Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

 

Δηλώσεις Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την τελετή Παράδοσης - Παραλαβής Υπουργείου Εθνικής Άμυνας 

 

 

Ευ. Βενιζέλος: Η σύντομη στρατιωτική τελετή που προηγήθηκε ξεκίνησε αντίστροφα. Με υποδέχτηκε στην πύλη ο αγαπημένος φίλος μου και συνάδελφος, ο Πάνος Μπεγλίτης που ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ενώ κανονικά έπρεπε, να τον υποδεχτώ εγώ, ως απερχόμενος Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Αλλά αυτό συγχωρείται επειδή αυτούς τους 19 μήνες πορευτήκαμε μαζί εδώ, απολύτως ταυτισμένοι σε όλα και έτσι η διαδοχή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διασφαλίζει απολύτως τη συνέχεια μιας συγκεκριμένης αντίληψης ενός προγραμματικού πλαισίου που ανακοινώσαμε τον Οκτώβριο του 2009 μαζί με τον Πάνο Μπεγλίτη στη Βουλή, το εξειδικεύσαμε στην πρώτη προγραμματική απόφαση του Συμβουλίου Άμυνας λίγες εβδομάδες αργότερα και προσπαθούμε μέχρι σήμερα, με συνέπεια να το εξειδικεύσουμε και να το εφαρμόσουμε.

Σήμερα που φεύγω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το μέτωπο της οικονομίας, απευθύνω ένα χαιρετισμό τιμής, αναγνώρισης σε όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους οπλίτες, τους ναύτες, τους σμηνίτες και το πολιτικό προσωπικό. 


Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου για τη συνεργασία που είχαμε αυτούς τους μήνες, γιατί κοντά τους έμαθα εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι υπάρχουν στην Ελλάδα του 2011 χώροι όπως ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου πρυτανεύει η διάθεση προσφοράς, η αίσθηση καθήκοντος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, της επιβίωσης, του εισοδήματος, των αναγκών κάθε νοικοκυριού αλλά η πειθαρχία και η αποστολική διάθεση που υπάρχει εδώ είναι πραγματικά συγκινητική. 

Το φρόνημα άλλωστε και ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο πιο σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος που έχουμε ως χώρα, η πιο σημαντική παράμετρος της εθνικής ισχύος συνολικά και αυτό προσπαθήσαμε να το διαφυλάξουμε αυτούς τους 19, πάρα πολύ δύσκολους δημοσιονομικά μήνες, που είναι μήνες θυσιών και για το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Συμβάλλαμε αυτούς τους μήνες στη μεγάλη δημοσιονομική προσπάθεια, περιορίζοντας δραστικά τον αμυντικό προϋπολογισμό, τον προϋπολογισμό των εξοπλισμών αλλά και τις λειτουργικές δαπάνες, προσέχοντας να μη θίξουμε την επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων και το επίπεδο διαβίωσης των στελεχών. Εκλάβαμε αυτή την προσπάθεια ως μια πολύ μεγάλη και αναγκαία άσκηση εκλογίκευσης και διαφάνειας και η συνεισφορά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και η δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας ήταν πάρα πολύ σημαντική και αυτό μπορώ να το αναγνωρίσω σήμερα και ως Υπουργός Οικονομικών.

Προσπαθήσαμε να εστιάσουμε σε ορισμένες ευανάγνωστες προτεραιότητες. Φεύγω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με διατυπωμένη τη νέα πολιτική εθνικής άμυνας, το νέο αμυντικό δόγμα, που αποφασίστηκε τον Μάρτιο του 2011 από το ΚΥΣΕΑ, χωρίς να ανακοινωθεί γιατί πρόκειται για απόρρητο κείμενο, με τη νέα κάθετη δομή διοίκησης και το δόγμα της διακλαδικότητας να ισχύει ως νόμος του κράτους και να εφαρμόζεται.

Με μια νέα δομή δυνάμεων σε προσωπικό και μέσα, με μια νέα προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα επόμενα 15 χρόνια εκλογικευμένη, ρεαλιστική, εφικτή, που νομίζω ότι λειτουργεί ως μεγάλη εγγύηση διαφάνειας.

