Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

 

Παρεμβάσεις  Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου στη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής


1η παρέμβαση: Για το PSI και τον δημοσιονομικό κανόνα στο Σύνταγμα


 Ευ. Βενιζέλος: Όπως είπε ο κ. Πρωθυπουργός πιστεύω ότι το γεγονός ότι αποσαφηνίζεται στην απόφαση πως το ελληνικό PSI είναι μία μοναδική και εξαιρετική περίπτωση, που δε θα επαναληφθεί και δε θα γενικευθεί, εκτιμούμε ότι θα βοηθήσει στις διαβουλεύσεις που κάνουμε με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

Και αν θέλετε το βασικό στοιχείο των χθεσινών και των σημερινών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε ότι αφορά την Ελλάδα, είναι ότι επιβεβαιώνονται απολύτως οι κρίσιμες για μας αποφάσεις της 26ης και 27ης Οκτωβρίου.

Κι επειδή πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να γίνουν δύο πολύ σημαντικές διαδικασίες στην Αθήνα, η έναρξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση και η διαβούλευση με τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για την εξειδίκευση και την ολοκλήρωση του PSI, η εντύπωση που έχουμε και ο Πρωθυπουργός και εγώ, είναι ότι το σχετικό χωρίο της σημερινής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βοηθήσει γιατί θα κάνει τον ιδιωτικό τομέα να νοιώσει πιο ασφαλής και να μετάσχει με μεγαλύτερη ευκολία και δημιουργικότητα στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό PSI.Με την ευκαιρία, αν μου επιτρέπετε κ. Πρόεδρε, να αποσαφηνίσω ότι όπως έχω πει στη Βουλή -είναι η ερώτηση του κ. Κούτρα- σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε τώρα αμέσως τον δημοσιονομικό κανόνα στο Σύνταγμα, γιατί αναθεώρηση του Συντάγματος μπορούμε να κάνουμε από το 2013 και μετά. Μπορούμε όμως να υπερψηφίσουμε αμέσως στη Βουλή με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος μία διεθνή συνθήκη, η οποία θα προβλέπει τον δημοσιονομικό κανόνα.

Κι εφόσον αυτός ο δημοσιονομικός κανόνας θα είναι πλέον κανόνας του Διεθνούς Δικαίου και θα περιλαμβάνεται σε σύμβαση η οποία έχει υπερψηφιστεί με πλειοψηφία τουλάχιστον τριών πέμπτων, αυτός ο κανόνας θα έχει αποκτήσει υπέρ νομοθετική ισχύ, όχι ισχύ συνταγματική αλλά ισχύ ανώτερη οποιουδήποτε συνηθισμένου νόμου κι έτσι θα έχουμε εκπληρώσει αυτό που ζητάει η απόφαση και το οποίο είναι πολύ ευεργετικό και για μας, γιατί δε θα υποθηκεύουμε το μέλλον των επόμενων γενεών σε υπερβολικά ελλείμματα και κυρίως σε ένα υπερβολικό δημόσιο χρέος.

Δημοσιογραφος: Δηλαδή θα είναι μεταβατικό αυτό;

 Ευ. Βενιζέλος: Ναι, θα είναι μεταβατικό ώσπου να το τοποθετήσουμε στο Σύνταγμα βεβαίως.2η παρέμβαση: Για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011

 Ευ. Βενιζέλος: Εάν μου επιτρέπετε, γιατί αυτό είναι πολύ κρίσιμο, σε σχέση με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011, ταμειακά κρίσιμη είναι  η περίοδος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2012. Γιατί τα αποτελέσματα που θα έχουμε ταμειακά μέχρι τότε, μπορούμε να τα εγγράψουμε δημοσιονομικά στο 2011. Και θέλουμε να ελπίζουμε ότι με την βοήθεια και την κατανόηση όλων των Ελλήνων που υφίστανται πάρα πολύ μεγάλες θυσίες και πιέζονται φορολογικά κάτω από συνθήκες ύφεσης και ανεργίας και δυσπραγίας της οικονομίας, θα πετύχουμε τους στόχους και έτσι θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα όπως το έχουμε ψηφίσει και αυτό αφορά το 2011 και το 2012.

Όσον αφορά τα επόμενα έτη του μεσοπροθέσμου προγράμματος, όπως είπε ο κ. Πρωθυπουργός, αυτά θα εξειδικευθούν μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το νέο πρόγραμμα και όπως προβλέπει η 5η Αναθεώρηση του Μνημονίου έχουμε περιθώριο έως τον Ιούνιο να κάνουμε την εξειδίκευση αυτή, για το ’13, το ’14 και το ’15.

