9 Νοεμβρίου 2007

Η Θεσσαλονίκη περιέχει μέσα της τη νίκη. Στη Θεσσαλονίκη φτάνουν σήμερα τα μηνύματα της νίκης, της ελπίδας και της ανατροπής απ’ όλη τη χώρα. Από τη Κρήτη, από τον Έβρο, από τα νησιά, από τη Στερεά, από τη Νίσυρο, από τη Θεσσαλία, από τη Πελοπόννησο, από τη Δυτική Ελλάδα. Και η Θεσσαλονίκη φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, παίρνει το μήνυμα της νίκης, το πολλαπλασιάζει, το επικυρώνει και το ξαναστέλνει σε όλη τη χώρα, σε όλες τις Ελληνίδες και σ’ όλους τους Έλληνες.

Ο λαός του ΠΑΣΟΚ, ο λαός της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης μίλησε. Zητάει ελπίδα. Ζητάει αλλαγή. Ζητάει προοπτική, δεν αντέχει το χθες. Θέλει άλλη σελίδα. Θέλει ανανέωση, θέλει ελπίδα.

Φίλες και φίλοι, πατριώτες μου, εδώ από τη Θεσσαλονίκη την πόλη που γεννήθηκα, από τη Θεσσαλονίκη, την πόλη των παιδικών μου χρόνων, από το χώρο της Έκθεσης, που είναι το έμβλημα της Θεσσαλονίκης, απέναντι από το Πανεπιστήμιο, στέλνουμε όλοι μαζί το μήνυμα πώς κάτι έχει αλλάξει και αυτό θα καταγραφεί στις κάλπες την Κυριακή που έρχεται.

Ο κόσμος θέλει αισιοδοξία. Η ελληνική κοινωνία έχει πια βαρεθεί την απογοήτευση. Θέλει μια νέα ευκαιρία. Αυτήν την ευκαιρία για δικαιοσύνη, για ανάπτυξη, για αναδιανομή, την ευκαιρία για μια Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες μπορούμε να την δώσουμε, την δίνουμε.

Ο ενθουσιασμός σας είναι κίνητρο, ο ενθουσιασμός σας είναι δύναμη. Αυτή σας την εμπιστοσύνη δεν θα την προδώσουμε, δεν θα την προδώσω ποτέ.

Καμιά κοινωνία, καμιά παράταξη δεν θέλει να μένει στο χθες. Καμιά παράταξη, καμιά κοινωνία δεν θέλει να σκέπτεται το δυσάρεστο. Χρειαζόμαστε μια ανάταση. Χρειαζόμαστε μια ανόρθωση και τα λόγια αυτά εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουν πολύ μεγάλη σημασία, γιατί ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε σε λίγα χρόνια την επέτειο της απελευθέρωσης, την επέτειο του μεγάλου ανορθωτικού προγράμματος του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό. Και διαλέγει την Κυριακή τον Πρόεδρό του. Διαλέγει την ενότητα, αλλά μέσα από την ανανέωση μια νέα δυναμική ενότητα με έναν νέο Πρόεδρο για την νέα νίκη.

Φίλες και φίλοι, το πρώτο στοίχημα της Κυριακής είναι η μεγάλη, η μαζική, η σαρωτική συμμετοχή της κοινωνίας. Δίνετε σήμερα το δείγμα. Την Κυριακή το μεγάλο, το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, το αυθεντικό ΠΑΣΟΚ των πολιτών παίρνει την υπόθεση της Παράταξης και της χώρας στα χέρια του.

Ελάτε όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες που προσβλέπετε στο ΠΑΣΟΚ, που θέλετε μια καλύτερη μέρα για τη χώρα, που δεν συμβιβάζεστε με το λιγότερο, αλλά διεκδικείτε το περισσότερο.

Ελάτε, πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας, ψηφίστε την Κυριακή. Δώστε απάντηση στην πρόκληση του μέλλοντος.

