21 Φεβρουαρίου 2012

Απόσπασμα από την κοινή συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου μετά το πέρας του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

 

 

Καλημέρα κι από μένα. Οκτώ ολόκληρους μήνες που βρίσκομαι στη δύσκολη θέση του Υπουργού Οικονομικών, δίνουμε έναν αγώνα με τον Πρωθυπουργό, τους συναδέλφους μου στην κυβέρνηση, τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο, προκειμένου να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Πίσω από τη σημερινή απόφαση, δεν κρύβεται μόνο η προσπάθεια και η δουλειά της κυβέρνησης, της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κρύβονται οι θυσίες, οι προσπάθειες και οι αγωνίες ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Όταν λέω ολόκληρου του ελληνικού λαού, το εννοώ. Αναφέρομαι και σε αυτούς που πιστεύουν στο πρόγραμμα ή που θεωρούν ότι η λύση αυτή είναι μοναδική, αναπόφευκτη, αναφέρομαι όμως και σ’ αυτούς που διαφωνούν, σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια άλλη λύση, γιατί αγωνιζόμαστε για όλο τον ελληνικό λαό, για τη σωτηρία της πατρίδας.Αρκεί να σκεφτεί ο καθένας απ’ όσους μας ακούν και μας βλέπουν τι θα συνέβαινε εάν σήμερα, για την ακρίβεια χθες όλη την ημέρα και σήμερα μέχρι τώρα το πρωί, δεν φτάναμε σε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά είχαμε οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Πού θα βρισκόταν η Ελλάδα, πού θα ήμασταν από πλευράς οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και προοπτικής. 

Ευτυχώς φτάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο. Μέχρι την τελευταία στιγμή διαπραγματευθήκαμε σε πολλά επίπεδα. Τις προηγούμενες 15 ώρες διεξήχθη μια πυκνή πολλαπλή διαπραγμάτευση. Μια διαπραγμάτευση στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, στο εσωτερικό του Eurogroup, μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς εταίρους, την Τρόικα, για να ολοκληρωθεί το νέο πρόγραμμα. Και μια διαπραγμάτευση πολύ έντονη με τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, των πιστωτών μας, προκειμένου να βελτιωθούν, προς όφελος της Ελλάδας πάντα, βασικές παράμετροι του PSI, του τρόπου συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο σχήμα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Φτάσαμε έτσι σε ένα αποτέλεσμα καλύτερο από αυτό που είχαμε σχεδιάσει όταν ξεκινούσαμε να έρθουμε από την Ελλάδα εδώ. Γιατί η διαγραφή του δημοσίου χρέους που πετυχαίνεται σήμερα, το βάρος που βγαίνει πάνω από την πλάτη του ελληνικού λαού, είναι κατά ένα ποσοστό 3,5% μεγαλύτερο από αυτό που είχαμε αρχικά υπολογίσει.

Το βάρος που αφαιρείται ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια, ξεπερνά τις 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που μια κυβέρνηση αφαιρεί βάρος από τον ελληνικό λαό, από τις επόμενες γενιές, μειώνοντας το δημόσιο χρέος.

Αυτή είναι η τομή που συμβαίνει σήμερα, γιατί τώρα μπορούμε πραγματικά να στραφούμε στους βασικούς μας στόχους, που είναι η δημοσιονομική προσαρμογή σε σχέση με το έλλειμμα, η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, έστω από το 2013.

Τώρα μπορούμε να σταματήσουμε να προσθέτουμε χρέος στο χρέος και να αρχίσουμε να αφαιρούμε χρέος από το χρέος, προκειμένου να φτάσουμε σε ένα στόχο που επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο σήμερα, δηλαδή σε ένα χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020, κάτι που θα μας επιτρέψει σταδιακά να μπούμε σε μία φυσιολογική τροχιά και να επανέλθουμε στη δημοσιονομική μας κυριαρχία και αξιοπρέπεια.

Όσοι πιστεύουν στην υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, όσοι αγωνίζονται για την τιμή του έθνους, πρέπει να ξέρουν ότι αυτό έχει πολύ πρακτικό και συγκεκριμένο περιεχόμενο. Και αυτό πετυχαίνουμε με τη σημερινή συμφωνία, εφόσον την τηρήσουμε και εφόσον κάνουμε και όλα τα άλλα που συνδέονται με τη συμφωνία αυτή. Γιατί αυτό που πάντα τίθεται υπό αμφισβήτηση είναι αν θέλουμε και αν μπορούμε.
Και πρέπει να δώσουμε όχι μια τυπική, αλλά μια ουσιαστική απάντηση: πως θέλουμε και μπορούμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος, να γίνει η χώρα μας, η πατρίδα μας, ανταγωνιστική, πραγματικά ισότιμη, όχι τυπικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη.  Να ξανακερδίσει αυτό που έχασε και να πάει ακόμη πιο μπροστά, εκεί που αξίζει. Κι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε εφαρμόζοντας όχι ένα μνημόνιο ή ένα πρόγραμμα, αλλά ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και προοπτικής. 

