29 Οκτωβρίου 2007


Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, το μήνυμα όλης της ελληνικής περιφέρειας, το μήνυμα της Μακεδονίας, της Κρήτης, της Στερεάς, της Πελοποννήσου, των Νησιών ενώνεται σήμερα με το ηχηρό μήνυμα της Αττικής, του Λεκανοπεδίου, της Αθήνας και του Πειραιά η κοινωνία είναι μαζί μας, η κοινωνία θέλει το ΠΑΣΟΚ του αύριο. Η κοινωνία θέλει, ενότητα, αλλαγή νίκη.

Ακούγονται συνθήματα


Αυτή είναι η αλήθεια, έχουν ξεπεραστεί οι μηχανισμοί, το ΠΑΣΟΚ του αύριο είναι το ΠΑΣΟΚ του λαού, το ΠΑΣΟΚ του πολίτη, το ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας.

Και επειδή, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, όπου και να πηγαίνω ...

Ακούγονται συνθήματα
(« Tο ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, με Βενιζέλο αρχηγό»)

 

Πράγματι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό και θα έχει ένα νέο Πρόεδρο, γιατί χρειάζεται μια νέα πορεία, την πορεία προς την αλλαγή, την πορεία προς τη νίκη.

Με ρωτούν συντρόφισσες και σύντροφοι συχνά για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και τους απαντώ. Μην φοβάστε, μη σας φοβίζουν, η ενότητα του ΠΑΣΟΚ ούτε κινδυνεύει, ούτε ποτέ έχει κινδυνέψει. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα είναι ενωμένο, έχει εμβολιαστεί κατά των διασπάσεων και όσοι δοκίμασαν το σενάριο της διάσπασης, ενώ ζούσε ακόμη ο Ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Παπανδρέου, επέστρεψαν στην αγκαλιά της παράταξης και ευτυχώς δεν υποστηρίζουν τη δική μου υποψηφιότητα.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, η ενότητα του ΠΑΣΟΚ είναι διασφαλισμένη, γιατί εγγυητές της ενότητας είστε όλοι εσείς, η κάθε μια και ο καθένας σας. Δεν είμαι άλλωστε ...

Ακούγονται συνθήματα
(«ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλος, της δεξιάς το τέλος»)

 

Πράγματι μπορούμε το ΠΑΣΟΚ μπορεί, μπορούμε να φέρουμε της δεξιάς το τέλος. Υπάρχει μια προϋπόθεση να με εκλέξετε Πρόεδρο στις 11 του Νοέμβρη.

Δεν είμαι όμως, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, μόνο υποψήφιος πρόεδρος του κινήματος, είμαι, όπως και οι άλλοι δύο υποψήφιοι το πιστεύω βαθιά αυτό, εγγυητής της ενότητας της παράταξης. Δε έχουμε ανάγκη από αυτόκλητους προστάτες. Δεν έχουμε ανάγκη από ενδιάμεσους παράγοντες. Εμείς είμαστε οι εγγυητές της ενότητας.

Πρότεινα να διοργανωθεί την εβδομάδα αυτή κοινή συνέντευξη Τύπου στη Χαριλάου Τρικούπη, ώστε μαζί με τον Γιώργο και τον Κώστα να καλέσουμε το λαό να έρθει να ψηφίσει στις 11 του Νοέμβρη, να στείλουμε και οι τρεις μαζί μήνυμα ενότητας, προοπτικής και νίκης.

Προτείνω σήμερα να δεσμευτούμε και οι τρεις με την υπογραφή μας σε μία συμφωνία για το σεβασμό των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την αποδοχή του αποτελέσματος της 11ης Νοεμβρίου απ’ όλους, εφ’ όσον έχουν τηρηθεί όλες αυτές οι διαδικασίες, να βάλουμε την υπογραφή μας.

