8 Νοεμβρίου 2007


Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, σήμερα το Αιγάλεω, η Δυτική Αθήνα, προσθέτει το δικό του ισχυρό μήνυμα στο μήνυμα όλων των περιοχών της χώρας.
Χθες η Λάρισα, η Λαμία, η Βοιωτία, τις προηγούμενες ημέρες η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά μας λένε κάτι πολύ απλό, κάτι θεμελιώδες. Θέλουν αλλαγή, θέλουν ελπίδα, θέλουν ανανέωση. Επενδύουν και πάλι στο ΠΑΣΟΚ.

Ο δημοκρατικός κόσμος, ο κόσμος της μεγάλης προοδευτικής παράταξης δεν συμβιβάζεται με την ήττα, δεν συμβιβάζεται με την ακινησία. Το χαρακτηριστικό της μεγάλης παράταξή μας είναι ο ριζοσπαστισμός, η ανατροπή, η αισιοδοξία.

Υπάρχει πια ένα ρεύμα, ένα νέο ρεύμα πλειοψηφίας, ένα ρεύμα που μετατρέπει το ΠΑΣΟΚ και πάλι σε δύναμη αλλαγής. Γιατί όλοι μαζί θα αγωνιστούμε να πέσει η δεξιά και να έρθει ξανά στην εξουσία ένα ΠΑΣΟΚ ανανεωμένο, αξιόπιστο, ικανό να οδηγήσει την Ελλάδα στο δρόμο του 21ου αιώνα, της ανάπτυξης, της αναδιανομής, της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής.

Και τι σημαίνει «Ευάγγελος»; Άγγελος καλών μηνυμάτων και το μήνυμα είναι η νίκη. Δεν είμαι εγώ ευ-άγγελος. Εσείς είστε όλοι ευ-άγγελοι. Φέρνετε το μήνυμα της ανατροπής.

Και γιατί συμβαίνει αυτό, φίλες και φίλοι; Γιατί σας έλεγα ότι έχει δημιουργηθεί πια ένα νέο ρεύμα πλειοψηφίας. Η κοινωνία εκφράζεται. Η κοινωνία δεν αντέχει τον ξύλινο λόγο. Η κοινωνία δεν αντέχει τις πολιτικές συμβάσεις, τα ίδια και τα ίδια. Η κοινωνία δεν λέει πως μας αρέσει η αντιπολίτευση.

Πάρτ’ το χαμπάρι. Ανήκετε σε άλλη κατηγορία εσείς οι οπαδοί και τα στηρίγματα της δημοκρατικής παράταξης. Είστε οι γνωστοί τύποι, εξουσιομανείς και διψασμένοι για την εξουσία. Βλέπω εδώ διάφορες κατηγορίες τέτοιων εξουσιομανών.

Βλέπω τους συμβασιούχους του Δήμου Αιγάλεω, τους συμβασιούχους των άλλων Δήμων της περιοχής, που δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους, δεν μπορούν να αποκτήσουν μια μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και παρότι δικαιώθηκαν δικαστικά, δουλεύουν χωρίς να αμείβονται, γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνείται να εγκρίνει τις πράξεις καταβολής των αποδοχών τους, τα εντάλματα, γιατί ο Άρειος Πάγος άλλαξε ξαφνικά την πάγια νομολογία του για τα θέματα αυτά.

Γι' αυτό πρέπει το ΠΑΣΟΚ να έρθει ξανά στην εξουσία, αλλά τη φορά αυτή με καθαρό λόγο, με σαφή θέση, χωρίς ενδιάμεσες και επαμφοτερίζουσες καταστάσεις, για να δώσουμε λύση στα θέματα αυτά, που κακώς δεν τα αντιμετωπίσαμε μέχρι το 2004.

Αλλά ακόμη χειρότερο είναι να αφήνουμε τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του να οξύνει, να πολλαπλασιάζει και να διαιωνίζει τα προβλήματα αυτά, να μεγαλώνει τις κοινωνικές αδικίες, να οδηγεί ανθρώπους στην απόγνωση, στην περιθωριοποίηση, ανθρώπους που αγωνίζονται για δουλειά, για ψωμί, για ένα δικαίωμα στον ήλιο της πατρίδας.

