24 Ιανουαρίου 2009

 

Συνέντευξη Τύπου Ευ. Βενιζέλου στη Βέροια 

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

 - Στην Ημαθία υπάρχει μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας όπου σας περίμεναν οι αγρότες για να σας επιδώσουν τα αιτήματά τους. Γιατί δεν περάσατε από εκεί; Είστε υπέρ η κατά των μπλόκων των αγροτών;

Ευ. Βενιζέλος: Οι αγρότες κινητοποιούνται γιατί έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Βεβαίως από τη φύση τους αυτές οι κινητοποιήσεις που προκαλούν προβλήματα στις συγκοινωνίες έχουν μικρή διάρκεια. Γιατί ο αγροτικός κόσμος έχει ανάγκη από την κατανόηση τη στήριξη και την συμπαράσταση όλης της ελληνικής κοινωνίας. Από την άλλη πλευρά ο βασικός αποδέκτης του μηνύματος των αγροτών που είναι η κυβέρνηση οφείλει να δείξει και αξιοπιστία και ευαισθησία.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στην αναξιοπιστία της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει ένας έγκυρος συνομιλητής που να εκπροσωπεί το κράτος και αυτό οι αγρότες το ξέρουν. Γι αυτό πρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να φροντίσει ώστε να διεξαχθεί ένας οργανωμένος συνολικός, υπεύθυνος διάλογος που θα επιτρέψει να ανοίξουν τα μπλόκα, να λειτουργήσουν ξανά οι δρόμοι και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου και το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών.
Η κυβέρνηση δεν έχει παρά να υιοθετήσει το σχέδιο αυτό προκειμένου να λυθεί αμέσως το πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα η αστυνομία είχε δικό της μπλόκο και μας παροχέτευσε από την Αλεξάνδρεια. Τώρα που ξέρω ότι μπορώ να περάσω από το μπλόκο των αγροτών της Ημαθίας στην Κουλούρα ,στην επιστροφή μαζί με τον συνάδελφο τον κ. Σιδηρόπουλο θα πάμε για να παραλάβουμε και τα αιτήματά τους, τα συγκεκριμένα αιτήματα των ροδακινοπαραγωγών, γιατί κάθε νομός και κάθε περιοχή έχει και τα δικά της ιδιαίτερα αιτήματα τα οποία αξίζει να προσεχθούν.

Μιλήσατε για μια αναξιόπιστη κυβέρνηση. Θεωρείτε ότι είναι δείγμα αξιόπιστης κυβέρνησης το ξεφούσκωμα των λάστιχων;

Ευ. Βενιζέλος: Τεχνικές ή μέθοδοι που είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι είναι αυτόματα ορθές. Πρέπει να διαμορφώνουμε πάντα ένα πλαίσιο επικοινωνίας και διαλόγου. Πρέπει να μην φτάνουμε σε τέτοιες καταστάσεις. Χρειάζεται λοιπόν μια συμφωνημένη αγροτική πολιτική ώστε να μην φτάνουμε σε κυκλικές επαναλαμβανόμενες εκρήξεις του αγροτικού κόσμου λόγω απόγνωσης. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιο είναι το διεθνές πλαίσιο, το πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ποιο είναι το πλαίσιο της ΕΕ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και ποια είναι τα περιθώρια εθνικών παρεμβάσεων. Μπορούμε ως κράτος ως χώρα να διαμορφώσουμε μια εθνική αγροτική συμφωνία η οποία έχει δεκαετίες να συναφθεί από την πρώτη εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, από την εποχή του 1981.

Αναλαμβάνετε κι εσείς ως ΠΑΣΟΚ κάποιες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση των αγροτών;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία προκύπτουν από παρθενογέννηση. Πάντα υπάρχει μια ιστορία. Το θέμα είναι ο καθένας τη στιγμή που διαχειρίζεται τα δημόσια πράγματα να κάνει το καλύτερο δυνατόν. Να κάνει την καλύτερη διαπραγμάτευση στην Ε.Ε, να κάνει τις καλύτερες κινήσεις στο εσωτερικό επίπεδο για να προλαβαίνει καταστάσεις.
Δεν χρειάζεται να επαναλάβω τώρα τι συνέβη τα τελευταία πέντε χρόνια. Από πού ξεκινούν τα λάθη στη διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, πως φτάσαμε εκεί που φτάσαμε πλησιάζοντας προς το 2013 που είναι ο κρίσιμος χρόνος. Αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά οι αγρότες, γιατί οι αγρότες γνωρίζουν τι εισόδημα είχαν το 2004 και τι εισόδημα έχουν το 2009.