Από τι όμως, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, μπορεί να κινδυνέψει η ενότητα της παράταξης; Είναι η δημοκρατική διαδικασία, είναι η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου, αξιοκρατικά με διαφάνεια, κίνδυνος για την ενότητα; Είναι ποτέ η δημοκρατία κίνδυνος; Η δημοκρατία είναι λύση, δεν έχει αδιέξοδα η δημοκρατική διαδικασία. Δεν είναι η εφαρμογή της εσωκομματικής δημοκρατίας για πρώτη φορά στην ιστορία του κινήματος κρίση και κίνδυνος. Κρίση ήταν το ταπεινωτικό αποτέλεσμα των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου, η βαριά ήττα ήταν η κρίση, τη στιγμή που και μπορούσαμε και έπρεπε να νικήσουμε τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.

Μια κυβέρνηση που διέλυσε το κράτος, πλήγωσε τους πολίτες, αδίκησε την κοινωνία, οδήγησε στην εθνική τραγωδία των πυρκαγιών και όμως χάσαμε με 4 μονάδες διαφορά, πέσαμε από τα ποσοστά του 2004. Αυτή είναι η κρίση. Τώρα βαδίζουμε στην έξοδο από την κρίση, στην ανάταση, την ανασυγκρότηση, την αναγέννηση.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, η ενότητα είναι δεδομένη, εγγυημένη. Δεν αρκεί όμως η ενότητα.

Ακούγονται συνθήματα
(«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, με Βενιζέλο αρχηγό»)

 

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, όλοι μαζί είμαστε εδώ και θέλω να είμαι ο πρώτος μεταξύ ίσων, ο επικεφαλής ενός συλλογικού, δημοκρατικού Κινήματος πολιτών.

Φίλες και φίλοι η ενότητα είναι εγγυημένη αλλά δεν αρκεί, δεν αρκεί. Δεν μας φτάνει η ενότητα και η ηττοπάθεια. Δεν μας αρκεί η ενότητα με παραίτηση από τη διεκδίκηση της εξουσίας. Θέλουμε ενότητα με προοπτική, ενότητα για την πλειοψηφία, ενότητα για τη νίκη, στο όνομα των αξιών μας, στο όνομα του λαού, στο όνομα των μη προνομιούχων του 2007.

Ακούγονται συνθήματα
(Της Δεξιάς το τέλος θα φέρει ο Βενιζέλος)

 

Θα φτάσει της δεξιάς το τέλος. Κάποιοι φοβούνται και ανησυχούν επειδή φτάνει της δεξιάς το τέλος, όπως φωνάζει η νεολαία μας. Για να φτάσει όμως φίλες και φίλοι της δεξιάς το τέλος, πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μας αξίζει και δεν μας πρέπει ένα ολιγαρκές, ένα μικρό ΠΑΣΟΚ, ένα ΠΑΣΟΚ συμβιβασμένο με τη μακρά παραμονή στην αντιπολίτευση.

Δεν μας αρμόζει, δεν αρμόζει στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου ένα ΠΑΣΟΚ φοβισμένο. Κάποιοι, προκειμένου να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες, κάποιοι, προκειμένου να φέρουν το μεγάλο ΠΑΣΟΚ στα δικά τους μέτρα φοβίζουν ένα τμήμα αγνών οπαδών της παράταξης, δηλητηριάζουν τη ψυχή τους με το μικρόβιο της ηττοπάθειας και αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους πείσουμε, να τους φέρουμε στο μεγάλο ρεύμα της ανανέωσης, της ανατροπής, της νίκης.

Δεν γίνεται φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι να μας φταίνε συνεχώς οι άλλοι. Τη μια μας φταίει ο Άρειος Πάγος, την άλλη μας φταίνε οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, την τρίτη μας φταίνε τα εξωθεσμικά κέντρα, την τέταρτη μας φταίνε οι δημοσκοπήσεις. Κάποια στιγμή ας πούμε ότι μπορεί να φταίει και το δικό μας το κεφάλι και μπορούμε να πάρουμε σωστές αποφάσεις.