Βλέπω και πολλές γυναίκες διψασμένες για εξουσία, γυναίκες που νιώθουν την διπλή καταπίεση και τη διπλή ανισότητα. Γυναίκες που βλέπουν να έχουν ανεργία διπλάσια από τους άντρες, να μην βρίσκουν θέσεις εργασίας, να βλέπουν την απασχόλησή τους να μην αυξάνεται, να μένει σε χαμηλά επίπεδα. Γυναίκες που νιώθουν ότι δεν υπάρχει ένα κοινωνικό κράτος να διευκολύνει τον επαγγελματική τους ζωή, ένα κράτος που να επιτρέψει στη γυναίκα να συμφιλιώσει το βαρύ καθήκον της εργαζόμενης με το ακόμη βαρύτερο καθήκον της συζύγου και κυρίως της μητέρας.

Βλέπω εδώ αυτές τις γυναίκες που διψούν, να γίνουν τι; Υπουργοί, Διοικητές Οργανισμών, Γενικοί Γραμματείς; Γιατί οι συμβασιούχοι, οι γυναίκες, οι αγρότες, οι χαμηλοσυνταξιούχοι μας κοίταζαν στις 15 του Σεπτέμβρη με αγωνία και μας έλεγαν: τι γίνεται παιδιά, αληθεύουν οι δημοσκοπήσεις που λένε ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει; Πράγματι κερδίζουμε, νικάμε, ρίχνουμε τη δεξιά;

Γιατί; Γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν μέσα από τη ζωή τους βιωματικά, κάτι απλό. Πως υπάρχει πράγματι μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη δεξιά και το ΠΑΣΟΚ. Ξέρουν πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ξέρουν πως η αγορά και η κοινωνία γεννά αδικίες και ανισότητες. Ξέρουν ότι μόνον ένα κοινωνικό κράτος δικαίου μπορεί να δώσει λύση.

Γερά μαζί σας, με τους νέους, με όλες τις ηλικίες, με τους νέους όλων των γενεών, γιατί εδώ μέσα όλες και όλοι είστε νέοι. Γιατί έχετε δημοκρατική αγωνία, γιατί είστε έτοιμοι να δώσετε τα πάντα για να γίνει ο τόπος αυτός καλύτερος. Και πάνω απ’ όλα τα παιδιά που θέλουν δημόσιο σχολείο και δημόσιο πανεπιστήμιο υψηλής ποιότητας. Γιατί ξέρουν ότι η γνώση είναι ο πλούτος. Σε μια κοινωνία της γνώσης, σε μια οικονομία της πληροφορίας, το ανθρώπινο δυναμικό έχει σημασία.

Και πράγματι η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία σε σχέση με το άρθρο 16, αλλοίωσε το προοδευτικό μας πρόσωπο. Προκάλεσε σύγχυση και οδήγησε πολλούς νέους ανθρώπους στο Συνασπισμό.

Γι’ αυτό χρειάζεται ριζική ανανέωση του κόμματος. Πώς όμως επιτυγχάνεται η ανανέωση ενός κόμματος πολυσυλλεκτικού, πλειοψηφικού, κυρίως όμως λαϊκού, προοδευτικού, ριζοσπαστικού, σοσιαλιστικού, όπως το ΠΑΣΟΚ. Πώς θα γίνει αυτό;

Χρειάζεται νέος ιδεολογικός λόγος, καθαρός που τονίζει την κεντροαριστερή ταυτότητα του κόμματός μας. Χρειάζεται πρόγραμμα δημοκρατικής, προοδευτικής διακυβέρνησης που να δίνει άλλο στίγμα σε σχέση με τη δεξιά.

