2 Νοεμβρίου 2007

Συνέντευξη Τύπου Ευ. Βενιζέλου στα τοπικά έντυπα του λεκανοπεδίου


Α. Λοβέρδος : Σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε. Για πρώτη φορά γίνεται Συνέντευξη Τύπου με τα Μέσα του Λεκανοπεδίου, ευχαριστούμε για την ανταπόκριση. Υπάρχει πάρα πολύ περιορισμένος χρόνος, η καθυστέρηση οφείλεται στην αργοπορημένη προσέλευσή σας, ο κ. Βενιζέλος ήταν εδώ.
Έχουμε τη Συνδιάσκεψη στις 2:00, πρέπει να συνεννοηθούμε και για ορισμένα πράγματα πριν. Άρα πάμε …

Δημοσιογράφος: Κύριε Βενιζέλο, σας άκουγα το πρωί στο ραδιόφωνο του «ALPHA» να λέτε, ότι μια σειρά από υποκειμενικά και ψευδή που τις τελευταίες ημέρες είπαν για σας, πηγάζουν από συγκεκριμένα κέντρα. Πιστεύετε δηλαδή ότι η Νέα Δημοκρατία έχει καθορίσει επίθεση εναντίον σας άμεσα - έμμεσα με τα κέντρα αυτά, ευνοώντας θετικά εμμέσως την υποψηφιότητα του κ. Παπανδρέου;

Ευ. Βενιζέλος: Ναι μεν θεωρώ, ότι η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση, αυτό που λέγεται δεξιό μπλοκ εξουσίας, που είναι πολιτικό, ιδεολογικό, επικοινωνιακό, οικονομικό, δηλαδή είναι μπλοκ συμφερόντων, έχει άποψη γι’ αυτά που συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ και έχει και προτίμηση. Και δεν προτιμά εμένα. Δεν με θέλει ως αντίπαλο, δεν με θέλει ως επικεφαλής της προοδευτικής παράταξης και ως αντίπαλο του κ. Καραμανλή και οποιουδήποτε άλλου επικεφαλής της Δεξιάς.


Δημοσιογράφος: Και μια τοπική ερώτηση, μια που είμαστε και τοπικά Μέσα, πολύ σύντομη. Υποθέτω ότι τα κριτήρια τα στελέχη, οι Δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης που είναι οι περισσότεροι, αν δεν είναι Δήμαρχοι, επιλέγουν υποψήφιο Πρόεδρο με πολιτικά κριτήρια.Βλέπουμε όμως, ότι στο Λεκανοπέδιο η συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων στηρίζει τον κ. Παπανδρέου, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης η συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων στηρίζει εσάς. Αυτό δεν υποκρύπτει κάπου, αυτή η γεωγραφική κατανομή, ίσως να πει κάποιος, άρα οι άνθρωποι αυτοί στηρίζουν τον κάθε υποψήφιο γιατί προσβλέπουν να έχουν καλύτερη σχέση μαζί του εάν νικήσει ο υποψήφιος που στηρίζουν;

Ευ. Βενιζέλος: Μα ο υποψήφιος είναι υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κοιτάξτε, τα στελέχη έχουν μία συμπεριφορά η οποία μπορεί να επηρεάζεται από πολλά κριτήρια. Μπορεί να επηρεάζεται πράγματι και από την δική τους θέση στο πολιτικό σύστημα και στον κομματικό μηχανισμό.

Γι’ αυτό είναι ευτύχημα το γεγονός ότι έχουμε μια ανοιχτή διαδικασία, το γεγονός δηλαδή ότι απευθυνόμαστε στην κοινωνία, το γεγονός ότι κάθε πολίτης έχει μία ψήφο, είτε είναι βουλευτής, είτε είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, είτε είναι ένα παιδί 16 χρονών που έχει άποψη για τη χώρα.

