Αθήνα, 11 Μαΐου 2015

 

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον κ. Πρωθυπουργό

Ελπίζουμε στη σημερινή σύνοδο του Eurogroup να προκύψουν εξελίξεις θετικές για τη χώρα μας, μετά από παλινωδίες και αβεβαιότητες τριών και πλέον μηνών που, δυστυχώς, έχουν προκαλέσει ήδη πολύ μεγάλη βλάβη στην εθνική  οικονομία και έχουν οδηγήσει την Ελλάδα πολλά βήματα πίσω από το σημείο στο οποίο βρισκόταν πριν τις εκλογές. 

Ακόμη όμως και  η πιο θετική εξέλιξη στο σημερινό ( 11.5) Eurogroup, θα έχει νόημα μόνον εφόσον εντάσσεται σε ένα σαφές πλαίσιο, με  δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που θα αίρει την αβεβαιότητα.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό που έγινε όλες τις προηγούμενες εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί κάθε εβδομάδα το ίδιο έργο.  

Την κυβέρνηση να στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας και επιτυχίας για μια διαπραγμάτευση  που κλείνει εντός του πλαισίου που επιθυμεί  η κυβέρνηση.

Και αμέσως μετά, την κυβέρνηση να στέλνει μηνύματα εμπλοκής και αδιεξόδου και να θυμίζει πόσο αποφασισμένη είναι να τηρήσει τα όρια της και να οδηγήσει τη χώρα σε πιστωτικό γεγονός και διεθνή χρεοκοπία για την οποία θα ευθύνονται οι αδιάλλακτοι και κακοί ευρωπαίοι και το ΔΝΤ.

Στο μεταξύ όλα τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και άρα η διαπραγματευτική θέση της χώρας έχουν επιδεινωθεί δραματικά.

 

Σε τρεις μήνες κινδυνεύουν να χαθούν, για τον ελληνικό λαό, θυσίες και επιτεύγματα πέντε ετών.

Και αυτό ενώ είχαμε φτάσει ένα βήμα πριν την έξοδο από το μνημόνιο και τη μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Ενώ είχαμε φτάσει σε σημείο ανάλογο με αυτό που έφτασε ήδη η Κύπρος με την επιτυχημένη επάνοδό της στις αγορές.

Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ δεν διαπραγματεύεται, όλον αυτό τον καιρό, με τους έξω, αλλά με τους μέσα, με τα στελέχη της και τους βουλευτές της,

Δεν ενδιαφέρεται για την ασφαλή πορεία της χώρας, αλλά για την αποφυγή του πολιτικού κόστους και την παραμονή της στην εξουσία, ακόμη και με τραγικές συνέπειες για την οικονομία και τους πολίτες.

Στο  μεταξύ δεν υπάρχει ίχνος κυβερνητικής διάθεσης για συναίνεση, έστω για αλληλοενημέρωση με την αντιπολίτευση και όσους χειρίστηκαν προγενέστερες φάσεις μιας δύσκολης και τότε πράγματι σκληρής εξωτερικής - και όχι εσωτερικής, για επικοινωνιακή χρήση - διαπραγμάτευσης.

Ο Πρωθυπουργός έχει την θεσμική υποχρέωση να ενημερώσει αμέσως  τη Βουλή και -αν αυτός  το κρίνει αναγκαίο  - τους αρχηγούς των κομμάτων.

Δεν μπορεί τα μεγάλα διλήμματα για την πορεία του τόπου να υποβιβάζοντας σε μικρά κομματικά παιχνίδια εξουσίας στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ.

Δεν μπορεί πάνω στην αγωνία της ελληνικής κοινωνίας για το μέλλον της, να κτίζονται τυχοδιωκτικές  πολιτικές σταδιοδρομίες.

 

Ερωτάται συνεπώς ο κ. Πρωθυπουργός

Είναι σε θέση να πει καθαρά προς τη Βουλή των Ελλήνων και στον ελληνικό Λαό πού πορεύεται η χώρα ; Τι πρόκειται να συμβεί στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες ;

 

Ο ερωτών βουλευτής 

Ευάγγελος Βενιζέλος

Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

10-11.6.2025: Πενήντα χρόνια από το Σύνταγμα του 1975

Περισσότερα …

16-18.3.2025 Η Ελλάδα Μετά VIII: Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς

Περισσότερα …

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375

20.2.2018, Ευ. Βενιζέλος: Τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος. Αλλά φεύγοντας καταστρέφουν τις γέφυρες και ναρκοθετούν τον τόπο.

https://vimeo.com/256570153