Οι νέοι, οι γυναίκες, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι που είναι ο κορμός της ελληνικής οικονομίας, οι επιστήμονες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι άνθρωποι του μόχθου, όσοι νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο, όσοι φοβούνται το φάσμα της φτώχιας. Όλοι, όλοι μαζί συγκροτούμε την νέα μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που θέλει να εκφραστεί πολιτικά μέσα από το ΠΑΣΟΚ, μέσα από το ΠΑΣΟΚ των ονείρων μας, μέσα από το ΠΑΣΟΚ που μας επιτρέπει να φανταζόμαστε μια Ελλάδα όπως την θέλουμε, μια Ελλάδα που αξίζει στα όνειρά μας, αλλά και στα παιδιά μας.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, το πρώτο δίλημμα της Κυριακής είναι το δίλημμα της συμμετοχής.

(Ακούγονται συνθήματα)
«Βαγγέλη ο ήλιος ανατέλλει»

 

Ο ήλιος ανατέλλει, γιατί ανατέλλει μέσα στις ψυχές μας η ελπίδα για κάτι καλύτερο. Ο ήλιος των ψυχών μας είναι που θερμαίνει το ΠΑΣΟΚ των ονείρων μας, το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας.

Έρχομαι φίλες και φίλοι από ένα μακρύ οδοιπορικό που κράτησε δυο ολόκληρους μήνες. Ένα οδοιπορικό σε όλη τη χώρα. Από την Κρήτη έως τον Έβρο. Ένα οδοιπορικό συνάντησης με την κοινωνία. Ένα οδοιπορικό χειραφέτησης και ανατροπής. Παντού συναντώ ανθρώπους που θέλουν να πάρουν μέρος σ’ αυτή την μεγάλη ανατρεπτική και ανορθωτική προσπάθεια.

Το νέο ρεύμα της κοινωνίας είναι εδώ. Υπάρχει, αλλάζει τα δεδομένα υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Στο οδοιπορικό αυτό συνάντησα ανθρώπους απλούς του καθημερινού μόχθου. Συνάντησα αυτούς που κάποιοι κατηγορούν ως εξουσιομανείς, που κάποιοι τους κατηγορούν ότι πάσχουν από δίψα για εξουσία, επειδή θέλουν μια άλλη κυβέρνηση, θέλουν μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που να οδηγήσει τη χώρα στον 21ο αιώνα.

Συνάντησα στην Κρήτη, «διψασμένους για εξουσία», όπως λένε, αγρότες, που θέλουν ένα κράτος που να στηρίζει μια νέα αγροτική πολιτική και το εισόδημα των κατοίκων της υπαίθρου. Συνάντησα στην Ήπειρο χαμηλοσυνταξιούχους, που θέλουν μεγαλύτερο ΕΚΑΣ, που αγωνιούν για το ασφαλιστικό σύστημα και την αντοχή του.

Συνάντησα στην Πάτρα φοιτητές και πανεπιστημιακούς που αγωνιούν για το μέλλον του δημόσιου πανεπιστήμιου και του δημόσιου σχολείου.

Συνάντησα στην Εύβοια απ’ όπου και ξεκίνησα πονεμένους ανθρώπους, ανάπηρους, άτομα που προσβλέπουν στο κοινωνικό κράτος. Συνάντησα στην Ηλεία τους πυρόπληκτους, που ακόμα περιμένουν να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κοιτούν με αγωνία, κοιτούν με ελπίδα, βλέπουν ξανά στο ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα να ανατραπούν οι καταστάσεις. Δεν ανέχονται για δεύτερη τετραετία μια σκληρή ταξική πολιτική της δεξιάς, της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή, να διαμορφώνει το πλαίσιο της πορείας της χώρας.