 

 Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, λέγομαι Βραχιολίδης, εκπροσωπώ τον Ανεξάρτητο Παρατηρητή, περιοχής Χολαργού – Παπάγου – Αγίας Παρασκευής και της PRESS BANK. Ως αρμόδιος υπουργός το 1994 τροποποιήσατε το νόμο περί Τύπου, περί αστικής ευθύνης. Εξ αιτίας αυτού του νόμου 13 χρόνια τώρα έχει ασκηθεί ένα μπαράζ διώξεων κατά του Τύπου με αγωγές σε βάρος των δημοσιογράφων και των εκδοτών, με αποτέλεσμα πολλές απ’ αυτές τις αγωγές να έχουν αίσιο πέρας γι’ αυτούς που κάνουν την αγωγή. Πρόσφατα το «ΘΕΜΑ» με 160.000,00 €, αλλά και ο τοπικός Τύπος διώκεται αγρίως, με αποτέλεσμα όλες αυτές οι διώξεις να μην αποσκοπούν μόνο στην απονομή της δικαιοσύνης, αλλά ταυτόχρονα και στην οικονομική εξόντωση των διωκόμενων εφημερίδων. Όταν οι θιγόμενοι ζητούν 200.000,00 € ή 500.000,00 € από μηνιαίες εφημερίδες είναι σαφές ότι δεν στοχεύουν στην απονομή δικαιοσύνης, αλλά όπως είπαμε στην οικονομική, αλλά και εν πολλοίς και στη φυσική εξόντωση των εκδοτών. Δεν νομίζετε, ότι ως πιθανός αυριανός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να στοχεύσετε στην αλλαγή του νόμου αυτού, την ώρα μάλιστα και που η ΕΣΗΕΑ επιδιώκει την τροποποίηση;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι έτσι τα δεδομένα, δεν έχετε δηλαδή τη σωστή πληροφόρηση, γιατί προφανώς δεν έχετε ασχοληθεί με τα θέματα αυτά, είστε και πολύ νέος.

Δημοσιογράφος: Εγώ είμαι διωκόμενος πολλές φορές. Έχω διωχθεί πολλές φορές.

Ευ. Βενιζέλος: Έχετε διωχθεί, αλλά δεν ξέρετε τι έχει γίνει με τη νομοθεσία και τι λέει η νομοθεσία. Αν θέλετε να σας απαντήσω, γιατί μπορεί να σας φανεί χρήσιμο και για τις διώξεις που έχετε. Δηλαδή για τις αγωγές που έχετε εις βάρος σας.

Δημοσιογράφος:  Έχω οδηγηθεί στο δικαστήριο και ξέρω.

Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν, ακούστε, ο νόμος για την αστική ευθύνη του Τύπου είναι νόμος του 1981, είναι νόμος της κυβέρνησης Ράλλη. Το 1994 έγιναν δύο πολύ απλά πράγματα, που χαιρετίστηκαν με πανηγυρισμούς από το σύνολο του Τύπου και των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης.

Πρώτον, καταργήθηκε με πρωτοβουλία μου ο Μεταξικός νόμος περί Τύπου, καταργήθηκε δηλαδή το ιδιώνυμο καθεστώς της ποινικής ευθύνης του Τύπου. Κι αυτό έγινε μάλιστα συμβολικά στις 4 Αυγούστου του 1994 ως απάντηση σε ένα νομοθέτημα της 4ης Αυγούστου του 1936.

Δεύτερον, υπήχθησαν στο νόμο περί Αστικής Ευθύνης του 1981 τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, γιατί στο μεταξύ είχε δημιουργηθεί η ιδιωτική ραδιοφωνία και η ιδιωτική τηλεόραση.

Αυτό μόνον έγινε, το οποίο κατά το δεύτερο σκέλος του ήταν και αυτονόητο. Τα άλλα που μου λέτε, αφορούν μία πολύ παλαιότερη νομοθεσία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και την ερμηνεία και εφαρμογή από τα δικαστήρια. Τα δικαστήρια πολλές φορές πιστεύω ότι παρερμηνεύουν τη νομοθεσία αυτή παραβιάζοντας την αρχή της αναλογικότητας και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Να συμβουλευτείτε το δικηγόρο σας, να επικαλεστεί τα επιχειρήματα αυτά και τη νομολογία του Στρασβούργου σε όσες υποθέσεις έχετε.

 

 Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε καλημέρα. Νίκος Παπαλίδης από την εφημερίδα «Δυτική Όχθη», είμαστε μια τοπική εφημερίδα, Θρακομακεδόνες – Μενίδι – Άνω Λιόσια και Φυλή. Επειδή η έδρα μας είναι στα Άνω Λιόσια, καταλαβαίνετε το πιο σημαντικό πρόβλημα μας είναι η χωματερή Άνω Λιοσίων. Η ερώτησή μου είναι η εξής: κάποιοι πιστεύουν, ότι το πρόβλημα το βασικό της χωματερής είναι αυτό που έγινε με τον περιφερειακό σχεδιασμό επί ΠΑΣΟΚ, νομίζω ήταν αρμόδια υπουργός η κα Βάσω Παπανδρέου, σύμφωνα με τον οποίο στην ουσία προβλέπεται απλώς η μετατόπιση της χωματερής λίγο πιο πέρα από εκεί που ήταν πριν, αναφέρομαι στο κέντρο Φυλής. Θα ήθελα μια σύντομη τοποθέτησή σας επ’ αυτού του θέματος. Και άλλη μια ερώτηση αν υπάρχει χρόνος, μία σύντομη για τα εσωκομματικά. Έχετε πει, ότι δεν σκοπεύετε να διαγράψετε πρόσωπα στο ΠΑΣΟΚ μετά την 11η Νοεμβρίου, αλλά να διαγράψετε νοοτροπίες. Αυτό που αναρωτιέμαι εγώ είναι πώς διαγράφεις νοοτροπίες, χωρίς να διαγράψεις πρόσωπα;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, πράγματι είναι πολύ εύστοχη η παρατήρησή σας, αναφέρομαι στο δεύτερο σκέλος. Η συνεχής χρήση των όρων διαγραφές, διαγραφές δίκαιες, διαγραφές άδικες, διαγραφές προσώπων, διαγραφές αντιλήψεων, βελούδινα διαζύγια, λυτρωτικές διασπάσεις δημιουργεί ένα κλίμα, το οποίο είναι κλίμα φόβου και εκφοβισμού.

Κάποιοι θέλουν να στείλουν μηνύματα στη βάση του ΠΑΣΟΚ, ότι «κοιτάξτε, αν δεν είμαστε εμείς, μπορεί να συμβεί κάτι κακό είτε επειδή θα διώξουμε αυτούς που θα χάσουν, είτε επειδή θα φύγουμε εμείς αν χάσουμε». Αυτό δεν θέλω να το πιστέψω, θεωρώ ότι είναι μία εσφαλμένη προσέγγιση και ότι αυτή η ερμηνεία δεν αποδίδει την επιθυμία, τη βούληση και την ευθύνη των στελεχών και των παραγόντων του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο, δεν κινδυνεύει η ενότητά του, αυτά είναι αστεία πράγματα. Κάποιοι εμπορεύονται φόβους, γιατί δεν έχουν να πουν επί της ουσίας κάποια καινούργια και ελκυστικά πράγματα. Αν άλλωστε μπορούσαμε να τα πούμε αυτά με έναν εύστοχο τρόπο, μπορεί και να κερδίζαμε τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου.

 

 Δημοσιογράφος: Πώς μπορεί κάποιος να αλλάξει τις νοοτροπίες χωρίς να αλλάξει τα πρόσωπα;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν νοοτροπίες χωρίς πρόσωπα. Και πράγματι υπάρχει μια κακή νοοτροπία στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχει μια νοοτροπία που θέλουμε να την αλλάξουμε, αλλά όχι διαγράφοντάς την με την έννοια της απειλής αλλά ανατρέποντάς την, δηλαδή εγκαθιδρύοντας συλλογικότητα, δημοκρατία, αξιοκρατία και διαφάνεια. Αυτή είναι η πρότασή μας.

Επομένως υπάρχει ο καιρός που μπορείς να αποδείξεις τι μπορείς να κάνεις και υπάρχει και ο καιρός της κριτικής. Τέσσερα χρόνια ήταν ένα επαρκές χρονικό διάστημα για να αλλάξει το μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του κόμματος.

Τώρα ως προς το ζήτημα των Άνω Λιοσίων και της χωματερής. Προχθές επισκέφτηκα τα Άνω Λιόσια, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με μια μεγάλη αντιπροσωπευτική ομάδα πολιτών στην πλατεία και να ανταλλάξουμε απόψεις για τις αγωνίες τους και τα προβλήματά τους.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός του 2003 πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα πολύ διαφορετικά από πολλές απόψεις δεδομένα. Έχουν αλλάξει τα κοινοτικά δεδομένα, έχει αλλάξει η νομολογία, έχει αλλάξει η τεχνολογία. Και πρέπει αυτό που λέγεται διαχείριση απορριμμάτων να το αντιμετωπίσουμε με τον πιο ριζοσπαστικό και τεχνολογικά πιο προωθημένο τρόπο και δεν μπορεί κάποιες περιοχές να είναι οι περιοχές αποδοχής απορριμμάτων και κάποιες άλλες να είναι περιοχές υψηλής ποιότητος κατοικίας.