*

Για τις εκλογές

Συμμερίζεστε τη βεβαιότητα κάποιων στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι θα έχουμε πολύ σύντομα εκλογές κι αν ναι που βασίζετε αυτή τη βεβαιότητα;

Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ -και το έχω κάνει κι εγώ επισήμως ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος στη Βουλή- ζητά με σαφή και καθαρό τρόπο την διενέργεια εκλογών. Θεωρεί ότι πρέπει να καταγραφεί ένα νέος συσχετισμός που υπάρχει στην κοινωνία.

Το βασικό πρόβλημα που έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία είναι η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης, έχει διαρραγεί ο ίδιος ο κοινωνικός ιστός. Αρα χρειάζεται μια νέα αφετηρία, Χρειάζεται ένα πλεόνασμα πολιτικής εμπιστοσύνης για να καλυφθεί έστω εν μέρει το πολύ μεγάλο έλλειμμα οικονομικής και κοινωνικής εμπιστοσύνης που υπάρχει. Να αναληφθούν πρωτοβουλίες όπως αναλαμβάνονται σε άλλες χώρες όπου ισχυρές κυβερνήσεις, ισχυροί ηγέτες δίνουν ένα αίσθημα ελπίδας και προοπτικής στις οικονομίες και στις κοινωνίες.

Άρα το ΠΑΣΟΚ ζητά εκλογές. Θεσμικά δεν μπορούμε να επιβάλουμε τις εκλογές, δεν είμαστε εμείς που θα παρακινήσουμε βουλευτές της ΝΔ να ρίξουν την κυβέρνησή τους. Εκτιμούμε όμως ότι ο κ. Καραμανλής θα αναγκαστεί εκών άκων να καταφύγει σε εκλογές για να αποφύγει τα χειρότερα. Και εν πάση περιπτώσει στις αρχές Ιουνίου έχουμε τις Ευρωεκλογές που αποκτούν τεράστιες πολιτικές διαστάσεις ως μία δημοκρατική επίσημη καταγραφή της βούλησης του ελληνικού λαού. Συνεπώς ούτως ή άλλως το επόμενο τετράμηνο – διότι περί αυτού πρόκειται – είναι εκλογικά και πολιτικά καθοριστικό.

*

Για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

- Θεωρείτε ότι σε περίπτωση που κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, το πρόγραμμά που έχετε διαμορφώσει μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση που έχει φτάσει στο μη περαιτέρω – και ιδιαίτερα στο κοινωνικό κράτος; Κι αν ναι πόσος καιρός θα χρειαστεί;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε μαγικές λύσεις . Τα προβλήματα είναι τεράστια. Όλα τα προβλήματα έχουν μια διεθνή διάσταση που τη βλέπει κάθε μέρα ο πολίτης στα δελτία ειδήσεων, αλλά και μία επιπρόσθετη εσωτερική διάσταση.

Χρειάζονται μεγάλες εθνικές και κοινωνικές συμφωνίες, άρα χρειάζεται μία αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία – που εμείς λέμε ότι θα είναι μία πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ – ικανή να στηρίξει μια νέα κυβέρνηση, αλλά μία κυβέρνηση η οποία δεν θα εφαρμόσει παλιές πρακτικές. Μια κυβέρνηση που θα είναι ικανή να συνάψει μεγάλες πολιτικές συνεργασίες προοδευτικού χαρακτήρα και να εγγυηθεί τις ακόμη μεγαλύτερες εθνικές και κοινωνικές συναινέσεις.