(Ακούγονται συνθήματα)
«ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλος της δεξιάς το τέλος»

 

Το λέει αυτό πράγματι η Θεσσαλονίκη, να δούμε είναι έτσι; Αρκεί το σύνθημα, ψηφίστε Βενιζέλο να πέσει η δεξιά; Για να δούμε, αληθεύει το σύνθημα, ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλος της δεξιάς το τέλος;

Μη βιάζεστε, αντιλαμβάνομαι τον ενθουσιασμό σας, αλλά πρέπει να το συζητήσουμε. Είναι τόσο απλό; Αυτό θέλουμε μόνο; Δεν θέλουμε μόνο αυτό. Δεν θέλουμε μόνο την εκλογική νίκη που είναι εφικτή, στις εκλογές που οργανώνει γρήγορα ο κ. Καραμανλής. Δεν θέλουμε μόνον της δεξιάς το τέλος. Θέλουμε την αρχή μιας άλλης πολιτικής, θέλουμε την αρχή μιας πολιτικής που εξασφαλίζει ένα κράτος δικαίου και ένα κοινωνικό κράτος για τους Έλληνες πολίτες.

Θέλουμε μια πολιτική αναδιανομής του εισοδήματος και των ευκαιριών. Θέλουμε μια πολιτική κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής. Θέλουμε μια πολιτική για το ασφαλιστικό που δεν τρομοκρατεί εργαζόμενους και συνταξιούχους με απειλές για μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας. Θέλουμε μια κυβέρνηση που θα οργανώσει το Ταμείο Στήριξης της νέας γενιάς για να βοηθά το κράτος και το τραπεζικό σύστημα, το ξεκίνημα όλων των νέων παιδιών, νέων επιστημόνων, νέων επιχειρηματιών, νέων αγροτών.

Θέλουμε μια πολιτική που θα κοιτάξει στα μάτια την μοναχική γυναίκα που μεγαλώνει παιδιά και θα την στηρίζει όπως όλες τις οικογένειες. Θέλουμε μια πολιτική που θα δίνει απάντηση στο μεσήλικα, που φοβάται την απόλυση γιατί δεν έχει συμπληρώσει τα ένσημά του για να πάρει σύνταξη. Θέλουμε μια πολιτική που θα δίνει ελπίδα στη περιφερειακή Ελλάδα, που θα οργανώνει την αποκέντρωση, ένα νέο κράτος, ένα κράτος βασισμένο στις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις όλης της χώρας. Αυτό θέλουμε.

Δεν μας αρκεί να πέσει η δεξιά. Δεν μας αρκεί να γίνουμε κυβέρνηση. Και θέλω να ελπίζω ότι αυτό θέλαμε και στις 16 του Σεπτέμβρη, δεν λέγαμε ψέματα στο λαό, δεν θέλαμε στις 16 του Σεπτέμβρη τη κυβέρνηση για την κυβέρνηση. Θέλαμε μια άλλη πολιτική.

Αλλά για να το πετύχεις αυτό, για να πετύχεις την ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, για να πετύχεις την ιδεολογική αποσαφήνιση της κεντροαριστεράς, για να εκπέμψεις ένα πειστικό πολιτικό μήνυμα, για να συσπειρώσεις την πλειοψηφία, για να ανατρέψεις κατεστημένες αντιλήψεις και να ανοίξεις μια νέα σελίδα, χρειάζεται πρόγραμμα, χρειάζεται λόγος, χρειάζεται πίστη, χρειάζεται αγώνας και χρειάζεται και ιδρώτας, ο ιδρώτας του προσώπου μας.