Αυτή η ταξική διαίρεση του χώρου είναι για μένα αδιανόητη, δεν την ανέχομαι δηλαδή, επειδή έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει σε άκρως υποβαθμισμένη περιοχή το προσλαμβάνω και ως προσωπική προσβολή.

 

 Δημοσιογράφος: Γεια σας. Λέγομαι Ρεμπούκος, είμαι εκδότης της «ΠΟΛΗΣ» της Διαδημοτικής Εφημερίδας Αγία Παρασκευή – Χολαργό – Χαλάνδρι - Γέρακα. Κατ’ αρχήν ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας καλέσατε.

Ευ. Βενιζέλος: Εγώ ευχαριστώ που ήρθατε.

Δημοσιογράφος: Ακριβώς επειδή είναι η πρώτη φορά, δείχνει την ευαισθησία σας στον τοπικό τύπο που κάνει πολύ σημαντική δουλειά αποκεντρωμένη και βέβαια το ενδιαφέρον σας είναι δεδομένο, αλλά θα ήθελα να σας ξαναρωτήσω, ποια είναι η άποψή σας για το ρόλο που μπορεί να παίξει στην δημοκρατία και στην πολιτική ο τοπικός Τύπος; Και επίσης ποια είναι η γνώμη σας την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το άνοιγμα που μπορεί να κάνει στην κοινωνία και στην πολιτική που αναπτύσσεται στους επιμέρους Δήμους και στις τοπικές κοινωνίες της χώρας;

Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύω πραγματικά στο ρόλο των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης όλων των επιπέδων, στα περιφερειακά, στα νομαρχιακά Μέσα Ενημέρωσης, στα Μέσα Ενημέρωσης που κινούνται μέσα στα πολεοδομικά συγκροτήματα. Γιατί ένα Μέσο Ενημέρωσης που καλύπτει μερικούς Δήμους του Λεκανοπεδίου έχει εμβέλεια και ρόλο εφάμιλλο ή και μεγαλύτερο μιας περιφερειακής εφημερίδας που κινείται σε νομαρχιακό, ας το πούμε έτσι, επίπεδο.

Διατηρώ μια πολύ θετική ανάμνηση από τη συνεργασία μου με τον επαρχιακό Τύπο, με τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά. Σε πολύ μεγάλο βαθμό η νομοθεσία που ενισχύει το ρόλο των μη κεντρικών, ας το πούμε έτσι, Μέσων Ενημέρωσης έχει την υπογραφή μου.

Θεωρώ ότι μπορούν να παίξουν έναν αναπτυξιακό ρόλο. Πρώτον, ενημερώνουν τον πολίτη για θέματα που δεν χωρούν στα κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης.

Δεύτερον, μπορούν να γίνουν οχήματα ανάπτυξης αυτές οι εφημερίδες ή ακόμη και τα μικρότερα ραδιόφωνα, ακόμη και τα μικρότερα τηλεοπτικά δίκτυα μπορούν να συμβάλλουν στο να αποκτήσει αυτοσυνειδησία η περιοχή, να αποκτήσει την αίσθηση ενός μοντέλου ανάπτυξης, να έχει μία σωστή ιεράρχηση προβλημάτων, να διεκδικεί, να πιέζει, να αξιολογεί.

Και επίσης συγκροτείται το δίκτυο των προσώπων, γιατί οι κοινωνίες είναι δίκτυα προσώπων και εκεί ο ρόλος είναι καθοριστικός. Τώρα ως προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση πιστεύουμε στη Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση, στον Καποδίστρια ΙΙ, στην αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, γι’ αυτό θέλουμε και ένα γνήσια αποκεντρωμένο ΠΑΣΟΚ.

Ξέρετε στους 50 νομούς η αποκέντρωση του ΠΑΣΟΚ είναι προϋπόθεση για την αποκέντρωση της χώρας. Αλλά και μέσα στο λεκανοπέδιο δεν μπορείς από τη Χαριλάου Τρικούπη ή από τη Ρηγίλλης να διευθύνεις το τι γίνεται στη Δυτική Αττική, στην Δυτική Αθήνα, στο παραλιακό μέτωπο, στη Β’ Πειραιώς κλπ.