Χρειάζεται ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία. Χρειάζεται αγώνας σε συνεργασία με τα κοινωνικά κινήματα έξω από τη Βουλή. Χρειάζεται μια άλλη σχέση με το συνδικαλιστικό κίνημα, χωρίς παραγοντισμούς και χωρίς πελατειακά δίκτυα.

Χρειάζεται ένα νέο οργανωτικό σχήμα. Ένα ΠΑΣΟΚ συγκροτημένο, με ραχοκοκαλιά, με οργανώσεις, με μέλη και φίλους που έχουν πολιτική άποψη. Άποψη που γίνεται σεβαστή από την ηγεσία. Ένα ΠΑΣΟΚ με συλλογική ηγεσία, καταξιωμένη κοινωνικά και νομιμοποιημένη από το συνέδριο.

Αυτό το ΠΑΣΟΚ το δημοκρατικό, το αποκεντρωμένο, το συλλογικό, αυτό το ΠΑΣΟΚ είναι το ΠΑΣΟΚ των νέων, είναι το ΠΑΣΟΚ όλων των γενεών, είναι το ΠΑΣΟΚ των πολιτών. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ των βαρώνων, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ των μεγαλοστελεχών. Και ποιων τώρα; Αυτών που απροκάλυπτα προωθούν τη δική τους προσωπική στρατηγική με ένα και μόνο στόχο: με κάποιο μαγικό τρόπο να απαλλαγούν από τη δική μου ενοχλητική παρουσία. Να αναμένουν ήσυχα την ήττα για να διαμορφώσουν το σκηνικό της επόμενης μέρας μετά από την επόμενη ήττα. Επένδυση στην ήττα. Χρειάζεται μια απάντηση της παράταξης.

Δώσαμε ελπίδα στο λαό. Ο λαός δίνει ελπίδα σε μας. ανταλλάξαμε τις ελπίδες μας. Υπογράψαμε συμφωνία ελπίδας για το ΠΑΣΟΚ και τον τόπο. Και τους χαρίζουμε πράγματι το μηχανισμό. Ένα μηχανισμό που κάνει πεντάλ στον αέρα. Γιατί όταν δεν κάνεις βήματα υπέρ του κόμματος, υπέρ της χώρας, μπορείς να βάζεις δύναμη, αλλά ουσιαστικά κάνεις ποδήλατο στον αέρα. Ενώ η δεξιά έχει κάνει ποδήλατο τη ζωή του απλού Έλληνα πολίτη.

Γι’ αυτό σας λέω, φίλες και φίλοι, πρέπει να επενδύσουμε στη νίκη. Και καταλαβαίνω όλους αυτούς που νιώθουν άσχημα αντί να χαίρονται και να καμαρώνουν, όταν διαπιστώνουν ότι σε περίπτωση αλλαγής ηγεσίας, όλες οι έρευνες του εκλογικού σώματος των 9 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της χώρας δείχνουν ότι μετά από πολλά χρόνια μετά από 8 χρόνια αλλάζει επιτέλους ο συσχετισμός, αλλάζει η πρόθεση ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ γίνεται πρώτο κόμμα.

Και τότε εμφανίζεται η επόμενη θεωρία. Η θεωρία πως δε μας ενδιαφέρει η εξουσία για την εξουσία. Λες και δε διεκδικήσαμε τη νίκη στις 16 του Σεπτέμβρη. Μήπως λέγαμε ψέματα; Μήπως δεν ήμασταν έτοιμοι; Μήπως δεν είχαμε συνείδηση της ταυτότητάς μας ως Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ως κεντροαριστεροί, ως ριζοσπάστες;

Μήπως δεν είχαμε επαρκές πολιτικό πρόγραμμα; Ή θα αναδεικνύαμε στις 16 του Σεπτέμβρη έναν πρωθυπουργό που θα ήταν αντί – Καραμανλής και θα εφαρμόζαμε την ίδια πολιτική με την πολιτική της δεξιάς. Μήπως λέγαμε ψέματα στο λαό; Μήπως τώρα δίνουμε το δικαίωμα στον κ. Καραμανλή και τους συνεργάτες του να επικαλούνται αυτά τα επιχειρήματα στη μεγάλη μάχη που έρχεται, γιατί ο κ. Καραμανλής στήνει σκηνικό εκλογών, μας πάει σε εκλογές με άλλο εκλογικό νόμο;

Όχι, φίλες και φίλοι, δε λέγαμε ψέματα. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει χάσει το ηθικό και ιστορικό του δικαίωμα να κυβερνάει τον τόπο. Να προσφέρει στη χώρα.