Χρειάζεται πολύ μεγάλη δουλειά, πολύς κόπος και μεγάλη εμπιστοσύνη για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του φορολογικού συστήματος από το οποίο ξεκινάνε όλα για να πάμε σε μία εθνική φορολογική συμφωνία δικαιοσύνης και εμπιστοσύνης.

Χρειάζεται να ξαναδούμε τη σχέση οικονομίας και παραοικονομίας στη Ελλάδα. Χρειάζεται να δούμε την εκπαιδευτική αλλαγή η οποία είναι απολύτως αναγκαία. Χρειάζεται η συμφωνία με τον αγροτικό κόσμο, η συμφωνία για την ανάπτυξη της υπαίθρου και για τη νέα αγροτική πολιτική.

Όλα αυτά δεν μπορεί να πει κανείς ότι τα έχει έτοιμα σε ένα φάκελο ή ότι θα βγάλει το λαγό μέσα από το καπέλο του ταχυδακτυλουργού. Χρειάζεται να συζητάμε με τελείως διαφορετικό τρόπο απροκατάληπτα. Θέλουμε λοιπόν να έχει ακούσει ο λαός από εμάς την αλήθεια και να μας έχει δώσει την έγκρισή του για δέσμες πολιτικών τις οποίες παρουσιάζουμε αλλά τις οποίες πάντα θα στηρίζει η κοινωνία και θα εγκρίνει η κοινωνία.

Δεν υπάρχει εφ άπαξ αποδοχή και εφ άπαξ λύση. Δεν υπάρχουν κυβερνήσεις οι οποίες παίρνουν τη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και πορεύονται στη συνέχεια αγνοώντας την κοινωνία, αγνοώντας τη Βουλή, αγνοώντας τις αντιδράσεις των πολιτών.

*

Για τις συμμαχίες

Κάνατε λόγο για συμμαχίες προοδευτικού χαρακτήρα και για νέες πολιτικές…

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν διλήμματα όταν πορεύεσαι προς τις εκλογές. Στόχος είναι η νίκη. Στόχος είναι το μεγαλύτερο δυνατό εκλογικό, ποσοστό. Δεν υπάρχει κανένα κόμμα που να βάζει όρια στις εκλογικές του διεκδικήσεις. Ούτε μικρό κόμμα ούτε μεγάλο κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί την αυτοδύναμη πλειοψηφία, αλλά όχι μια πλειοψηφία αυτάρεσκη, η οποία με μονοκομματική νοοτροπία θα διαχειριστεί την εξουσία. Αλλά μία πλειοψηφία αυτοδύναμη που θα εγγυάται την σταθερότητα , την αξιοπιστία την προγραμματική και αμέσως θα ζητήσει την διεύρυνσή της μέσω συνεργασιών που θα προταθούν, ως προοδευτικές δυνάμεις, ως προοδευτικά πρόσωπα. Είναι δικό τους πρόβλημα αν θα ανταποκριθούν ή όχι. Και πέραν των πολιτικών συνεργασιών χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερες κοινωνικές συναινέσεις. Δεν μπορείς να αλλάξεις για παράδειγμα το εκπαιδευτικό σύστημα, δεν μπορείς να αλλάξεις τον χάρτη της Τ.Α. και της περιφερειακής ανάπτυξης, με μόνη τη πλειοψηφία στήριξης της κυβέρνησης όσο μεγάλη κι αν είναι αυτή.

Τις κοινωνικές συμμαχίες πως σκοπεύετε να τις πετύχετε;

Ευ. Βενιζέλος :Όταν η κοινωνία βλέπει ότι έχεις κάτι στο μυαλό σου και αγωνίζεσαι να το πετύχεις και μιλά με ειλικρίνεια και ζητάς την συμπαράσταση των πολιτών, αυτή η συμπαράσταση θα έρθει, γιατί όλοι ζητούν να ακούσουν ένα άλλο πολιτικό λόγο, σύγχρονο, λειτουργικό και κυρίως ειλικρινή. Το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα είναι ηθικό, είναι πρόβλημα δημόσιας ηθικής. Δεν εμπιστεύεται κανείς κανένα. 

 

Tags: ΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις Τύπου