα να τα έχει μοιράσει στα παιδιά του με δωρεές ή γονικές παροχές και η οικογένεια να έχει ένα πολύ μεγάλο εισόδημα.

Ο άλλος όμως μπορεί να είναι χαμηλοσυνταξιούχος και να πρέπει να ζήσει με 600 ή 500 ευρώ ή με τη σύνταξη του ανασφάλιστου υπερήλικα με 550 αν εφαρμοστεί αυτό που είπε το ΠΑΣΟΚ, αν με το καλό γίνουμε κυβέρνηση, όταν με το καλό γίνουμε κυβέρνηση. Αυτόν πρέπει ο κάθε Δήμος να τον βρίσκει, να του μιλάει και να του χορηγείται το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης ατομικά, εάν μεν είναι συνταξιούχος μέσω του ασφαλιστικού ταμείου του, αν είναι άνεργος μέσω του ΟΑΕΔ, εάν δεν είναι ούτε συνταξιούχος ούτε άνεργος μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έρχομαι τώρα στον πρώτο μήνα της κυβέρνησης Καραμανλή. Είναι γκραν-γκινιόλ ο πρώτος μήνας. Μετρήστε θέματα: Η αναπροσαρμογή του ΑΕΠ απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το προσχέδιο προϋπολογισμού δε μπορεί να κλείσει και ο κ. Αλογοσκούφης ψάχνει έσοδα. Έχουμε διάψευση μιας προεκλογικής δέσμευσης ρητής του κ. Καραμανλή ότι δεν πρόκειται ν’ αυξήσει τον ΦΠΑ, έχουμε την απόλυτη παλινωδία σε σχέση με τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης και το απόλυτο κενό σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης, ενώ πάει στα 90 δολάρια το βαρέλι σιγά-σιγά.

Έχουμε απόσυρση του νόμου για τα Πανεπιστήμια χάριν του οποίου διελύθη το πανεπιστήμιο την προηγούμενη χρονιά και έπεσε ενδόξως η κα Γιαννάκου στις εκλογές, έχουμε απόλυτη αμηχανία στο θέμα των Σκοπίων και έχουμε και ένα εσωτερικό αλαλούμ στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όπου πολλοί βουλευτές πια έχουν σηκώσει τη δική τους προσωπική σημαία. Αυτή είναι η εικόνα της κυβέρνησης.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ο κ. Φλαούνας Νίκος από τη Νότια Ελληνική Τηλεόραση.

Ν. ΦΛΑΟΥΝΑΣ: Είμαι υποχρεωμένος να δώσω συνέχεια στο τελευταίο αυτό ερώτημα και την απάντησή σας. Μέχρι τις 11 ή τις 18 Νοέμβρη, για μένα στις 18, το ΠΑΣΟΚ θ’ ασχολείται με την εκλογή αρχηγού. Μετά θ’ ασχολείται με το αποτέλεσμα. Θα έχουν μείνει τότε δέκα μέρες για την ψήφιση του προϋπολογισμού, δεκαπέντε. Πότε θα κάνει αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ –και το συνδέω μ’ αυτό που είπατε- όταν η οριακή πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας της κυβέρνησης με 152 βουλευτές, κάνει ουσιαστικά αντιπολίτευση αυτές τις μέρες.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, όλοι κάνουμε αντιπολίτευση υπεύθυνη και προγραμματική. Παρουσίασα τις θέσεις για το Ασφαλιστικό. Αυτό ωφελεί το ΠΑΣΟΚ και είναι αντιπολίτευση στον κ. Καραμανλή. Υπέβαλλα την επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό για τα ζητήματα της παιδείας με την έναρξη του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους. Επί δύο εβδομάδες δεν έρχεται ν’ απαντήσει. Τη μία δεν είχε προσδιορίσει την ημέρα, την άλλη λείπει στη Λισσαβόνα, την άλλη είναι του Αγίου Δημητρίου και θα είναι στη Θεσσαλονίκη, εξαφανίστηκε η ώρα του Πρωθυπουργού.

Είδατε ότι αποχώρησε το ΠΑΣΟΚ από το διάλογο για το Ασφαλιστικό. Οι βουλευτές μας διατυπώνουν τις θέσεις μας στην Επιτροπή Οικονομικών για το σχέδιο προϋπολογισμού. Δεν αφήνουμε τίποτα να πέσει κάτω. Από την άλλη μεριά δε μου άρεσε αυτό που είπατε για τις 18 Νοεμβρίου, γιατί για φανταστείτε στις 11 Νοεμβρίου να πείσουμε την κοινωνία και να έρθουν να μας ψηφίσουν οι πολίτες και να έρθουν δυο εκατομμύρια άνθρωποι, να διπλασιαστεί το ένα εκατομμύριο του 2004.