Το σημαντικότερο είναι ότι διαχειριστήκαμε μικρές και μεγάλες κρίσεις, προσπαθήσαμε να τις προλάβουμε με ψυχραιμία και αυτό έγινε πρωτίστως χάρις στον επαγγελματισμό και τη συνέπεια της στρατιωτικής ηγεσίας, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ που είναι και ο πρώτος στρατιωτικός σύμβουλος της Κυβέρνησης, του Πτεράρχου κ. Ιωάννη Γιάγκου που τον ευχαριστώ προσωπικά για τη στάση του και για τη συμμετοχή του στην προώθηση της πολιτικής μας.

Το ίδιο ισχύει και για τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, για τον Αρχηγό του ΓΕΣ, τον Αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο, τον Αρχηγό του ΓΕΑ, τον Αντιπτέραρχο κ. Βασίλη Κλόκοζα και τον Αρχηγό του ΓΕΝ, τον Αντιναύαρχο κ. Δημήτριο Ελευσινιώτη και για όλα τα στελέχη τα οποία στήριξαν αυτή την προσπάθεια και μας βοήθησαν ν’ ανταποκριθούμε στις προκλήσεις.

Έγιναν πολλά αυτούς τους 19 μήνες στις αποστολές μας στο εξωτερικό, στη Λιβύη, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο. Δε νομίζω ότι χρειάζεται σήμερα ν’ αναφερθούμε σ’ αυτά, ούτε στις δραστηριότητές μας στον τομέα της εξωτερικής αμυντικής πολιτικής.

Προσφάτως ενημερώθηκε η Βουλή αναλυτικά για τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ, για τη νέα δομή Διοίκησης, για την εφαρμογή των αποφάσεων της Λισσαβόνας, το ίδιο συνέβη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, το ίδιο συνέβη και στις διμερείς αμυντικές μας σχέσεις, αρχής γενομένης με τη διμερή αμυντική συνεργασία μας με την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα.

Στα οικονομικά της Άμυνας αναφέρθηκα. Στις αμυντικές προμήθειες επίσης. Δεν είναι μόνο το νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, είναι ένας νέος ολόκληρος νόμος γιο τις προμήθειες με τη μεταφορά της Οδηγίας 2009/81 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 19 μήνες εκκαθαρίζουμε εκκρεμότητες του παρελθόντος από τα ναυπηγεία και τα υποβρύχια, μέχρι τα ελικόπτερα ΝΗ-90, από τις διμερείς συμβάσεις ή δεσμεύσεις για τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, μέχρι τα συστήματα αυτοπροστασίας των αεροσκαφών F-16 κι όλα αυτά με τη συνεχή παρουσία της Βουλής, της ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που λειτουργεί ως μείζων εγγύηση διαφάνειας και συναίνεσης.

Χάρις στον Πάνο Μπεγλίτη έχουμε πλέον μια εθνική αμυντική βιομηχανική στρατηγική που τώρα μπορεί και σύμφωνα με το νόμο να οργανωθεί σε κείμενο με τη συμμετοχή του κλάδου, των εκπροσώπων του κλάδου, ώστε ν’ αξιοποιηθούν νέες συνθήκες χωρίς προβλήματα Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου.

Η κατάσταση του προσωπικού ήταν η μεγάλη μέριμνά μας, έχουμε ένα νέο νόμο περί ιεραρχίας και προαγωγών, ένα νέο καθεστώς αξιολογήσεων, προαγωγών, τοποθετήσεων, μεταθέσεων, μια Υπουργική Απόφαση για την κοινωνική μέριμνα, ένα νέο συνταξιοδοτικό, το πιο ήπιο και φιλικό που μπορούσε να υπάρχει για το στρατιωτικό προσωπικό.

Χάρις στον Πάνο έχουν τεθεί οι βάσεις για τη διάσωση των Μετοχικών Ταμείων. Διασώσαμε το επίπεδο επιδόματος επικινδυνότητας ως ελαχίστη ανταπόδοση σ’ αυτούς που σηκώνουν το βάρος και σήμερα πραγματικά η σκέψη μου πηγαίνει σ’ αυτούς που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος αυτούς τους μήνες. Αυτές οι απώλειες δεν ήταν μόνο απώλειες του έθνους και των οικογενειών τους, αλλά και δικές μας προσωπικά.