Το δεύτερο λοιπόν δίλημμα της Κυριακής μετά την συμμετοχή είναι, τι θέλουμε από το ΠΑΣΟΚ; Αρκούμαστε στο ΠΑΣΟΚ του χθες; Αρκούμαστε στο ΠΑΣΟΚ που δεν έχει οργανωτικό σχήμα; Αρκούμαστε στο ΠΑΣΟΚ που παλινδρομεί ανάμεσα στο μεταμοντέρνο και το παλαιοκομματικό; Αρκούμαστε μήπως στο ΠΑΣΟΚ των «μόνιμων μεγαλοστελεχών» που συνασπίζονται εναντίον της Αλλαγής, της Ανατροπής και της Ελπίδας;

Μήπως αρκούμαστε στο ΠΑΣΟΚ που δίνει παράταση στο πρόβλημά του; Μήπως αρκούμαστε στο ΠΑΣΟΚ που δίνει μια τελευταία ευκαιρία με την ελπίδα μετά την ήττα στην οποία επενδύουν ορισμένοι να έρθει μια ευκαιρία για κάποιους; Όχι βέβαια, δεν αρκούμαστε σ’ αυτό φίλες και φίλοι.

Θέλουμε ένα άλλο ΠΑΣΟΚ. Ένα ανανεωμένο δημοκρατικό συλλογικό συγκροτημένο ΠΑΣΟΚ που δίνει αποφασιστική αρμοδιότητα στη βάση, στα μέλη, στους φίλους, στις οργανώσεις. Ένα ΠΑΣΟΚ πραγματικά ανανεωμένο, όχι με παλιά υλικά και φθαρμένα πρόσωπα, αλλά με νέες ιδέες και νέα πρόσωπα επιτέλους!

Ένα ΠΑΣΟΚ των νέων όλων των γενεών αλλά των νέων, όχι σε ένα ΠΑΣΟΚ του βαθέως κράτους και της επαγγελματικής πολιτικής, αλλά σε ένα ΠΑΣΟΚ των πολιτών και της κοινωνίας, στο δικό σας, στο δικό μας ΠΑΣΟΚ.

Αυτό το ΠΑΣΟΚ θα προκύψει την Κυριακή από την κάλπη. Γιατί το νέο σαρώνει τα πάντα. Η ελπίδα υπερβαίνει τα εμπόδια. Η αισιοδοξία, η προοπτική είναι η ισχυρότερη φυσική δύναμη. Είστε ένα ποτάμι και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Και ας μην φοβάται κανείς. Το ΠΑΣΟΚ στις 12 του Νοέμβρη θα είναι ενωμένο. Δεν είμαι μόνον υποψήφιος Πρόεδρος του Κινήματος. Είμαι και θα είμαι εγγυητής της ενότητας της Παράταξης.

Το θέμα όμως είναι να μην είμαστε μόνον ενωμένοι που θα είμαστε. Είναι να είμαστε ενωμένοι και ισχυροί. Ενωμένοι και ανανεωμένοι. Γιατί θέλουμε ένα νέο ΠΑΣΟΚ, ενωτικό, ανανεωμένο, αξιόπιστο, αξιοκρατικό. Αυτό σημαίνει και ένα νέο Πρόεδρο, αυτό σημαίνει και μια νέα νίκη.
Υπάρχει όμως και ένα τρίτο δίλημμα φίλες και φίλοι.

Αυτό μπορούμε να το αποδείξουμε την Κυριακή, σε 48 ώρες, 48 κρίσιμες ώρες. Πρέπει η καθεμιά και ο καθένας από σας να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Πρέπει η καθεμιά και ο καθένας από σας να νιώσει το βάρος της ιστορικής ευθύνης που φέρει για την Παράταξη και τον τόπο, γιατί όπως λένε στις περιπτώσεις αυτές μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου της ιστορίας ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Και ο λαός ξέρει, ο λαός θέλει ελπίδα, ο λαός κοιτάζει μπροστά, ο λαός θέλει τον νέο και ο λαός δεν παραιτείται, δεν είναι ηττοπαθής, δεν αναγνωρίζει στη δεξιά το δήθεν φυσικό δικαίωμα να κυβερνά τον τόπο.

