Θεσσαλονίκη 12 Σεπτεμβρίου 2015

Το πρωί του Σαββάτου ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισκέφθηκε την Μονή Λαζαριστών, το εμβληματικό πολιτιστικό συγκρότημα που κυριαρχεί στην δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, για μία συνάντηση – συζήτηση με στελέχη της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών της περιοχής  που οργάνωσε ο Διαμαντής Παπαδόπουλος, πρώην δήμαρχος Παύλου Μελά.

Κατά τη συζήτηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πορεία του ΠΑΣΟΚ τα χρόνια αυτά της κρίσης, «όταν μας χρειάστηκε η πατρίδα και όταν έπρεπε  να δώσουμε τον πόλεμο της γενιάς μας» τόνισε. Ο Ευ. Βενιζέλος ευχήθηκε «το ΠΑΣΟΚ να γυρίσει τώρα εκεί που έφτασε το Μάιο του 2014 με την Ελιά και το 8%. Έστω τώρα αργά όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί παρά να πάμε σε μια συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου».

Ο Ευ. Βενιζέλος εκτίμησε πως το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη «έχει μεγάλες δυνατότητες να διεκδικήσει την τρίτη θέση» σημειώνοντας πως «εκτός από την αλαζονεία του κ. Τσίπρα, πρέπει να αντιμετωπιστεί  και η αλαζονεία του κ. Θεοδωράκη η οποία είναι ανασταλτική για την ενιαία έκφραση του  μεσαίου χώρου, του χώρου δηλαδή της κεντροαριστεράς, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού ριζοσπαστικού κέντρου. Το ζήσαμε αυτό και παλιότερα με την αρνητική στάση της προηγούμενης ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ.»

Ο Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να εφαρμοστεί το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, προϋπόθεση του οποίου είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και αυτοαποκλεισμούς, μια κυβέρνηση στην οποία να μετέχουν και τα δυο  μεγαλύτερα  κόμματα, μια κυβέρνηση στην οποία να μη μπορεί κανείς να φέρει προσχώματα, δήθεν αντιπολιτευτικά, δήθεν αντιμνημονιακά, γιατί βλέπετε μόλις ξύσεις το ΣΥΡΙΖΑ, τον εναπομείναντα του κ. Τσίπρα, από κάτω εμφανίζεται μια σύγχυση ιδεολογική και πολιτική και στρατηγική: ο ένας λέει ότι έχουμε εκλεκτική συγγένεια με τον κ.  Καμμένο και μόνο με αυτόν θα συνεργαστούμε, ο άλλος λέει ότι αν θα χρειαστούμε μια δεύτερη βοήθεια αυτή θα είναι πάλι ο κ. Λαφαζάνης!»

Ο Ευ. Βενιζέλος εκτίμησε πως «εάν δεν εκβιάσει ο λαός με την ψήφο του προς την κατεύθυνση του μεγάλου συνασπισμού και της εθνικής ενότητας, η χώρα θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες. Μετά από δυο τρεις μήνες θα είμαστε πάλι στον ίδιο παρονομαστή. Θα είμαστε πάλι στο παρονομαστή του grexit, της αδυναμίας να συγκροτήσουμε την οικονομία, της διαρροής καταθέσεων και της μιζέριας στην αγορά.»

Αναφερόμενος στη ΝΔ, ο Ευ. Βενιζέλος είπε πως: «Βλέπω ότι κάνει βήματα ο κ. Μεϊμαράκης, για να είμαι δίκαιος. Δεν θέτει θέμα προσωπικής δικής του πρωθυπουργίας σε αντίθεση με τον  κ. Τσίπρα, σήμερα είδα στα ΝΕΑ, ότι  αποδέχεται τη συζήτηση για την κατάργηση του bonus των 50 εδρών και ήδη αρχίζει να μιλάει με έναν τρόπο ο οποίος έρχεται αρκετά κοντά στην δική μας αντίληψη των συνεργασιών. Αλλά βεβαίως δεν παύει να είναι η αντίληψή τους μια αντίληψη η οποία βασίζεται στα μοτίβα, της ελληνικής και της ευρωπαϊκής συντηρητικής παράταξης »