Γι' αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία η εφαρμογή του προγράμματος. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η κινητοποίηση όλων των εθνικών, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Ακόμη και των δυνάμεων που δεν πιστεύουν στο πρόγραμμα ή αντιτίθενται σ' αυτό χωρίς να έχουν να προτείνουν μια άλλη ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Γιατί αν σκεφτούμε λιγάκι, θα καταλάβουμε ότι αυτή είναι η μόνη εθνική στρατηγική που έχει προταθεί και που μπορεί να μας οδηγήσει με ασφάλεια στο μέλλον.

Αυτό λοιπόν που αλλάζει σήμερα είναι το επίπεδο ασφάλειας, σταθερότητας και βεβαιότητας, γιατί αυτό είναι που μας ταλαιπωρεί, μας ταλανίζει και μας καθηλώνει. Αυτό μεγεθύνει την ύφεση: η αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας, μια ψυχολογία η οποία νομίζω ότι λειτουργεί αντιπαραγωγικά και αντιοικονομικά, ενώ εάν ανακτήσουμε λίγο από τον ενθουσιασμό και τη θέλησή μας μπορούμε να κερδίσουμε ένα μέρος τουλάχιστον από αυτό που έχουμε χάσει.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, έχουμε μπροστά μας ελάχιστες ημέρες, μέχρι το τέλος του μηνός, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής και σ' αυτές τις λίγες ημέρες πρέπει να κάνουμε πάμπολλα πράγματα, γιατί πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου του περασμένου Σαββάτου, προχθές, κατατέθηκε σήμερα ως κατεπείγον ένα νομοσχέδιο που ρυθμίζει κατά βάση θέματα των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με σημαντικό -αν θέλετε- τμήμα του στραμμένο προς τις προαπαιτούμενες ενέργειες στο χώρο της υγείας και στο χώρο του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, το αντικείμενο είναι η αναδιάρθρωση των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων.

Αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει και θα εγκρίνει το βασικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί ως κατεπείγον για την κεντρική δέσμη των προαπαιτούμενων ενεργειών, όπως έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα και όπως περιμένουν οι εταίροι μας να τις δουν πριν τις 29 του μηνός.

Το νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει ζητήματα σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, μέτρα σχετικά με τις συντάξεις, την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2012 ώστε να βαδίζουμε επί τη βάσει ενός πραγματικά ισχύοντος προϋπολογισμού.

Θα περιλαμβάνει επίσης άλλες ενέργειες διαρθρωτικού χαρακτήρα, οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές για να πετύχουμε το στόχο της ανάκτησης της αξιοπιστίας. Επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει και η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τη νομοθεσία που διέπει το PSI, το οποίο ξεκινάει ήδη από αύριο το πρωί μετά τη σημερινή συμφωνία στο Eurogroup και με το IIF.

Άρα, αυτό που περιμέναμε επί μήνες μετά την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου τώρα γίνεται πραγματικότητα. Από αύριο το πρωί ξεκινάει αυτή η διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ουσιαστικά κατά το μεγαλύτερο μέρος της τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου και πλήρως και κατά το τυπικό της περιεχόμενο την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Είμαστε από κάθε άποψη έτοιμοι, χάρη στη δουλειά που έχει κάνει το επιτελείο μας και χάρη στους συμβούλους μας, τους διεθνείς συμβούλους, οι οποίοι μας βοήθησαν πάρα πολύ στο να φτάσουμε σε αυτό το ποθητό αποτέλεσμα.