Αλλά βεβαίως οι κρίσιμοι αυτοί μήνες, που είναι και ζωτικοί για την οικονομία, ο υπόλοιπος Δεκέμβρης, οι 20 μέρες που μας μένουν, πρέπει η αγορά να δουλέψει και να αποδώσει και το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, πρέπει και οι πολίτες να συμβάλουν και έχουμε, όπως είπα και την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου για να συμπληρώσουμε την εικόνα δημοσιονομικά.

Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να κάνουμε μια εθνική υπερπροσπάθεια και αυτό είναι το μείζον, αυτή είναι η εθνική στόχευση και η εθνική υπόθεση τώρα.


3η παρέμβαση: Σχετικά με τα εσωκομματικά του ΠαΣοΚ

 

Ι. Χασαπόπουλος (mega): Εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω, την επόμενη εβδομάδα έρχεται η Τρόικα, εσείς έχετε θέσει ένα θέμα για το πώς θα κλείσει ο Προϋπολογισμός του ’11 και για τα πρόσθετα μέτρα. Και θέλω να σας ρωτήσω, σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε ότι το κλίμα για την ανάπτυξη και την ύφεση επιδεινώνεται. Και έχετε υποσχεθεί ότι το ’12 θα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα. Πώς στοιχειοθετείται αυτό;
Και ένα δεύτερο που θέλω να σας ρωτήσω, την άλλη εβδομάδα θα συναντηθείτε με την Τρόικα, ή θα μπλέξετε με τα εσωκομματικά σας εκεί στο ΠΑΣΟΚ;

 Ευ. Βενιζέλος: Να ξεκαθαρίσω κατ' αρχάς το δεύτερο ζήτημα που θέσατε, για να απαντήσω με μεγαλύτερη άνεση στο πρώτο. Όπως αντιληφθήκατε από αυτά που είπε και ο Πρωθυπουργός από αυτά που είπα και εγώ, δίνουμε μια μάχη. Δίνουμε μια μάχη, για να μείνει όρθια η χώρα μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες. Είδατε τι έγινε εδώ αυτές τις δυο μέρες και βλέπετε τι έχουμε να κάνουμε μπροστά μας την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Είναι όλα τα θέματα ανοιχτά και είναι όλα τα θέματα σε πάρα πολύ κρίσιμη φάση, όχι για τους επόμενους μήνες, αλλά για τα επόμενα χρόνια.

Άρα λοιπόν υπ’ αυτές τις συνθήκες προσωπικά θα μου επιτρέψετε να πω ότι ντρέπομαι να μετάσχω σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, η οποία στρέφει το ενδιαφέρον σε θέματα που μπορεί να έχουν το δικό τους ενδιαφέρον κάποια στιγμή, αλλά είναι ασύγκριτα μικρότερης σημασίας σε σχέση με το να επιβιώσουμε ως χώρα και να αποκτήσουμε έναν εθνικό στόχο.

Εγώ έχω μια υποχρέωση: ως Υπουργός Οικονομικών να κάνω την δουλειά μου για τον τόπο μου. Γιατί μην αμφιβάλλετε, είμαι παρών, αλλά είμαι παρών για τις ανάγκες του τόπου, να στηρίζω την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προσωπικά και αυτή είναι η προτεραιότητά μου και η υποχρέωσή μου και η κορυφαία υποχρέωση να λέω την αλήθεια στον ελληνικό λαό όσο δυσάρεστη και αν είναι αυτή, γιατί μέσα από την αλήθεια θα βρούμε την εθνική μας στρατηγική.

Άρα δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τίποτα άλλο και προσωπικά θέλω να ζητήσω συγνώμη εάν απασχολούμε την κοινή γνώμη και τον ελληνικό λαό με άλλα θέματα που είναι πολύ μικρότερα από αυτά που πρέπει να έχουμε ως εθνική προτεραιότητα.

Τώρα όλα τα θέματα της επόμενης εβδομάδας, η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, η διαβούλευση για το PSI, η προώθηση της εφαρμογής του ισχύοντος προγράμματος γιατί θα κριθούμε επί τη βάσει αυτού, αφορά την πραγματική οικονομία, αφορά τον ελληνικό λαό, αφορά τις θυσίες του κάθε Έλληνα πολίτη, έχουμε και ο Πρωθυπουργός και εγώ πλήρη συνείδηση του τι περνάει κάθε νοικοκυριό, κάθε επιχείρηση, κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, κάνω μια έκκληση ειλικρινά από εδώ από τις Βρυξέλλες, να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε ενότητα, συστράτευση, να κάνουμε υπομονή να σφίξουμε τα δόντια, για να περάσουμε αυτό τον τεράστιο κάβο και να είναι το εθνικό σκάφος ασφαλές, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε υπό πολύ καλύτερες συνθήκες.

Θα μας δοθεί η ευκαιρία τις ημέρες που έρχονται στην Αθήνα να πούμε λεπτομέρειες για όλα αυτά τα θέματα. 

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΣυνεντεύξεις Τύπου

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375