Πράγματι μπορεί να έρθει και θα έρθει της δεξιάς το τέλος, όμως ταυτόχρονα θα έρθει και η αρχή μιας συγκροτημένης προοδευτικής πολιτικής που θα αλλάξει το κράτος, θα αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης, θα δώσει ξανά αισιοδοξία και κίνητρα σε όλους.

Θα μιλήσουμε ξανά για τα μεσαία εισοδήματα. Θα απαλλάξουμε τα μεσαία στρώματα από το άγχος πως οι εξελίξεις τους σπρώχνουν προς τα κάτω, προς τη φτώχεια. Πως ανατρέπεται το κεκτημένο τους. Πως αλλάζει προς το χειρότερο το σχέδιο της ζωής τους. Το σχέδιο της ζωής κάθε οικογένειας, για τα παιδιά, για τη σύνταξη, για μια καλύτερη μέρα που θέλουμε όλοι να ξημερώσει.

Πράγματι θέλουμε το τέλος της δεξιάς και την αρχή μιας γνήσιας προοδευτικής πολιτικής για τους νέους. Θέλουμε στηρίγματα στο ξεκίνημά τους. Θέλουμε ένα ταμείο στήριξης της νέας γενιάς. Θέλουμε στηρίγματα γι’ αυτούς που στη μέση ηλικία αγωνιούν για το ενδεχόμενο της απόλυσης και για την ανεργία και θέλουν να ξέρουν ότι θα ολοκληρώσουν τα ένσημά τους και θα αποκτήσουν πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Πράγματι χρειάζεται ν’ αρχίσει μια άλλη πολιτική, ώστε να δώσουμε στο μικρομεσαίο επιχειρηματία, εδώ στη δυτική Αθήνα -που την καταλαβαίνω πολύ καλά γιατί γεννήθηκα και μεγάλωσα στη δυτική Θεσσαλονίκη, στις ίδιες συνθήκες- την αίσθηση ότι το κράτος τον σέβεται, δεν τον θεωρεί μικροαπατεωνίσκο που αγωνίζεται να κλέψει την Εφορία και ν’ αποκρύψει εισόδημα.

Μπορούν όλα αυτά να λυθούν με διαφάνεια, με εντιμότητα, με καλούς λογαριασμούς μεταξύ καλών φίλων, με μια εθνική συμφωνία φορολογικής εμπιστοσύνης. Χωρίς συνάφειες, χωρίς έναν εχθρικό κώδικα βιβλίων και στοιχείων.

Απευθυνόμαστε στη νοικοκυρά που τη συναντώ στις λαϊκές, σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της περιφέρειας. Και ξέρω ότι αγωνίζεται να συμπληρώσει το καθημερινό καλάθι και βλέπει ότι στην Ελλάδα έχουμε τιμές ακριβότερες απ’ όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης. Δεν πρέπει να μετράμε τον πραγματικό πληθωρισμό του φτωχού και του μεσαίου νοικοκυριού; Δεν πρέπει να πάρουμε μέτρα για την αισχροκέρδεια; Και κυρίως, δεν πρέπει να πούμε την αλήθεια ότι ακρίβεια σημαίνει κυρίως εισοδηματική ανεπάρκεια; Γιατί όποιος έχει λίγα τα μετράει και βλέπει την ακρίβεια. Όποιος έχει πολλά δε νιώθει την ακρίβεια.