Αυτό είναι το σκληρό ροκ της ελπίδας, το σκληρό ροκ της ανανέωσης, το σκληρό ροκ της ανατροπής. Γιατί, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, δεν υπάρχει παράταξη που να συμβιβάζεται με το λίγο. Όλες οι παρατάξεις θέλουν να υπηρετήσουν το λαό και τον τόπο. Όλες οι παρατάξεις θέλουν να υπηρετήσουν τη χώρα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, εδώ είμαστε στο όνομα των μη προνομιούχων της σημερινής εποχής. Εδώ είμαστε στο όνομα αυτών που προσβλέπουν στο ΠΑΣΟΚ, γιατί προσβλέπουν σε ένα άλλο κράτος, σε μια άλλη πολιτική.

Είμαστε υποχρεωμένοι να υπηρετήσουμε το λαό αυτό. Είμαστε υποχρεωμένοι να του δώσουμε λύση. Και η λύση περνάει μέσα από τη νίκη μας την Κυριακή.

Άλλωστε εσείς, η καθεμιά και ο καθένας από σας που ψηφίζει την Κυριακή για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, κουβαλάτε αυτό το μεγάλο βάρος. Πρέπει να δώσουμε ελπίδα σε όλο το λαό και πολύ πέραν των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, γιατί εμείς θέλουμε να ξαναδιευθύνουμε τη τύχη της χώρας, όχι μόνο στο όνομα του ΠΑΣΟΚ, αλλά στο όνομα όλου του ελληνικού λαού. Γιατί θέλουμε να δώσουμε στο κόσμο την αίσθηση και την βεβαιότητα πώς μια άλλη πολιτική είναι εφικτή μέσα στην Ευρώπη.

Είναι πολλοί αυτοί που φοβούνται ότι μέσα στην Ευρώπη δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική. Για σκεφθείτε όμως, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα συνυπάρχει με άλλα 26 κράτη, δεν υπάρχουν Ευρωπαϊκές χώρες που τις ζηλεύουμε για το σύστημα υγείας, για το εκπαιδευτικό σύστημα, για τη δημόσια διοίκηση, για το σύστημα αναζήτησης εργασίας, για τα επιδόματα του εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, για το δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης, για την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη; Αφού τέτοιες πολιτικές είναι εφικτές μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε άλλα κράτη, τι εμποδίζει την Ελλάδα να φθάσει στο πιο προωθημένο σημείο; Μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε μαζί.

(Ακούγονται συνθήματα)
«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με Βενιζέλο αρχηγό»

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ όντως και θα απαντήσει την Κυριακή ποιον θέλει για Πρόεδρο. Θα απαντήσει την Κυριακή αν διαλέγει το χθες ή το αύριο, αν διαλέγει το παρελθόν ή το μέλλον, αν διαλέγει τον συμβιβασμό με το λίγο ή την διεκδίκηση του περισσότερο, θέλουμε να διεκδικούμε τα πάντα, έχουμε δικαίωμα στη φαντασία, στην ουτοπία, στην ελπίδα, στο μέλλον.

Γιατί, φίλες και φίλοι, ο λαός για να ξαναπιστέψει ένα σοσιαλιστικό κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ, θέλει τρία βασικά πράγματα που του λείπουν.
Θέλει, πρώτον, να πειστεί ότι έχουμε γνήσια κοινωνική ευαισθησία, ότι δεν συμβιβαζόμαστε μπροστά στην αδικία και την ανισότητα. Θέλει δεύτερον, να αντιληφθεί ότι έχουμε νέες, σύγχρονες εφαρμόσιμες ιδέες για τη χώρα και παρουσιάσαμε μια δέσμη τέτοιων ιδεών. Θέλει, τρίτον, να ξέρει ότι υπάρχει στιβαρή πολιτική ηγεσία, αποφασιστικότητα, βούληση, που μπορεί να κόβει τους Γόρδιους Δεσμούς της αδράνειας και της γραφειοκρατίας. Γι’ αυτό είμαστε εδώ.