Ακούγονται συνθήματα
(«Βαγγέλη θυμίσου η ΠΑΣΠ είναι μαζί σου»)

 

Χαίρομαι, γιατί η ΠΑΣΠ είναι μαζί μου στον αγώνα για το δημόσιο Πανεπιστήμιο και το δημόσιο σχολείο. Στον αγώνα για δωρεάν παιδεία, για δωρεάν δημόσια παιδεία.

Φίλες και φίλοι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι απλό και βασικό. Το ΠΑΣΟΚ δικαιούται και θέλει να αποκτήσει την πλειοψηφία και να κυβερνήσει ξανά στο όνομα της ιδεολογίας του και στο όνομα του λαού και του τόπου. Το δικαιούμαστε αυτό;

Εάν το δικαιούμαστε ας το διεκδικήσουμε και ας το κατακτήσουμε και ας απαντήσουμε σε αυτούς που, ούτε λίγο ούτε πολύ, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα μας λένε ότι η δεξιά έχει φυσικό δικαίωμα να κυβερνά ενώ το ΠΑΣΟΚ όταν κυβερνά εγκαταλείπει την ιδεολογία του, προδίδει τις αξίες του και διαφθείρεται. Όχι, δεν είναι αυτό το όραμά μας, δεν είναι αυτό το ΠΑΣΟΚ που μας άφησε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Στις 11 του Νοέμβρη το ΠΑΣΟΚ με νέο Πρόεδρο, με ανανεωμένο πρόσωπο αρχίζει τον αγώνα για τη νίκη, κερδίζουμε τις εκλογές.

Φίλες και φίλοι υπάρχει η θεωρία της ενότητας και της καθαρότητας, όπου καθαρό ΠΑΣΟΚ είναι το μικρό ΠΑΣΟΚ που αφήνει τους εκλογικούς γύρους να περνούν και κάποιοι λένε ότι θάμπωσε το πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και πρέπει να το γυαλίσουμε και πάλι. Φτάνουν μάλιστα να λένε, προσέξτε, ο διεκδικητής της κομματικής εξουσίας εκφράζει δεξιές απόψεις, ελάτε να σώσουμε το μικρό καθαρό αριστερό ΠΑΣΟΚ. Ξέρετε ποιο είναι αυτό το ΠΑΣΟΚ; Το μικρό, καθαρό αριστερό; Το ΠΑΣΟΚ που φλέρταρε με το νεοφιλελευθερισμό του κ. Μητσοτάκη και ενέταξε τον κ. Μάνο και τον κ. Ανδριανόπουλο στα ψηφοδέλτιά του. Είναι το ΠΑΣΟΚ, που ψήφισε την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την κατεδάφιση του δημοσίου Πανεπιστημίου μαζί με τη δεξιά. Είναι το ΠΑΣΟΚ που τάχθηκε κατά της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ανοίγοντας το δρόμο στο κομματικό κράτος της δεξιάς. Είναι το ΠΑΣΟΚ που πρότεινε την ανασφάλιστη εργασία των νέων χωρίς εισφορές.

Το δικό μας ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ των ονείρων μας, το ΠΑΣΟΚ που θα αλλάξει την Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στις αξίες του και υπηρετεί το λαό, είναι το ΠΑΣΟΚ της μεγάλης Κεντροαριστεράς, είναι το ΠΑΣΟΚ των δημόσιων αγαθών και του νέου κοινωνικού κράτους, είναι το ΠΑΣΟΚ που αγωνίστηκε για να μην αλλάξουν οι συνταγματικές εγγυήσεις της δημόσιας παιδείας και της δημόσιας διοίκησης.