Υπάρχει όμως και μια σύγχρονη θεωρία που θα την ονόμαζα «πολυτελή αντιεξουσιαστική θεωρία». Διάφορα στελέχη, αφού έκαναν 33 ή, το λιγότερο 27 χρόνια βουλευτές, αφού έκαναν 20 ή έστω 15 χρόνια Υπουργοί, μετά από την πρώτη και τη δεύτερη ήττα και προκειμένου ν’ αποτρέψουν την αλλαγή και την ανανέωση της παράταξης, λένε τώρα, «είμαστε αντιεξουσιαστές, δε μας ενδιαφέρει να διεκδικούμε την εξουσία και να την ασκούμε, ας την αφήσουμε στη Δεξιά».

Ηχεί στα αυτιά μας το γνωστό επιχείρημα των φίλων μας του Κομμουνιστικού Κόμματος που σου λένε: «Δεν πειράζει, ο δικομματισμός κυβερνά, τι ΠΑΣΟΚ τι Νέα Δημοκρατία. Καλύτερα η Νέα Δημοκρατία που και αυθεντική». Το πιστεύουμε αυτό; Πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ που άλλαξε τη χώρα παρά τα λάθη, τα κενά, τις παλινωδίες, ταυτίζεται με τη Δεξιά; Πιστεύει κανείς ότι ο πολίτης θεωρεί τα προηγούμενα 3,5 χρόνια όπως και τα 3 χρόνια του κ. Μητσοτάκη, χρόνια θετικά για τη χώρα; Και βάζοντάς τα στη ζυγαριά της ιστορικής δικαιοσύνης, λέει ότι τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ ήταν χειρότερα από τα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας; Όχι, δεν το δεχόμαστε αυτό!

Έχουμε πλήρη αίσθηση της ευθύνης μας. Ξέρουμε ποια είναι τα θετικά μας, ποια είναι τ’ αρνητικά μας. Αλλά έχουμε και την ικανότητα όπως και την υποχρέωση να προστατεύουμε και ν’ αναδεικνύουμε τα θετικά, το έργο των κυβερνήσεών μας, το έργο σας. Γιατί με τη δική σας ψήφο και τη δική σας στήριξη έγινε το έργο αυτό.

Και ταυτόχρονα, μπορούμε να καταλαβαίνουμε εις βάθος τι μας έλειψε, τι δεν κάναμε. Γιατί πράγματι μεγάλωσε, ισχυροποιήθηκε η χώρα. Η Ελλάδα έγινε καλύτερη, δυνατότερη. Η οικονομία έγινε πιο σημαντική μέσα στην Ευρώπη. Όμως, αυτό το αποτέλεσμα, αυτός ο καινούργιος εθνικός πλούτος δε μοιράστηκε ισότιμα στους πολίτες. Πολλές κοινωνικές ομάδες, πολλές οικογένειες, πολλές περιφέρειες της χώρας, πολλές περιοχές των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων, ένιωσαν να μεγαλώνει η ψαλίδα, να μεγαλώνει η απόσταση, είδαν να μένουν πίσω.

Και αυτή είναι τώρα η κοινωνική και ιδεολογική μας υποχρέωση. Αυτό σημαίνει προοδευτικός λόγος και κοινωνική ευαισθησία. Να διατηρήσουμε τη χώρα σε υψηλά επίπεδα να μοιράσουμε τον κοινωνικό πλούτο δίκαια, μέσα από ένα μοντέλο, όχι μόνο ανάπτυξης, αλλά και αναδιανομής του εισοδήματος και των ευκαιριών.