(Ακούγονται συνθήματα)
«Γερά, γερά να πέσει η δεξιά»

Γερά, γερά να πέσει η δεξιά, αλλά υπάρχει μια διαφορά και από το ποδόσφαιρο και από το μπάσκετ. Παίζουν και οι φίλαθλοι, παίζει όλος ο λαός.

Και έτσι έχουμε μια μεγάλη, πολύ μεγάλη ομάδα, έχουμε όλη την κοινωνία. Από τους πόλους της κοινωνίας βγαίνει η ελπίδα και το νέο ρεύμα που δίνει δύναμη Αλλαγής ξανά στο ΠΑΣΟΚ. Μπορούμε να φωνάξουμε επιτέλους ξανά Αλλαγή δυο μόλις μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη. Σηκώνουμε το γάντι που δίνει ο κ. Καραμανλής αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο. Φαντάζομαι ότι όλοι καταλαβαίνουν το σκηνικό που στήνεται. Όλοι βλέπουν ότι ο κ. Καραμανλής δεν αντέχει να είναι αιχμάλωτος δυο δυσαρεστημένων βουλευτών του, ξαναθέτει το δίλημμα, ή ισχυρή κυβέρνηση ή και πάλι εκλογές, με νέο νόμο, για να σφάξει κοινοβουλευτικά το ΠΑΣΟΚ.

Τι λέει το ΠΑΣΟΚ: Σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω; Ε, όχι βέβαια. Κανείς δεν θέλει αγά στο κεφάλι του και σίγουρα δεν θέλει αγά στο κεφάλι του ο δημοκρατικός προοδευτικός λαός.

Δεν θέλω να με κάνετε αρχηγό στο κόμμα, θέλω να υπηρετήσουμε όλοι μαζί μια νέα προοπτική, ένα νέο σχέδιο για τη χώρα, ένα νέο σχέδιο για τη κοινωνία, ένα νέο σχέδιο για το κράτος.

Και θέλω όταν κοιτάζω στα μάτια την νεολαία μας, τα παιδιά μας, την ελπίδα της πατρίδας μας, να μπορώ μαζί με σας να τους εγγυηθώ πώς κανείς δεν θα θίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο, την δωρεάν δημόσια παιδεία. Κανείς δεν θα παίξει με τα δημόσια αγαθά.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, το εμπεδώσαμε, η ιστορία του Άρθρου 16 μας έκανε κακό και έστειλε τους νέους στο Συνασπισμό, δυστυχώς είναι αλήθεια. Αλλά και με τον Συνασπισμό θα συζητήσουμε ισότιμα, ανοιχτά, με αξιοπρέπεια, γιατί έχουμε κώδικα πολιτικής επικοινωνίας, χωρίς κόλπα και ταξικισμούς.

Φίλες και φίλοι, ακούστε μια εξομολόγηση. Υποτάσσομαι στη φωνή των νέων ανθρώπων, είναι η φωνή του μέλλοντος. Πώς μπορεί να αντισταθεί κανείς στη φωνή του μέλλοντος; Όμως ακούστε κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μεταξύ μας, γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και τους ακόμα καλύτερους συντρόφους που πορεύτηκαν μαζί και θα πορευτούν και την επόμενη μέρα μαζί. Τιμώ και σέβομαι τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Σκανδαλίδη. Έχουμε σχέση συντροφική, συναγωνιστική. Ήμασταν και θα είμαστε μαζί. Μαζί στέλνουμε σε όλους τους πολίτες μήνυμα συμμετοχής στη διαδικασία της Κυριακής. Μαζί στέλνουμε μήνυμα εγγύησης της ενότητας της παράταξης. Δεν έχουμε συντρόφισσες και σύντροφοι, αντίπαλο μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα της χώρας, η δεξιά και η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.