Φροντίσαμε να κάνουμε παραγωγικότερη τη θητεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ, με το Υπουργείο Παιδείας και τα ΚΕΚ, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. Εστιάσαμε στην κοινωνική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ανοίξαμε τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Η συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στη Δασοπυρόσβεση είναι συνεχής. Το σχέδιο «Δευκαλίων» το έχουμε παρουσιάσει και ταυτόχρονα δεν ξεχνώ και το πρωτόκολλο συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας.

Φυσικά οι αρχικές μας προγραμματικές δεσμεύσεις έχουν και πολλά ακόμη στοιχεία τα οποία τώρα ο Πάνος θα τα προωθήσει με τη γνώση του, με την εμπειρία του, με τη συστηματικότητά του, με την ακαταπόνητη εργατικότητά του και του εύχομαι πραγματικά να είναι ο καλύτερος Υπουργός Άμυνας που πέρασε από εδώ.

Χαίρομαι γιατί μαζί του θα έχει πλέον έναν άλλον πολύ καλό μου φίλο, παλιό κοινοβουλευτικό στέλεχος, Βουλευτή Αχαΐας, με πολύ μεγάλα προσόντα, τον Κώστα Σπηλιόπουλο, που αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Υφυπουργού και τώρα θα ζήσει μια νέα εμπειρία, σ’ ένα περιβάλλον πολύ απαιτητικό, αλλά ο ίδιος έχει τις ικανότητες ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές.
Ήθελα επίσης να ευχαριστήσω εκτός από τους αρχηγούς στους οποίους αναφέρθηκα, το Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, τον Αντιπτέραρχο εν αποστρατεία και επίτιμο Υπαρχηγό ΓΕΑ, τον κ. Δημήτριο Γεωργιόπουλο, το Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων Πρέσβη κ. Δημήτριο Χρονόπουλο, τον ασκούντα χρέη επικεφαλής στη ΓΔΟΣΥ Υποπτέραρχο κ. Ευάγγελο Λάτσιο και φυσικά όλα τα στελέχη του γραφείου μου, του γραφείου του Πάνου, των επιτελείων και εσάς, τους εκπροσώπους του Τύπου για τη φιλίας σας, την επιείκειά σας και τις υποδείξεις σας, οι οποίες ήταν πραγματικά πολύ χρήσιμες ακόμη και όταν ήταν άδικες ή αυστηρές.

Εύχομαι σε όλους, στους εκπροσώπους του Τύπου και στο προσωπικό, στρατιωτικό και πολιτικό, υγεία και καλή τύχη. 

 

Tags: Η Εξέλιξη της ΚρίσηςΕθνική ΆμυναΔηλώσεις 2011Πολιτικές Ομιλίες, 2011

12-14 Μαΐου 2024: Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης (1974-2024)Σχετικό link https://ekyklos.gr/ev/849-12-14-maiou-2024-i-kampyli-tis-metapolitefsis-1974-2024.html 

5-7 Νοεμβρίου 2023. Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙΙ: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα

Περισσότερα …

2.5.2023, Ch. Dallara - Ευ. Βενιζέλος: "Ελληνική κρίση: Μαθήματα για το μέλλον"

https://ekyklos.gr/ev/839-ch-dallara-ev-venizelos.html 

Περισσότερα …

Ευ. Βενιζέλος, Μικρή εισαγωγή στο Σύνταγμα και στο Συνταγματικό Δίκαιο, ebook

Περισσότερα …

Πρακτικά του συνεδρίου "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας", ebook, 2022

Περισσότερα …

Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022, εκδ. Πατάκη

Περισσότερα …

23.9.2020 Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο | Η Ελλάδα Μετά IV: Μετά (; ) την πανδημία 

https://vimeo.com/461294009

6.6.2019 Αποχαιρετιστήρια ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ολομέλεια της Βουλής

https://vimeo.com/340635035

13.2.2019, Ευ. Βενιζέλος Βουλή: Οδηγούμε τη χώρα σε θεσμική εκκρεμότητα, κολοσσιαίων διαστάσεων

https://vimeo.com/316987085

20.12.2018, Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας» 

https://vimeo.com/307841169

8.3.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης 

https://vimeo.com/259154972 

21.2.2018, Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου για την υπόθεση Novartis | "Πάρτε το σχετικό"

https://vimeo.com/256864375