Και εμείς να μη βγάλουμε Πρόεδρο -που εγώ πιστεύω ότι θα βγει στις 11 Νοεμβρίου- και στις 18, επειδή πια όλο αυτό θα πολύ κουραστικό, να έρθουν 500.000. Όλα θα είναι νόμιμα αλλά θα έχουμε χάσει μια κοινωνική δυναμική. Και αυτό έπρεπε να το σκεφτούμε όλοι μας μέχρι τις 11 Νοεμβρίου. Όλοι μας.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ο κ. Καραγιαννόπουλος Κωνσταντίνος από το ΕΝΑ Κεντρικής Ελλάδας.

Κ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε υπουργέ θα γυρίσω πάλι στην περιφέρεια. Εξ άλλου απόψε αυτήν εκπροσωπούμε. Πριν από λίγο μιλήσατε για ισχυρές περιφέρειες. Στο Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν προτάσεις για αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο, αιρετό Περιφερειάρχη. Αν αύριο εκλεγείτε Πρόεδρος, θα θέλατε να προσθέσετε και τα δημοψηφίσματα στις περιφέρειες για τα μεγάλα τοπικά ζητήματα; Θα ήθελαν οι πολίτες ν’ ακούσουν σε ισχυρούς Δήμους να επανέρχονται λαϊκές συνελεύσεις;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είμαι αναφανδόν υπέρ όλων των θεσμών ενίσχυσης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Είμαι υπέρ των τοπικών δημοψηφισμάτων, υπέρ των περιφερειακών δημοψηφισμάτων, υπέρ των μορφών λαϊκής συμμετοχής, λαϊκής πρωτοβουλίας και σε επίπεδο εθνικό και σε επίπεδο περιφερειακό και σε επίπεδο δημοτικό. Όχι όμως για θέματα αντιφατικά.

Δηλαδή, εάν ψάχνουμε να βρούμε το χώρο της υγειονομικής επεξεργασίας απορριμμάτων και όλοι οι Δήμοι κάνουν ένα δημοψήφισμα και πουν «όχι», ή αν ψάχνουμε το ζήτημα της κατανομής των υδατικών πόρων και όλες οι περιφέρειες κάνουν ένα δημοψήφισμα και πουν «ναι» ή «όχι», οδηγούμεθα σε αδιέξοδο. Άρα εκεί όπου υπάρχει αντικείμενο, υπάρχει και αρμοδιότητα. Όπου υπάρχει σύγκρουση δημοτική, νομαρχιακή ή περιφερειακή, αυτό πρέπει να επιλύεται στο συνολικό επίπεδο, να μην προκαταλαμβάνουμε τις εξελίξεις ο ένας εις βάρος του άλλου.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Θα ολοκληρώσουμε με τον κ. Ιορδάνη Τσέπελα από το TV ΣΕΡΡΕΣ, επανερχόμενοι στη Μακεδονία.

Ι. ΤΣΕΠΕΛΑΣ: Κύριε υπουργέ εγώ θα κάνω μια ερώτηση για το νομό μου: Αυτή τη στιγμή οι Σέρρες κατά κόσμον είναι προσκείμενες προς τη Νέα Δημοκρατία. Στις νομαρχιακές εκλογές όμως παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν αποδείχθηκε, γιατί εκλέξαμε Νομάρχη που ανήκει στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε ότι εσείς ως μελλοντικός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπορέσετε ν’ ανατρέψετε αυτό το αποτέλεσμα;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι, σκοπός μας είναι ν’ ανατρέψουμε το αποτέλεσμα των βουλευτικών και να γενικεύσουμε το θετικό αποτέλεσμα στη Νομαρχία των Σερρών, στη Νομαρχία της Καρδίτσας, στη Νομαρχία της Μαγνησίας, που ήταν τρεις κερδισμένες Νομαρχίες στο 2ο γύρο στις τελευταίες νομαρχιακές εκλογές. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι πραγματικά αποκεντρωμένο, πραγματικά περιφερειακό, τα περιφερειακά μας στελέχη πρέπει να έχουν λόγο, να υπάρχουν ποσοστώσεις εκπροσώπησής τους στα κεντρικά όργανα.

Δε μπορεί να θέλουμε αποκέντρωση και περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στο κράτος και να μην έχουμε αποκέντρωση και περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στο ΠΑΣΟΚ. Είπα και προηγουμένως, δε μπορεί να θέλουμε αξιοκρατία στο κράτος και να μην έχουμε αξιοκρατία στο ΠΑΣΟΚ. Δε μπορεί να θέλουμε δημοκρατία στη χώρα και να μην έχουμε δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ. Με οργανώσεις, με ραχοκοκαλιά, ώστε να κερδίζουμε και τις περιφερειακές και τις νομαρχιακές και τις δημοτικές και τις βουλευτές εκλογές. Ανοιχτοί στην κοινωνία, σύγχρονοι, συλλογικοί, δημοκρατικοί.