Μια παράταξη τόσο μεγάλη, όσο το ΠΑΣΟΚ, δικαιούται και υποχρεούται να έχει περισσότερα από ένα στελέχη που νοιώθουν ότι μπορούν να προσφέρουν καλύτερα και αποτελεσματικότητα από τη θέση του προέδρου του κινήματος. Προσέξτε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και είναι δημοκρατικά αναγκαίο. Για να μπορέσω να βρεθώ αντιμέτωπος με τα προβλήματα εξ ονόματός σας, μαζί με εσάς, μαζί με το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσω να αντιμετωπίσω τη δεξιά και τον κ. Καραμανλή, μέσα κι έξω από τη Βουλή. Για να μπορέσω μαζί σας να διασφαλίσω τη συλλογικότητα, την αποτελεσματικότητα και τη νικηφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει μια προϋπόθεση δημοκρατική και απλή. Πρέπει η παράταξη να μου εμπιστευθεί τα βαριά καθήκοντα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσουμε όλοι μαζί ενωμένοι να επιβάλουμε την δική μας ατζέντα, να ανανεώσουμε το ΠΑΣΟΚ, να αναγεννήσουμε τη χώρα, να απαντήσουμε στις προκλήσεις της δεξιάς. Αυτή είναι η συλλογική μας φιλοδοξία, όχι ένα προσωπικό στοίχημα. Δεν βάζω προσωπικά στοιχήματα. Βάζουμε όλοι μαζί το στοίχημα για την ιστορία και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της χώρας και πρέπει να το κερδίσουμε.

Έχετε πίστη, γιατί έχετε γνώση. Μην ακούτε τίποτα. Το αποτέλεσμα της Κυριακής θα είναι απόλυτα ανατρεπτικό και απόλυτα ελπιδοφόρο. Και δεν πρόκειται να μας παρεμποδίσει τίποτα ούτε ο κακός καιρός, γιατί εμείς έχουμε τη φυσική δύναμη της ανανέωσης και της ελπίδας.

Από εδώ από την πόλη που γεννήθηκα, από τους Αμπελοκήπους, από την Δυτική Θεσσαλονίκη, από την Πανεπιστημιούπολη, από τη Βόρεια Ελλάδα, στέλνουμε όλοι μαζί μήνυμα ενότητας και συντροφικό χαιρετισμό τιμής και αλληλεγγύης σε όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, της γενιάς του 1-1-4, της γενιάς του Πολυτεχνείου. Εδώ μαζί με τη γενιά της μεταπολίτευσης, τη γενιά του 815, τη γενιά του άρθρου 16, διαμορφώνουμε το κίνημα της νέας αλλαγής. Έρχομαι σε εσάς τους ανθρώπους με τους οποίους πάλεψα και παλεύω χρόνια. Έρχομαι σε εσάς που με ξέρετε για να πάρω δύναμη, αλλά και για να σας δώσω μια υπόσχεση τιμής για να υπογράψω μαζί σας ένα συμβόλαιο ηθικής, εξάρτησης και εμπιστοσύνης.

Βρίσκομαι στην πολιτική υπό ένα θεμελιώδη και απαράβατο όρο, όταν αξιωθούμε και θα αξιωθούμε γρήγορα να πάρουμε τις τύχες της χώρας και πάλι στα χέρια μας ως παράταξη δεν θέλω και δεν θέλουμε κανείς από εσάς να έρθει να με κοιτάξει εδώ στο Παλαί Ντε Σπορ στα μάτια, στο πρόσωπο και να μου ζητήσει τα ρέστα γιατί δεν τηρήσαμε και δεν εφαρμόσαμε αυτά που υποσχεθήκαμε.

Δεν ανέχομαι και δεν ανεχόμαστε να κυριαρχεί η αντίληψη ότι η πολιτική είναι διεφθαρμένη, ότι η ενασχόληση με την πολιτική είναι μια δραστηριότητα σχεδόν εγκληματική στο περιθώριο του νόμου, μια δραστηριότητα αδιαφανής και ανήθικη. Δεν είναι αυτή η δική μας πολιτική. Δεν είναι αυτός ο δικός μας ρόλος. Δεν το ανεχόμαστε, το ανατρέπουμε.