Αναφερόμενος στο νέο τεχνητό διαχωρισμό ανάμεσα σε παλιό και νέο, ο Ευ. Βενιζέλος είπε: «Πάνε να επινοήσουν το ζήτημα του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος, του παλιού-νέου, όπου το παλιό είμαστε εμείς, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ άντε και η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι το ΚΚΕ το παλιό, δεν είναι η Χρυσή Αυγή το παλιό! Και φυσικά είναι το νέο ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το νέο είναι οι παλαιοκομμουνιστικές αντιλήψεις, οι αντιλήψεις οι οποίες έχουν απορριφθεί στην Ευρώπη. Το νέο είναι οι άνθρωποι οι οποίοι ξεκίνησαν στο ΚΚΕ πριν από 40 ή και 50 χρόνια  ή οι άνθρωποι οι οποίοι ήταν πάντα στη γωνία του πολιτικού συστήματος χωρίς οι απόψεις τους να γίνονται ακουστές ή άνθρωποι που έκαναν μια  εύκολη διαδρομή αξιωμάτων   στο ΠΑΣΟΚ και μετά πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσουν τη διαδρομή αυτή, καταψήφισαν τα μνημόνια ως Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τα υπερψήφισαν ως Βουλευτές του κ. Τσίπρα»

«Αυτό το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα είναι κωμικό να το επικαλούνται εκείνοι  που έκαναν τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη όλων των εποχών, με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και με το δημοψήφισμα. Και είναι επίσης προκλητικό να χρησιμοποιούν τον όρο παλιό  εννοώντας το άλλο, το διαφορετικό. Δεν ανέχονται τη διαφορετικότητα και αυτό είναι άκρως επικίνδυνο . Άλλωστε του επτά προηγούμενους μήνες  η χώρα φλέρταρε όχι μόνο με την οικονομική καταστροφή, δηλαδή με την έξοδο από το ευρώ, με την επιστροφή στη δραχμή, αλλά φλέρταρε και με την κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών, διότι δεν υπάρχει grexit και νομισματική αλλαγή χωρίς περιορισμό των ελευθεριών.»

Αναφερόμενος στα capital controls, ο Ευ. Βενιζέλος είπε: «Είναι περιορισμός της οικονομικής ελευθερίας και μην κοιτάτε τους απλούς ανθρώπους που κι εδώ έχουμε τέτοιους ανθρώπους της δουλειάς ή της μικρής και μεσαίας σύνταξης, που λένε ‘‘καλά εντάξει άμα μπορώ να παίρνω 1600 ευρώ τι με πειράζει, είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχω να πάρω’’. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις, δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις, δεν μπορεί να λειτουργήσει το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, δεν μπορεί να λειτουργήσει η διατραπεζική αγορά, η οικονομία οδηγείται στην ύφεση, χάνουμε θέσεις εργασίας»

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε πως «η κατάσταση  οδηγήθηκε στα άκρα και λόγω λαθών της  Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ» και συμπλήρωσε πως το ζήτημα θα λυθεί μόνο με διεθνή πρωτοβουλία  καθώς το θέμα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο: «Ένα πρόβλημα στο οποίο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Αυστραλία, ο ΟΗΕ, έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη.  Έχουν ευθύνη χώρες όπως η Ρωσία ή  το Ιράν, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη Συρία. Ή γιατί δεν έχουν ευθύνη χώρες οι οποίες έχουν φλερτάρει με τους τζιχαντιστές ή με το ισλαμικό κράτος σε προγενέστερες φάσεις;»

Ο Ευ. Βενιζέλος εκτίμησε πως το ζήτημα «μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο επιτόπου, δηλαδή μόνον με πολύ σοβαρή συμφωνία της ΕΕ  με την Τουρκία, ώστε η καταγραφή και η κατανομή των προσφυγικών ροών να γίνεται εκεί.»

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΜετανάστεςΠΑ.ΣΟ.ΚΔηλώσεις 2015Δελτία τύπουΕκλογές Σεπτεμβρίου 2015