19 Ιανουαρίου 2009


Δευτερολογία Ευ. Βενιζέλου κατά τη συζήτηση και λήψη απόφασης στην πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Παπανδρέου και εκατό Βουλευτές του κόμματός του για
σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.


Κύριε Πρόεδρε, όπως είχα την ευκαιρία να πω ήδη από την αρχή της σημερινής συνεδρίασης είναι προφανές ότι τίθεται σοβαρό θεσμικό ζήτημα, σοβαρό ζήτημα σεβασμού και εφαρμογής του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. Στο πλαίσιο, λοιπόν, του παρεμπίπτοντος ζητήματος που αφορά την ερμηνεία του Κανονισμού και του Συντάγματος, σύμφωνα με το άρθρο 67 του Κανονισμού της Βουλής, η θέση του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι πως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.

 
Καλέσαμε στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης τον κ. Καραμανλή και τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να σκεφθούν πιο ώριμα και πιο υπεύθυνα, να αποκτήσουν συνείδηση της προσβολής που κάνουν σε βάρος του Κοινοβουλίου και σε βάρος της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Δυστυχώς, μέχρι τη στιγμή αυτή, μέχρι τη στιγμή της ολοκλήρωσης της συζήτησης, η στάση του κ. Καραμανλή και των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει μεταβληθεί. Εξακολουθεί να μην υπάρχει σήμερα στη Βουλή η δεδηλωμένη πλειοψηφία που στηρίζει τυπικά την Κυβέρνηση. Άρα, υπάρχει αδυναμία λειτουργίας του Κοινοβουλίου και ο αίτιος, ο υπαίτιος αυτής της προσβολής σε βάρος των θεσμών είναι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής με συνεργούς και συμμετόχους τους Βουλευτές του Κόμματός του.

Όπως είπα και στην αρχή της συζήτησης, η δεδηλωμένη πλειοψηφία της Βουλής δεν είναι ένα τυχαίο και συγκυριακό και μεταβαλλόμενο αριθμητικό μέγεθος. Δεν συνιστούν εκατόν πενήντα Βουλευτές ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης όταν βρίσκονται στη Βουλή τη δεδηλωμένη Πλειοψηφία στήριξης της Κυβέρνησης. Δεδηλωμένη Πλειοψηφία είναι η πλειοψηφία που συγκροτείται ως κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ή ως άθροισμα των κοινοβουλευτικών ομάδων τυχόν συνεργαζομένων σε μία κυβέρνηση συνεργασίας κομμάτων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο 73 παράγραφος 4 του Κανονισμού της Βουλής, δεν είναι εφικτό να διεξαχθεί η σχετική μυστική ψηφοφορία, όπως επιτάσσει το άρθρο 155 του Κανονισμού, σε περιπτώσεις πρότασης για τη σύσταση επιτροπής διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης.

Η πρότασή μας, ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη, βασισμένη στα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής και στα πορίσματα της εισαγγελικής προκαταρκτικής εξέτασης, παρουσιάστηκε, αναλύθηκε, τεκμηριώθηκε και βρήκε την υποστήριξή της και από τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης με ελάχιστες διαφοροποιήσεις ή επιφυλάξεις.

Ο κ. Καραμανλής σήμερα αποκτά τον τίτλο του Πρωθυπουργού της αδιαφάνειας, της υπεκφυγής και της συγκάλυψης.
Και είναι ο ίδιος προσωπικά υπεύθυνος για τον ορατό και άμεσο κίνδυνο παραγραφής των ενδεχομένων ποινικών ευθυνών που, δυστυχώς, δεν μπορεί να διερευνήσει η Βουλή, γιατί ο ίδιος ο κ. Καραμανλής με διαδικαστικά τεχνάσματα και καταστρατηγήσεις του Συντάγματος και του Κανονισμού δεν αφήνει τη Βουλή να εκφραστεί, δεν αφήνει τη συνείδηση των Βουλευτών του να εκφραστεί.

Άρα, καλούμε τον κ. Καραμανλή να αναλάβει την ευθύνη του, γιατί η διάλυση της Βουλής, η προκήρυξη εκλογών ή ακόμα και η απλή λήξη της τρέχουσας Β΄ Τακτικής Συνόδου της Βουλής οδηγεί πρακτικά σε παραγραφή των τυχόν ευθυνών, ουσιαστικά οδηγεί σε απαλλαγή τυχόν ποινικά υπαιτίων πολιτικών προσώπων.

Όμως, το γεγονός ότι η πρότασή μας κατατέθηκε, συζητήθηκε και δεν τίθεται σε ψηφοφορία και δεν απορρίπτεται, οδηγεί στην εξής εικόνα: Οδηγεί στην εικόνα μιας πρότασης που εκκρεμεί και επικρέμαται και αυτό είναι το σύμβολο της υπεκφυγής και της ευθύνης της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ευθύνες υπάρχουν, τα πρόσωπα δυστυχώς μένουν εκτεθειμένα και ο κ. Καραμανλής προσφέρει πολύ κακή υπηρεσία και στον εαυτό του και στο Κόμμα του και στον τόπο και στο Κοινοβούλιο, αλλά και στους Υπουργού του που κατηγορούνται με βάση την πρόταση που υπέβαλε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η εκκρεμότητα παραμένει ως εκκρεμότητα ευθύνης, ως εκκρεμότητα προσωπικής εμπλοκής του κ. Καραμανλή ο οποίος οδηγεί τα πράγματα σε παραγραφή, αποσιώπηση και συγκάλυψη. 

10-11.6.2025: Πενήντα χρόνια από το Σύνταγμα του 1975

Περισσότερα …

16-18.3.2025 Η Ελλάδα Μετά VIII: Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς

Περισσότερα …

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)



Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375

20.2.2018, Ευ. Βενιζέλος: Τελειώνει ο πολιτικός τους χρόνος. Αλλά φεύγοντας καταστρέφουν τις γέφυρες και ναρκοθετούν τον τόπο.

https://vimeo.com/256570153