Ξαναγυρίζω σήμερα εκεί απ’ όπου ξεκίνησα και μπορώ να πω σε εσάς γιατί καταλαβαινόμαστε χρόνια τώρα. Δεν γεννήθηκα μέσα στην εξουσία. Το ξαναλέω, είμαι ένας από εσάς. Και είναι σημαντικό το ΠΑΣΟΚ να αντιληφθεί ότι μπορεί να μιλάει αξιόπιστα στους πολίτες για αξιοκρατία, όταν είναι το ίδιο εσωτερικά αξιοκρατικό κόμμα. Ότι μπορεί να μιλά αξιόπιστα στην περιφέρεια για αποκέντρωση, όταν είναι το ίδιο αποκεντρωμένο κόμμα και μπορεί να στηλιτεύει αξιόπιστα την δεξιά για την παραφθορά των δημοκρατικών θεσμών, όταν είναι το ίδιο ένα πραγματικά και γνήσια δημοκρατικό κόμμα. Αυτό το ΠΑΣΟΚ θέλουμε.

Γι’ αυτό δεν θέλω μόνον να σας πείσω λογικά. Δεν μου αρκεί η ψήφο σας την Κυριακή. Θέλω να μου δώσετε την καρδιά σας, την αγάπη σας, την ευχή σας.

Θέλω να νιώσετε ότι αυτό το στοίχημα, το στοίχημα που βάζει το ΠΑΣΟΚ για το καλό της χώρας, είναι στοίχημα όλων μας, είναι στοίχημα της καθεμιάς και του καθενός σας, είναι στοίχημα των απλών πολιτών, είναι στοίχημα του ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας.

Γιατί αλίμονο εάν αφεθούμε στα πελατειακά δίκτυα. Αλίμονο εάν αφεθούμε στους παράγοντες και τους παραγοντισμούς. Αλίμονο εάν αφήσουμε την τύχη του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτούς που «ελεύθεροι προξενητές για λόγου τους γυρεύουν» επενδύοντας στην ήττα.

Εμείς επενδύουμε στην προσδοκία του λαού, επενδύουμε στη κοινή μας αγάπη για την πατρίδα, επενδύουμε στη νίκη και θα το πετύχουμε.

Αισιοδοξία, δύναμη, εδώ είναι η πηγή της λαϊκής κυριαρχίας, εδώ μιλάει ο λαός, εδώ η Θεσσαλονίκη συναντά όλη τη χώρα, εδώ φωνάζουμε για την Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες.

Αυτά είναι φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι τα καθαρά διλήμματα της επόμενης Κυριακής και στα καθαρά διλήμματα χρειάζονται καθαρές, ξάστερες απαντήσεις.

Η υπόθεση είναι στα χέρια σας. Πάρτε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας. Δώστε ελπίδα. Δώστε προοπτική. Μην αρκείστε στο λίγο. Ξεπεράστε το χθες. Εμπρός για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα των ονείρων μας. Εμπρός για ανανέωση. Εμπρός για ενότητα, προοπτική και νίκη. Την Κυριακή όλοι μαζί, ανατρέπουμε καταστάσεις, βάζουμε τα θεμέλια της νέας εποχής, ξανασυναντάμε τα όνειρά μας, ξαναφωνάζουμε Αλλαγή και πάλι Αλλαγή. Εμπρός με τη νίκη. Με ορμή το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, το νέο ρεύμα της κοινωνίας μίλησε.

Γεια σας και με τη νίκη.

(Ακούγονται συνθήματα)-
«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με Βενιζέλο αρχηγό»

Το δικό σας μήνυμα είναι πολύ πιο ηχηρό, πολύ πιο ισχυρό από το δικό μου. Μιλήσατε εσείς. Σας άκουσα και συμφωνώ μαζί σας.

Γεια σας και με τη νίκη.

Tags: Πολιτικές Ομιλίες, 2007