Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2015

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον κ. Πρωθυπουργό

Η απάντηση που έδωσε ο κ. Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της προχθεσινής κοινής συνέντευξης του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό σε  ερώτηση για το άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., προκάλεσε παρεξηγήσεις και παρερμηνείες που αποδόθηκαν σε τεχνικό σφάλμα του γραφείου τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα.

Είδα προσεκτικά το σχετικό βίντεο και διάβασα τη διορθωμένη απομαγνητοφώνηση στην επίσημη ιστοσελίδα του κ. Πρωθυπουργού. Η θέση που διατυπώνει είναι ότι η Ελλάδα είναι υπέρ του ανοίγματος (έναρξης διαδικασίας) κεφαλαίων, αλλά όχι υπέρ του βιαστικού κλεισίματος τους ("όχι για να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι ") καθώς πρέπει να " συζητηθούν και να εκπληρωθούν οι όροι ".

Το άνοιγμα όμως νέων κεφαλαίων - ανεξαρτήτως του πότε και πώς θα καταλήξει η διαδικασία -συνιστά κρίσιμο και λεπτό ζήτημα για πολλά κράτη - μέλη, προφανώς για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την Ελλάδα.

Ανεξαρτήτως του χειρισμού ως προς τη διατύπωση και το νόημα της  συγκεκριμένης απάντησης, γύρω απο τόσο σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της Χώρας, πρέπει να υπάρχει η μέγιστη δυνατή σαφήνεια. Αυτό διασφαλίζει τόσο το αρραγές μέτωπο Ελλάδας – Κύπρου, όσο και το πραγματικά καλό  επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς παρερμηνείες ή παρεξηγήσεις ως προς τις εθνικές μας θέσεις.

Κατόπιν αυτού ζητείται απο τον κ. Πρωθυπουργό  να διατυπώσει, με την απάντηση του στην παρούσα επίκαιρη  ερώτηση, την ολοκληρωμένη θέση της Κυβέρνησης ως προς το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ερωτών βουλευτής

Ευάγγελος Βενιζέλος