 

 Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας. Χάρης Κουγιουμτζόπουλος, είμαι Πρόεδρος της Ένωσης Τοπικών Εφημερίδων Αττικής. Βγάλω την Εφημερίδα «30 ΜΕΡΕΣ» στο Χολαργό και στην Αγία Παρασκευή και το Δημοτικό Τύπο που είναι η «ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ» εφημερίδα. Να σας ευχαριστήσω ως Πρόεδρος κατ΄ αρχήν, αλλά η ερώτηση που θέλω να κάνω είναι τελείως διαφορετική, γιατί η συζήτηση για τον τοπικό Τύπο είναι… δεν είναι πολύ καλό το τοπίο, θέλει συζήτηση. Εμείς καταγράφουμε, παρακολουθούμε και αποτυπώνουμε αν θέλετε μια εικόνα που επικρατεί στις τοπικές κομματικές οργανώσεις. Καταγράφουμε, λοιπόν, εδώ και πολλά χρόνια μια εικόνα διάλυσης, με αποκορύφωμα τις τελευταίες εκλογές, όπου δεν υπήρχε αυτό που λέμε, ιμάντας μεταβίβασης, πρώτον. Δεν ξέρανε το πρόγραμμα οι Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ. Και γενικά είχαν στελεχωθεί αν θέλετε τα ενεργά μέλη των κομματικών οργανώσεων και μιλάω παναττικά, ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Όλοι μας λένε πια, ότι την θέση των κομματικών οργανώσεων την έχουν πάρει οι Δημοτικές Ομάδες, είναι πολύ πιο ενεργές, πολύ πιο ανοιχτές στην κοινωνία και μιλάνε καλύτερα. Υπάρχει κάποιο σχέδιο; Γιατί αυτό νομίζω ότι οι τοπικές εφημερίδες θα μεταφέρουν στις τοπικές κοινωνίες και στις κομματικές οργανώσεις. Υπάρχει κάποια πρόταση ανασυγκρότησης αυτών των οργανώσεων;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι μια πολύ ωραία ερώτηση. Κατ' αρχάς περιγράφει όλη την πραγματικότητα σωστά και δίκαια. Αυτή είναι η πραγματικότητα όχι μόνο στην Αττική, σε όλη την Ελλάδα. Θα σας δώσω μερικά ενδεικτικά στοιχεία:

Το ΠΑΣΟΚ έχει 930 Δημοτικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα. Απ’ αυτές οι 600 δεν έχουν καν γραφεία. Από τις 930 Οργανώσεις, Μητρώο προς πιστοποίηση στην αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού, είχαμε στείλει μόνο 230. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι υπάρχει ένα υπαρξιακό ζήτημα και πρέπει να ξαναφτιάξουμε το ΠΑΣΟΚ της βάσης.

Παρουσιάσαμε τις προτάσεις ξεκινώντας από το πώς πρέπει να εκλέγεται ο Πρόεδρος και το Πολιτικό Συμβούλιο και φτάνοντας στο επίκεντρο του θέματος, που είναι το μέλος, ο φίλος, η οργάνωση. Η Δημοτική Οργάνωση πρέπει να έχει λόγο πολιτικό, να έχει υπόσταση, να έχει κύρος κοινωνικό, να μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες, να έχει επαφή με όλα τα τοπικά δίκτυα, με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τα σχολεία, με το τοπικό ΙΚΑ, με το τοπικό Κέντρο Υγείας ή Πολυϊατρείο του ΙΚΑ.

Πρέπει να έχει άποψη για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», πρέπει να έχει άποψη για την κοινωνική οικονομία, πρέπει να έχει άποψη για το τι γίνεται με τις αθλοπαιδιές, τι γίνεται με τα πάρκα, τι γίνεται με τους ελεύθερους χώρους, τι γίνεται με το πρόβλημα της ρύπανσης, με το πρόβλημα της ανεργίας, και να παίρνει πρωτοβουλίες, να έχει κοινωνικό πρόσωπο, να έχει κοινωνικό κύρος.

Αλλά πρέπει να έχει άποψη και για το Κυπριακό, και για τα ελληνοτουρκικά, και για το μοντέλο ανάπτυξης, και για το πώς λειτουργεί η Βουλή, και για το τι πρέπει να κάνουμε στην παιδεία, και για το πώς πρέπει να υπερασπιστούμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Ο ρόλος των δημοτικών παρατάξεων είναι αναντικατάστατος αλλά εστιάζονται στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο πολιτικός ρόλος της οργάνωσης είναι πολύ σημαντικότερος. Και κάτω απ’ τις Δημοτικές Οργανώσεις πρέπει να έχουμε και τοπικές, τις παλιές τοπικές ως σημεία επαφής σε κάθε μεγάλη γειτονιά, σε κάθε Διαμέρισμα μεγάλου Δήμου ή σε κάθε χωριό καποδιστριακού Δήμου. Θα υπάρχει ένα σημείο επαφής. Ξέρετε, δε θέλουμε χειροκροτητές και αφισσοκολλητές, τώρα υπάρχουν επαγγελματίες. Θέλουμε σκεπτόμενους πολίτες ενεργούς.