*

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Εάν ήταν πολιτικώς ορθό και ευσταθούσε δεοντολογικά, εγώ θα σας είχα κάνει μια απολύτως προσωπική ερώτηση. Θα την κάνω κι εσείς μη την απαντήσετε: Από τις 16 Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα, είχατε έστω μια δεύτερη σκέψη;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεύτερη σκέψη για το αν έπρεπε να δηλώσω παρών και να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση της παράταξης;

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ακριβώς.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θεωρώ ότι ήμουν υποχρεωμένος να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση της παράταξης. Πρέπει να ξέρουν οι πολίτες, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, και κυρίως πρέπει να ξέρουν όλοι οι φίλοι κι όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα να πάμε σ’ ένα άλλο ΠΑΣΟΚ ανανεωμένο στο ΠΑΣΟΚ του αύριο. Και αυτό το δίλημμα, το ΠΑΣΟΚ του χθες και το ΠΑΣΟΚ του αύριο είναι ένα πολύ καθαρό πολιτικό δίλημμα με ιδεολογικές βάσεις, διότι όλα αυτά συνδέονται με τις αξίες μας και με τον τρόπο που μετατρέπουμε τις αξίες μας σε δημιουργική πράξη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά, θέλω να ευχαριστήσω θερμότατα όλους τους συναδέλφους, τους είμαι ευγνώμων για την κατανόησή τους, τους συγχαίρω για τη διαχείριση του χρόνου, εγώ είμαι υποχρεωμένη να γίνομαι δυσάρεστη, σας πληροφορώ ότι έχουν απομείνει 4 λεπτά απ’ το χρόνο που είχαμε προβλέψει, που σημαίνει ότι αν ο κ. Βενιζέλος δεν έχει αντίρρηση κι έχει απομείνει κάποια ερώτηση που εγώ δεν επέτρεψα να γίνει, ή ο χρόνος δεν υπήρξε, ίσως θα μπορούσε ν’ απαντηθεί.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να κάνω εγώ μια ερώτηση: Αφού έδωσα τόσες απαντήσεις, να κάνω εγώ μια ερώτηση: Τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη χειραφέτηση της περιφέρειας. Δεν είναι απλώς ένα μέσο ενημέρωσης κι ένα μέσο ψυχαγωγίας. Μπορεί να γίνουν τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ένας πραγματικός μοχλός ανάπτυξης. Γιατί χρειάζεται και περιφερειακή αναπτυξιακή ιδεολογία.

Κι αν μπορώ να υποβάλλω μια παράκληση. Η παράκλησή μου είναι να μετατρέψετε τους σταθμούς σας και τα ραδιόφωνά σας και τις εφημερίδες σας, σε μοχλούς περιφερειακής αναπτυξιακής ιδεολογίας. Να γίνει το Κίνημα της Ελλάδας των περιφερειών.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Γιουρμετάκη Ανδρέα από το TRT Θεσσαλίας, τον κ. Πετρίδη Νίκο από τη ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση Θράκης, τον κ. Μερτζάνη Θανάση από το STAR Κεντρικής Ελλάδας, τον κ. Σαχίνη Γιώργο από το ΚΡΗΤΗ TV, τον κ. Σκούρτη και χαιρετίσματα στην Κορινθία, SUPER TV, την κα Μαρία Αραβατζή από τις Σέρρες, Δίκτυο Τηλεόρασης, τον κ. Κολλάτο Γιάννη, ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV, την κα Κουμπούρη Χριστίνα, ΕΛΛΑΔΑ TV Λακωνίας, τον κ. Άκη Τάτση, ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, τον κ. Ξανάλατο Νίκο, ΠΑΤΡΑ TV, τον κ. Σεραφείμ Μάκα, ΑΧΕΛΩΟΣ TV, τον κ. Τιμπλαλέξη Γιάννη, ASTRA TV Θεσσαλίας, τον κ. Ιορδάνη Τσέπελε, TV ΣΕΡΡΕΣ, τον κ. Καραγιαννόπουλο Κωνσταντίνο, ΕΝΑ Κεντρικής Ελλάδας, τον κ. Φλαούνα Νίκο, Νότια Ελληνική Τηλεόραση, το κ. Γενιδάκη Λάκη, TV HLEKTRA, γιατί πλην λαμπρών εξαιρέσεων, ταξίδεψαν αρκετές ώρες για να είναι εδώ μαζί μας.

 ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το βρίσκω πολύ τιμητικό για μένα κι ευχαριστώ θερμά.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Επίσης τις ιδιοκτησίες των καναλιών, θερμότατες ευχαριστίες στους συναδέλφους τεχνικούς. Μια θερμή καληνύχτα σε όλη την Ελλάδα, απ’ άκρο εις άκρον, στην Ελλάδα κ. Βενιζέλο η οποία με καμένα τα σωθικά της, δεν αισιοδοξεί, αγωνίζεται.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πρέπει όμως να γίνει αισιόδοξη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Σας ευχαριστώ.

Tags: Συνεντεύξεις Τύπου