Γιατί έχουμε την ικανότητα φίλες και φίλοι, να πούμε στον κόσμο των επιχειρήσεων, που δεν είναι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά είναι και ο μεγάλος κορμός της μικρής επιχείρησης που δίνει δουλειά, που αναπτύσσει τη χώρα: Σας προσφέρουμε ως κράτος οικονομική, θεσμική και πολιτική σταθερότητα. Θέλουμε επενδύσεις, στο επίπεδό του ο καθένας. Θέλουμε νέες θέσεις δουλειάς. Θέλουμε κοινωνική ευθύνη. Για να μπορέσουμε να πούμε στους εργαζόμενους ότι σεβόμαστε την εργασία, ότι θέλουμε ν’ αμείβεται δίκαια, ότι θέλουμε να προσφέρουμε ασφάλεια σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε άνεργο, σε κάθε συνταξιούχο. Ότι είμαστε σε θέση να του διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο για τη ζωή του, να τον απαλλάξουμε απ τα βασικά υπαρξιακά του άγχη, από το μεγάλο άγχος της καθημερινότητας. Γιατί αυτή είναι η βασική υποχρέωση ενός κοινωνικού κράτους δικαίου.

Και θέλουμε ως κοινωνικό αντάλλαγμα τη συμμετοχή του στην προσπάθεια, την παραγωγικότητα της εργασίας, την παραγωγικότητα της οικονομίας. Να μεγαλώνει η εθνική πίτα για να μπορούμε να τη μοιράζουμε πραγματικά δίκαια σε όλους τους ανθρώπους που ζουν στην ελληνική επικράτεια. Χωρίς ανισότητες, χωρίς αδικίες.

Αυτό είναι, φίλες και φίλοι, ένα όραμα σοσιαλιστικό, σύγχρονο, κεντροαριστερό, προοδευτικό. Δεν είναι εύκολο να το πετύχει κανείς, αλλά πρέπει να προσπαθεί, πρέπει να τείνει, πρέπει να κάνει βήματα, πρέπει να δίνει στον άλλον, στον πολίτη, την αίσθηση ότι γίνεται μια τεράστια εθνική κοινωνική προσπάθεια. Ότι αυτό που μας καθοδηγεί είναι η έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Άλλωστε γιατί είμαστε μέλη της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης; Γιατί μετά τις ιστορικές εμπειρίες του υπαρκτού σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, μιλάμε στην Ευρώπη για αριστερά, για σοσιαλισμό; Γιατί; Γιατί υπάρχει ένα βαθύτερο αίσθημα δικαίου. Δεν αντέχουμε την κοινωνική αδικία.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα είναι πάντα κίνημα κατά των ανισοτήτων, κίνημα κατά της φτώχιας, κίνημα των μη προνομιούχων, των μη προνομιούχων της σημερινής εποχής.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και διαλέγει αρχηγό την Κυριακή και πρέπει να διαλέξει με κάποια απλά και βασικά κριτήρια. Πρέπει όμως για να διαλέξει με τα σωστά κριτήρια το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, το αυθεντικό, το μεγάλο. Το μεγάλο στοίχημα της Κυριακής είναι πρώτα απ’ όλα η συμμετοχή, η μαζική λαϊκή συμμετοχή. Εσείς πρέπει να πάρετε το ΠΑΣΟΚ στα χέρια σας.

Ας μην σας τρομάζουν οι μηχανισμοί και οι διαδικαστικές τριβές. Όταν ήμασταν φοιτητές έτσι γινόταν πάντα. Μικρές ομάδες καθυστερούσαν τις Συνελεύσεις για να κουραστούν και να φύγουν οι πολλοί φοιτητές και να ψηφίσουν μόνοι τους στο τέλος. Δεν θα γίνει αυτό στο ΠΑΣΟΚ.

Άρα πρώτον, πρόσκληση συμμετοχής στη διαδικασία. Τώρα η σιωπή; Τώρα υπάρχει κραυγή του λαού.

Πήγα σήμερα στη Χαριλάου Τρικούπη τελικά μόνος, κι έκανα μια δήλωση, ένα προσκλητήριο συμμετοχής σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες που νιώθουν κοντά στο ΠΑΣΟΚ και θέλουν καλύτερο ΠΑΣΟΚ, καλύτερη Ελλάδα.