 

 Δημοσιογράφος:  Ποια τακτική θ’ ακολουθήσετε αν εκλεγείτε για να «δέσετε» πάλι τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του τα οποία σήμερα βρίσκονται σε κατάσταση εμφυλίου;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, σε κατάσταση εμφυλίου δεν είναι, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι είναι επιθετικοί και κάποιοι που είναι αμυντικοί. Εμείς ανήκουμε στους αμυντικούς. Θέλουμε να μην αναπαράγονται οξύτητες, θέλουμε να γίνεται πολιτική συζήτηση. Εάν ξημερώσει μια άλλη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, διαφορετική, ανατρεπτική, δημιουργούνται ελπίδες και αυτό δημιουργεί ρεύμα. Εάν ξημερώσει μια μέρα ίδια με την προηγούμενη, τα θέματα κρίθηκαν στις 16 του Σεπτέμβρη. Δε δημιουργείται ελπίδα. Πιστεύω λοιπόν ότι αν δημιουργηθεί ελπίδα και αισιοδοξία, όλα θα συμπαρασυρθούν από αυτή την αισιοδοξία.

 

 Γ. Οικονομίδης: Είπατε προηγουμένως ότι έχετε μεγαλώσει σε υποβαθμισμένες περιοχές. Από το χαμόγελο καταλαβαίνω ότι καταλαβαίνετε και την ερώτηση: Η Β’ Περιφέρεια του Πειραιά είναι από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων όπως οι φυλακές, η έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και κοινωνικά ζητήματα, ανεργία των γυναικών, των νέων κτλ. Θα ήθελα να μου πείτε-γιατί οι πολίτες της Β’ Πειραιά νιώθουν πολίτες β’ κατηγορίας, δυστυχώς αυτό έχει μπει στο μυαλό τους- εάν έχετε κάποια πρόταση γι αυτές τις υποβαθμισμένες περιοχές; Θα ήθελα να την ακούσω.

Ευ. Βενιζέλος: Κατ' αρχάς οι Δήμοι της Β’ Πειραιώς μπορούν όλοι μαζί ν’ αποκτήσουν μια τεράστια κρίσιμη μάζα, θεσμικά δηλαδή και αναπτυξιακά, και να πάρουν άλλου τύπου πρωτοβουλίες που ο καθένας δε μπορεί να τις πάρει.

Δεύτερον, επειδή έχω ασχοληθεί πολύ με τη Β’ Πειραιώς με αφορμή την Ολυμπιακή προετοιμασία, έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με το πρόβλημα του Κορυδαλλού, με τη μεταφορά των φυλακών, με τ’ ανταλλάγματα που έπρεπε να δοθούν σε σχέση με τις αθλητικές του εγκαταστάσεις και τους υποσταθμούς της ΔΕΗ, έχω ασχοληθεί με τη Νίκαια και με το μεγάλο αθλητικό έργο το οποίο τώρα αλλάζει προσανατολισμό, ξαφνικά, χωρίς να ξέρουμε γιατί και πώς, άρα η περιοχή χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο ενιαίο και χρειάζεται έναν φορέα για να το κάνει.

Ο φορέας αυτός θα έπρεπε να είναι η διαδημοτική συνεργασία που θα δούμε τι θεσμικό κέλυφος θ’ αποκτήσει, στο πλαίσιο της αιρετής περιφέρειας και η Νομαρχία Πειραιώς θα μπορούσε να έχει παίξει ένα ρόλο τέτοιο. Ας κρατήσει λοιπόν μερικές δυνάμεις και προς την κατεύθυνση αυτή η Νομαρχία Πειραιώς.