Και θέλω να μνημονεύσω οπωσδήποτε εδώ το όνομα του Καθηγητή Γιώργου Ζανιά, του αντιπροσώπου μου στο Euro Working Group, το όνομα του Γενικού Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ του κ. Πέτρου Χριστοδούλου που χειρίζεται τα θέματα του PSI, καθώς και το όνομα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών του κ. Πλασκοβίτη που έχει την ευθύνη για τον συντονισμό των προαπαιτούμενων ενεργειών. Για τη δήλωση Μόντι σχετικά με κοινή επιστολή επτά ηγετών προς τις Βρυξέλλες
Ευ. Βενιζέλος: Αν μου επιτρέπετε να πω κάτι επί του θέματος αυτού, κατ΄ αρχάς θα ήθελα να αποκαλύψω μια πτυχή της κατ΄ ιδίαν συνομιλίας που είχαμε με τον Πρωθυπουργό και τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος για μια ακόμη φορά επανέφερε θα έλεγα με δική του πρωτοβουλία το ζήτημα της βοήθειας προς την ελληνική πραγματική οικονομία, την ανάγκη να υπάρξουν μεγάλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το λέμε, το ακούμε, έχει μια ρητορική διάσταση και πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να αποκτήσει μια πραγματική διάσταση και ορισμένες αποφάσεις που έχουμε πάρει και πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Αναφέρομαι στην τελευταία συζήτηση για το Πρόγραμμα Ήλιος, για παράδειγμα.

Δεύτερον, τίποτα δεν βοηθάει την ανάπτυξη περισσότερο από την αλλαγή των επιπέδων ρευστότητας στην οικονομία. Η εφαρμογή του νέου προγράμματος, το PSI, η μείωση του χρέους, η αναδιάρθρωση και η εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η επιστροφή των καταθέσεων που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες όχι μόνο για να πάνε στο εξωτερικό αλλά για να μείνουν φυλαγμένες στα σπίτια, θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις στην οικονομία, την απασχόληση.

Κι αν θέλετε σήμερα, από δω από τις Βρυξέλες, είναι μια ευκαιρία να κάνουμε αυτή την έκκληση ή αν θέλετε την πρόσκληση, γιατί πρόκειται για εθνικό προσκλητήριο, τώρα που έχουμε το νέο πρόγραμμα, τώρα που έχουμε το PSI, σήμερα που η Ευρωζώνη και το IMF και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στέλνουν ένα καθαρό μήνυμα ομόφωνο πως «η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μέλος της Ζώνης του Ευρώ», πρέπει να αρχίσει το κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Και αναφέρομαι σε χρήματα σε κεφάλαια που υπάρχουν στο εξωτερικό ή και στην Ελλάδα, δεν έχουν διατεθεί για να καλυφθούν ανάγκες οικογενειακές ή επιχειρηματικές, παραμένουν ανενεργά, δεν αποφέρουν κανένα κέρδος σε αυτούς που τα έχουν και κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στους δαιδάλους της παραοικονομίας και του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος.

Ενώ αυτά τα κεφάλαια, τα οποία είναι ούτως ή άλλως, καταγεγραμμένα, γιατί ήταν στις τράπεζες κι έφυγαν απ’ αυτές, εάν γυρίσουν, που πρέπει να γυρίσουν, θα βοηθήσουν και αυτούς που τα έχουν και αυτούς που περιμένουν να χρηματοδοτηθούν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Δημοσιογράφος: Τι σκοπεύετε να κάνετε, θέλω να σας ρωτήσω, αν η συμμετοχή στο PSI δεν είναι αυτή που έχει υπολογιστεί, ας πούμε για τις ρήτρες συλλογικής δράσης εάν η συμμετοχή είναι ανεπαρκής, θα τις ενεργοποιήσετε, θα κάνετε κάτι άλλο, θα έρθετε σε συνεννόηση με τους εταίρους;

 Ευ. Βενιζέλος: Θα το δούμε αυτό.Για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα Ευ. Βενιζέλος: Να προσθέσω σε αυτό ότι έχουμε την υποχρέωση τώρα με το νέο πρόγραμμα να επιλέξουμε έναν Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων ευρείας υποδοχής, ει δυνατόν μόνιμο στη θέση του. Έναν άνθρωπο που να μπορεί να υπηρετήσει επί πολύ χρόνο και να εφαρμόσει μια πολιτική ευρύτερης αποδοχής.

Και όπως ακριβώς είπε ο Πρωθυπουργός, υπάρχει μεγάλη σύμπτωση απόψεων μεταξύ των κομμάτων στην ανάγκη για μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση για ένα νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Έχουμε πολύ σημαντικά κείμενα από την τεχνική βοήθεια των θεσμικών μας εταίρων και έχουμε και πολύ σημαντικά προγεφυρώματα, δηλαδή διατάξεις και ρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί και ισχύουν. Άρα είμαστε σε καλό δρόμο. 

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΧρηματοοικονομική Σφαίρα

Save the Date: 5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος - Μαθήματα εμβάθυνσης στο Συνταγματικό Δίκαιο, Εκδόσεις Σάκκουλα, 2022Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375