Το ξαναλέω τώρα. Καλώ προσωπικά κάθε πολίτη να έρθει την Κυριακή να ψηφίσει. Να συνδιαμορφώσει το μέλλον της παράταξης. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γραμμένος προηγουμένως ως μέλος ή φίλος. Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ο καθένας, ανεξάρτητα από την εκλογική περιφέρεια στην οποία είναι εκλογέας, ανεξάρτητα από τον τόπο μόνιμης κατοικίας ή διαμονής, με την αστυνομική του ταυτότητα μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο του ΠΑΣΟΚ βρεθεί κοντά του για να ψηφίσει. Να διαλέξει το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της χώρας.

Το πρώτο στοίχημα λοιπόν είναι η συμμετοχή και η συμμετοχή της κοινωνίας θα είναι απροσδόκητα μεγάλη. Η κοινωνία εκφράζεται, η κοινωνία αγωνιά, η κοινωνία διεκδικεί.

Το δεύτερο στοίχημα είναι η ανανέωση του ΠΑΣΟΚ. Ανανέωση, όπως είπα, σημαίνει καθαρός ιδεολογικός και πολιτικός λόγος. Ανανέωση σημαίνει να διατυπώνεις προγραμματικές θέσεις που να είναι καθαρές, ξάστερες. Να καταλαβαίνει ο πολίτης τη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία. Να νιώθει ότι ξέρεις ως κόμμα τι θέλεις να κάνεις και μπορείς να το κάνεις.

Ανανέωση όμως σημαίνει και κάτι άλλο. Σημαίνει και νέα πρόσωπα. Σημαίνει διαφορετικοί ρόλοι για άλλα πρόσωπα. Όλοι μαζί θα είμαστε στις 12 του Νοέμβρη, αλλά μέσα σε ένα νέο σκηνικό με νέα ορμή. Αυτό σημαίνει ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς γραμμάτια σε μεγαλοπαράγοντες, αλλά χωρίς λευκές επιταγές.

Υπογράψαμε δίγραμμη επιταγή με συγκεκριμένα ποσά ιδεολογικά, κοινωνικά, πολιτικά, οργανωτικά. Άλλοι ζήτησαν και ξαναζητούν λευκή επιταγή. Δεν τους δίνει ο λαός του ΠΑΣΟΚ ξανά λευκή επιταγή.

Είναι πραγματικά περίεργο, είναι κρίμα να μιλούν ορισμένοι για ευκαιρίες σε πρόσωπα. Η πολιτική, όπως είπε ο Δημήτρης Τσάτσος, δεν είναι μια ιδιωτική υπόθεση, δεν είναι μια ιδιωτική ευκαιρία. Είναι δημόσιο αγαθό. Χρειαζόμαστε ευκαιρίες για το ΠΑΣΟΚ, ευκαιρία για τη χώρα.

Φίλες και φίλοι το δεύτερο στοίχημα είναι η ανανέωση του ΠΑΣΟΚ. Και ερχόμαστε τώρα στην τρίτη προϋπόθεση, στο τρίτο στοίχημα, που είναι να προσδιορίσουμε το αποτέλεσμα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Πρέπει να είναι τυφλός κάποιος για να μη βλέπει πώς διαμορφώνεται η κατάσταση. Ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να εξαρτάται από δύο δυσαρεστημένους βουλευτές. Δεν μπορεί να βλέπει την αδυναμία του να ψηφίσει νομοσχέδια. Είναι υποχρεωμένος να πάει σε γρήγορες εκλογές. Και το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο να σηκώσει το γάντι και να κερδίσει τις εκλογές αυτές.

Προσέξτε, επειδή καμιά φορά η ένταση αυτής της προεκλογικής συζήτησης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί εσφαλμένες ή άδικες εντυπώσεις. Δεν έχουμε αντιπάλους μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Σας το λέω ειλικρινά. Εκτιμώ και σέβομαι το Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Σκανδαλίδη. Είμαστε σύντροφοι. Ήμασταν και θα είμαστε μαζί. Η 12η Νοεμβρίου θα μας βρει όλους μαζί στο ίδιο μετερίζι.