 

κ. Ανδριόπουλος («ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»): Θέλω να υποβάλλω δυο ερωτήματα: 1) Η 12η Νοεμβρίου σας βρίσκει Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Πόσο εύκολο θεωρείτε το έργο σας στο θεσμικό ρόλο ως αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, με μια ισχυρή ομάδα «αντιφρονούντων» μέσα στο ίδιο σας το κόμμα; 2) Την 12η Νοεμβρίου, ανεξάρτητα ποιος είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο η χαμένη ομάδα ν’ ακολουθήσει μια δική της πολιτική πορεία σαν ένα ΠΑΣΟΚ ΙΙ;

Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, όποιος ηττηθεί στη διαδικασία αυτή, θα έχει πάρει λιγότερες ψήφους, από αυτόν που θα κερδίσει, αλλά θα είναι μια συνιστώσα απολύτως αναγκαία, εκ των ων ουκ άνευ του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κοινό σπίτι όλων μας, είναι ένας μεγάλος πολιτικός χώρος, είναι ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα. Και τους θέλει όλους, κι ακόμη περισσότερους, για να διευρύνει την πλειοψηφία του.

Εάν εκλεγώ όπως επιδιώκω, για ν’ αλλάξουμε την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, γιατί η επιλογή είναι αν θα μείνει ίδια ή αν θα αλλάξει γιατί είναι μεταξύ αδράνειας και ανατροπής, θα συνεργαστούμε με ευκολία με όλους. Αν κρίνω απ’ το γεγονός ότι οι άνθρωποι που είχαν κατακρίνει τον κ. Παπανδρέου και είχαν εκφραστεί άκρως απαξιωτικά γι αυτόν είναι μαζί του και τον στηρίζουν τώρα, τότε γιατί να μην επιτευχθεί το έλασσον, να συνεργαστούν και μαζί μου;

 

κ. Βενετσάνος ( « ΕΒΔΟΜΗ » ): Θα μου επιτρέψετε να σας κάνω δυο ερωτήσεις: Η μία αφορά εσάς, δηλαδή την εκλογική διαδικασία. Θα ήθελα να μου πείτε πώς ερμηνεύετε το ότι στην Αττική έχετε το αδύνατο σημείο σας, δηλαδή την Αττική δεν την προσελκύετε. Το ένα είναι αυτό. Σε τι οφείλεται αυτό το πράγμα; Το δεύτερο είναι όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, και αναφέρομαι στο σχέδιο Ανάν το οποίο είναι νεκρό, αλλά έχουμε δει να νεκρανασταίνονται πολλά σχέδια, όπως και το Ευρωσύνταγμα. Είπατε ότι όλοι στο ΠΑΣΟΚ ήσασταν σύμφωνοι, εσείς είχατε διαχωρίσει τη θέση σας, τονίζοντας ότι πρέπει πρώτα να μιλήσει ο Παπαδόπουλος, μετά η κυβέρνηση και μετά η αντιπολίτευση. Το θεωρώ πολύ σωστό. Αυτό όμως τι έννοια έχει;

Ευ. Βενιζέλος: Έχει την εξής έννοια: Ότι θα είχαμε υπόψη μας όλα τα δεδομένα, πριν εκφέρουμε την επίσημη θέση μας.

κ. Βενετσάνος: Αυτό θα ήθελα να μου το αναπτύξετε κ. Βενιζέλο.

Ευ. Βενιζέλος: Επίσης δε θα φαινόταν ότι πιέζουμε…

κ. Βενετσάνος: Έδωσε την εντύπωση, και δεν κατηγορία, προς θεού, έδωσε λιγάκι την εντύπωση καιροσκοπισμού…

Ευ. Βενιζέλος: Όχι. Έπρεπε πρώτα να λάβουμε υπόψη μας τα δεδομένα, διότι πρέπει να ξέρουμε ποια είναι η θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί δεν έπρεπε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι προτρέχοντας πιέζουμε την κυπριακή κυβέρνηση.

κ. Βενετσάνος: Χαίρομαι που το ακούω..

Ευ. Βενιζέλος: Τώρα, ως προς την Αττική, είναι μια ωραία ερώτηση και θέλω να με βοηθήσετε να την απαντήσουμε την ερώτηση αυτή. Η παρουσία σας ήδη με βοηθά να την απαντήσουμε την ερώτηση αυτή. Έχω όμως τρεις εξηγήσεις.

Η μία εξήγηση είναι ότι η Αττική είναι ένας μεγάλος χώρος όπου οι κοινωνίες δεν είναι συγκροτημένες θεσμικά όπως οι νομοί της χώρας. Και γι αυτό η υποβάθμιση της Αττικής είναι πολύ μεγαλύτερη, διότι στους νομούς υπάρχουν θεσμοί, υπάρχουν φορείς. Όπου πας βρίσκεται μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, βρίσκεις ένα Επιμελητήριο, βρίσκεις μια Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, έναν Δικηγορικό Σύλλογο, βρίσκεις ένα Πρωτοδικείο, βρίσκεις μια διοικητική υποδομή κι έναν ιστό.

