Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

 

Παρέμβαση Ευάγγελου Βενιζέλου στη συζήτηση που προκάλεσε η μελέτη Θ. Λύτρα - Σ. Τσιόδρα

 

Στις 4 Οκτωβρίου 2021 με δημόσια παρέμβασή μου είχα ζητήσει από την ιατρική κοινότητα να μας εξηγήσει γιατί εμφανίζεται αυξημένος ρυθμός και αριθμός θανάτων στην παρούσα φάση της πανδημίας ώστε στη βάση μιας επιστημονικά έγκυρης πληροφόρησης, η Κυβέρνηση να λάβει τις δικές της αποφάσεις και η αντιπολίτευση το δικό της μερίδιο κοινωνικής ευθύνης.
 

Υπήρξαν αντιδράσεις που παρέπεμπαν στις συνολικές μεσοσταθμικές επιδόσεις της χώρας συνυπολογιζομένων των πολύ καλών στοιχείων της αρχικής περσινής φάσης της πανδημίας, ενώ κάποιοι διατύπωσαν τη θέση ότι η παρέμβασή μου έδωσε το έναυσμα στον ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει μικροκομματικού χαρακτήρα αντιπολίτευση στρέφοντας τα βέλη του κατά της κυβέρνησης.

Επειδή έχω υπερασπιστεί ευθύς εξαρχής τη συνταγματικότητα των υγειονομικών μέτρων συμπεριλαμβανομένου του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ειδικές ομάδες ή ακόμη και καθολικά αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιβάλλουν, επειδή έχω σε κρίσιμες στιγμές παρακαλέσει δημόσια να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα όπου αυτό είναι αναγκαίο ( όπως πέρσι τέλη Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη) και επειδή έχω καταγγείλει ως κραυγαλέα αντισυνταγματική την επίκληση του Συντάγματος από τους εχθρούς του και τη φασίζουσα γελοιότητα των «θεματοφυλάκων», θεωρώ  ότι έχω ως πολίτης το δικαίωμα και την υποχρέωση να παρέμβω στη συζήτηση που προκάλεσε η δημοσίευση της μελέτης των καθηγητών Θ. Λύτρα και Σ. Τσιόδρα.

Συμφωνώ απολύτως με τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα πως δεν πρέπει να «εργαλειοποιείται» πολιτικά και μάλιστα κομματικά η επιστήμη. Η πολιτεία και το πολιτικό σύστημα όμως, όταν διαχειρίζεται φαινόμενα όπως η πανδημία οφείλει να ζητά πλήρη και έγκυρη επιστημονική ενημέρωση, να κινείται εντός του πλαισίου των επιστημονικών συστάσεων και να αιτιολογεί τυχόν αποκλίσεις από τις προτάσεις των συμβουλευτικών επιστημονικών σωμάτων που αποφασίζονται για άλλους λόγους δημοσίου συμφέροντος - όπως οι αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας-   που πρέπει να σταθμίζονται με άκρα προσοχή.

Είναι προφανώς εσφαλμένη οποιαδήποτε αίσθηση «τέλους του συναγερμού»  και «επιστροφής στην κανονικότητα». Η μετάλλαξη Όμικρον ήρθε να μας θυμίσει ότι απαιτείται μεγάλη επιφυλακτικότητα και αδιάπτωτη εγρήγορση  σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός είναι όρος αναγκαίος αλλά δυστυχώς όχι επαρκής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως εξελίσσεται. Χρειάζονται και συνεχή, γενικευμένα, αξιόπιστα τεστ. Ήδη από τα rapid υπάρχει διεθνώς μετακίνηση στα τεστ PCR, το κόστος για τα οποία πρέπει να καλύπτεται, εν μέρει τουλάχιστον, από την πολιτεία ιδίως για τους πλήρως εμβολιασμένους χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.

Η συζήτηση για τις αντοχές του ΕΣΥ πρέπει να διεξάγεται με όρους επιστημονικής ακρίβειας και απόλυτης επιστημονικής και πολιτικής ειλικρίνειας. Σημασία δεν έχει μόνο ή κυρίως ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην Αθήνα και τις άλλες περιοχές αλλά προφανώς η επαρκής στελέχωση των μονάδων με το ανάλογο και αναγκαίο εξειδικευμένο, έμπειρο και επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Άρα η χώρα έχει όριο ως προς τον αριθμό των επιστημονικά και νοσηλευτικά υποστηριζόμενων κλινών ΜΕΘ. Επίσης η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη  με οξύ πρόβλημα γεωγραφικών ανισοτήτων εντός του υγειονομικού της χάρτη.

Αν στην παρούσα φάση, τα ζητήματα αυτά καταστούν αντικείμενο συμβατικής κομματικής αντιδικίας, θα χαθεί χρόνος και δυναμισμός που πρέπει να διοχετευθούν υπέρ της κοινωνίας και των πολιτών. Η κυβέρνηση οφείλει να κινήσει  διαδικασίες και να αναλάβει  πρωτοβουλίες που εντάσσουν τους πάντες, όλη την επιστημονική κοινότητα, τα ΜΜΕ, την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φυσικά τις πολιτικές δυνάμεις στην αναγκαία προσαρμοσμένη επαναπροώθηση του εθνικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10160358674818623&id=80258823622

 

Tags: ΠανδημίαΔηλώσεις 2021

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375