Όμως, μια μεγάλη παράταξη, μια παράταξη με πλούτο στελεχών είναι λογικό να αποδέχεται ότι περισσότεροι από έναν άνθρωποι έχουν τη θεμιτή πολιτική και όχι προσωπική φιλοδοξία να προσφέρουν στο ΠΑΣΟΚ και τη χώρα από μια πιο υπεύθυνη πιο κρίσιμη θέση.

Γιατί όπως και αν το κάνουμε, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πάντα ένας και ο ρόλος του είναι καθοριστικός. Ο λόγος του δεσμεύει το κόμμα. Η κοινωνία αυτά που λέει θεωρεί πρόγραμμα κυβερνητικό.

Αυτός διαμορφώνει το πλαίσιο της αντιπολίτευσης. Αυτός εκφράζεται απέναντι στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς στη βουλή, στα μέσα ενημέρωσης, στην κοινωνία.

Αυτός ηγείται της αντιπολίτευσης, δίνει τον τόνο και το ρυθμό. Αυτός χαράσσει τη στρατηγική και αυτός είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός, όχι του κόμματος, αλλά της χώρας. Ζητάει την εντολή του ελληνικού λαού.

Αντίπαλός μας και αντίπαλος για μένα είναι ένας: ο κ. Καραμανλής η δεξιά και η κυβέρνησή της. Γι’ αυτό το Μαξίμου η Ρηγίλλης και τα προσαρτημένα στην κυβέρνηση οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα τον τελευταίο που θέλουν είμαι εγώ. Αλλού βρίσκεται η συνωμοσία. Είναι η συνωμοσία των προσωπικών στρατηγικών της ήττας. Είναι συνωμοσία εις βάρος μου φαινομενικά, εις βάρος του λαού, εις βάρος σας είναι η συνωμοσία αυτή.

Πράγματι πρέπει να αντικρούσουμε αυτή τη συνωμοσία υπέρ της ήττας. Και πρέπει να αντιτάξουμε την καθαρή και γενναία στρατηγική της ανανέωσης και της νίκης.

Ο αντίπαλός μας είναι ένας. Η δεξιά, ο. κ. Καραμανλής, η κυβέρνησή του και οι ταξικές πολιτικές που εφαρμόζει. Όμως πώς μπορεί κάποιος να εκφράσει τη νέα πολιτική του ΠΑΣΟΚ; Πώς μπορεί κάποιος να αναλάβει να φέρει σε πέρας το μεγάλο εγχείρημα της ανανέωσης;

Πως μπορεί κάποιος να πάει και να νικήσει με όλους εσάς μαζί με όλο το ΠΑΣΟΚ μαζί τη Νέα Δημοκρατία για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος μια άλλη ευκαιρία για τη χώρα και το λαό.

Προϋπόθεση είναι να τον επιλέξει η παράταξή του να εκλεγεί Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αυτό εξηγεί το γιατί έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση της παράταξης. Δεν έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση του ΠΑΣΟΚ και της χώρας για να αντιδικώ με το Γιώργο Παπανδρέου. Το κάνω γιατί δεν έχω άλλο τρόπο να συγκρουστώ με τη δεξιά και να οδηγήσουμε όλοι μαζί το ΠΑΣΟΚ στην ανανέωση και στη νίκη.

Είναι τόσο απλή η αλήθεια. Είναι τόσο απλή και αυτή την απλή αλήθεια πρέπει να την καταλάβουν όλοι. Να καταλάβουν τη σημασία αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας. Που πρέπει να είναι μαζική αξιοκρατική δημοκρατική. Πάρτε την στα χέρια σας. Σε σας ανήκει το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Ελάτε την Κυριακή, ψηφίστε, δώστε αέρα στα πανιά της παράταξης και της χώρας.

Εμπρός με τη νίκη. Εμπρός για να φωνάξουμε και πάλι αλλαγή. Εμπρός για μια Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες. Γεια σας και με τη νίκη. Γεια σας και με τη νίκη από το Αιγάλεω, από τη Δυτική Αθήνα, από όλη τη χώρα.

Tags: Πολιτικές Ομιλίες, 2007