Υπάρχουν Δήμοι που μόνοι τους είναι μεγαλύτεροι από μονοεδρικούς ή διεδρικούς νομούς μέσα στην Αττική, και πενταεδρικούς νομούς μπορώ να σας πω, που δεν έχουν αυτό τον ιστό. Και άρα δε μπορείς να προσεγγίσεις εύκολα τον κόσμο. Αυτή είναι η πρώτη εξήγηση.

Η δεύτερη είναι ότι έχουμε πολύ μεγάλο ποσοστό βαθέως ΠΑΣΟΚ στην Αττική. Παράγοντες, πελατειακά δίκτυα. Έχουμε εμπόρους επιρροής πολλούς.

Το τρίτο είναι ότι έχει πέσει πάρα πολύ το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στην Αττική, εντυπωσιακά πολύ, στις εκλογές. Και έτσι έχουμε χάσει σε σχέση με το σώμα που λέγεται «ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ 2007» μεγάλο μέρος του δυναμικού μας και της δυναμικής μας.

Αυτούς που τους αναζητάς σ’ ένα σώμα που λέγεται «ψηφοφόροι ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος». Αυτό δεν το μετράνε οι δημοσκοπήσεις. Αλλά αυτό το μετράμε εμείς. Καταλάβατε;

κ. Βενετσάνος: Μου επιτρέπετε να προσθέσω άλλον ένα λόγο; Νομίζω ότι έχει εκλείψει ο πολιτικός λόγος. Από τις επαφές μου τουλάχιστον με ανθρώπους που παίρνουν τη μία ή την άλλη πλευρά, συνηθέστατα την άλλη, βλέπω ότι τα επιχειρήματα δεν είναι πολιτικά.

 Ευ. Βενιζέλος: Σας ευχαριστώ που το λέτε και το κρατώ και το γράφω, με βοηθάτε ν’ απαντήσω κιόλας έτσι.

 

κ. Κοντογιάννης( «ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» ): Ακούω συνέχεια που λέτε ότι δεν πρόκειται να υπάρχει διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ κι ότι θα παραμείνει κανονικά ενωμένο. Εγώ θα το φέρω από το ’74 και μετά που κατέβηκε η Ένωση Κέντρου, η οποία στις εκλογές έχασε πανηγυρικά από τον Καραμανλή και κάπου μετά επειδή είδαν ότι δεν τράβαγε, έφυγαν πολλά στελέχη, δημιουργήθηκε το ΠΑΣΟΚ…

Ευ. Βενιζέλος: Είχε δημιουργηθεί πριν.

κ. Κοντογιάννης: Ναι, είχε δημιουργηθεί πριν, εντάξει, αλλά πολλά στελέχη της Ενώσεως Κέντρου πήγαν το ’77 στο ΠΑΣΟΚ επειδή έβλεπαν ότι δεν «τράβαγε» σαν κόμμα, δεν υπήρχε αντιπολίτευση ούτε ήταν αντίπαλο δέος για τη Νέα Δημοκρατία. Θα το αντιστρέψω τώρα: Ότι σε περίπτωση που δε βγείτε, πράγμα που το απεύχομαι, θα σας έχει ψηφίσει μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, του ΠΑΣΟΚ και επειδή ευελπιστεί κι όλα τα γκάλοπ δείχνουν ότι εσείς είστε το αντίπαλο δέος για τη Νέα Δημοκρατία, αλλιώς το ΠΑΣΟΚ θα συρρικνωθεί εάν επανεκλεγεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Εσείς, για το καλό του τόπου, δεν έπρεπε να κάνετε μια κίνηση, γιατί θα σας ακολουθήσουν πολλά στελέχη, να κάνετε το ίδιο πείραμα όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ τότε για το καλό του τόπου και για να επανέλθει πλέον το αντίπαλο δέος πλέον να υπάρχει, για τη Νέα Δημοκρατία;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή είναι μια υπερβολικά έξυπνη ερώτηση. Θέλει μεγάλη προσοχή στην απάντηση.
Εμείς διασαλπίζουμε την ενότητα της παράταξης, καλούμε την κοινωνία να έρθει να τη στηρίξει και να της δώσει προοπτική κάνοντας τη σωστή επιλογή στις 11 Νοεμβρίου. Σας ευχαριστώ πολύ. 

 

Tags: ΠΑ.ΣΟ.ΚΣυνεντεύξεις Τύπου