Είναι το ΠΑΣΟΚ που έχει καθαρό λόγο για τους συμβασιούχους, για την υγεία, για το ασφαλιστικό, για την ανάπτυξη, για την αναδιανομή, για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Και αυτά αγωνίστηκα και αυτά αγωνιζόμαστε, με αυτά θα νικήσουμε.
Ας τελειώσουν πια τα καλαμπούρια σε σχέση με τη φυσιογνωμία την προοπτική και την καθαρότητα του ΠΑΣΟΚ. Εσείς είστε το ΠΑΣΟΚ. Στο όνομά σας αγωνιζόμαστε να νικήσουμε για μια καλύτερη Ελλάδα, για μια Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες, για μια πιο δίκαιη ζωή.

Ακούγονται συνθήματα
(« Tο ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό»)


Και πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι όλο εδώ, ενωμένο δυνατό με ελπίδα.

Φίλες και φίλοι, ας αποκαταστήσουμε την πραγματικότητα, ας ξεδιαλύνουμε σκόπιμες παρεξηγήσεις έξι ολόκληρων εβδομάδων. Αυτό κάνουμε, δίνουμε ελπίδα στο λαό τώρα. Αφήστε τώρα να δώσω μια ισχυρή έλευση ελπίδας.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, ας αποκαταστήσουμε σύννεφα και παρεξηγήσεις που συσσωρεύτηκαν σκόπιμα τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Ξεχάσαμε το θέμα μας. Το θέμα μας είναι τα αίτια της μεγάλης ήττας και όχι πώς στήνεται, πώς φέρεται, πώς βλέπει, πώς μιλάει ο κάθε υποψήφιος. Η πολιτική δεν είναι life style, είναι ιδέες, είναι αξίες, είναι αγώνας.

Οι πολιτικές εξελίξεις επιταχύνονται. Ο κύριος Καραμανλής οδηγεί τη χώρα και πάλι σε εκλογές. Ας το χωνέψουμε αυτό. Η κυβέρνηση στήνει σκηνικό γρήγορων εκλογών. Το προεκλογικό δίλημμα του κ. Καραμανλή ήταν, «ή ισχυρή κυβέρνηση ή ξανά εκλογές». Κατάφερε με μια επίπλαστη πλειοψηφία, χάρις στις αδυναμίες του ΠΑΣΟΚ περισσότερο, παρά σε οτιδήποτε άλλο, να κερδίσει οριακή αυτοδυναμία μόλις δυο βουλευτών. Κρέμεται από δυο κλωστές δυσαρεστημένων που τον πιέζουν.

Ακούγονται συνθήματα

«Σηκώστε κεφάλι – κυβέρνηση και πάλι»

 

Το ΠΑΣΟΚ σηκώνει κεφάλι. Θα γίνει κυβέρνηση και πάλι αρκεί να το πιστέψει, να το θελήσει, να ψηφίσει σωστά στις 11 του Νοέμβρη. Ο κ. Καραμανλής άνοιξε το θέμα του εκλογικού νόμου. Δεν προωθεί κανένα νομοσχέδιο. Πιέζει προς μια και μόνη κατεύθυνση. Γρήγορα εκλογές. Ακόμα και αν χρειαστεί να παραιτηθεί τυπικά. Εκλογές και αν δεν πάρει επαρκή πλειοψηφία, ξανά εκλογές με νέο εκλογικό νόμο που ενισχύει το πρώτο κόμμα και αποδεκατίζει το δεύτερο.

Πού βασίζεται το σενάριο αυτό; Στην υπόθεση ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει με την ίδια ηγεσία και θα είναι δεύτερο κόμμα. Ε, όχι! Θα πάμε στις εκλογές με άλλη ηγεσία και θα είμαστε νικητές. Πρώτο κόμμα.

Όταν ο κ. Καραμανλής, όταν η δεξιά παίζει με τους θεσμούς και πετάει το γάντι, η λύση για ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ με την ιστορία και την διαδρομή του έχει μια και μόνη λύση. Σηκώνει το γάντι και λέει, «πάμε σε εκλογές, πάμε, νικάμε».

Η δεξιά, η κυβέρνηση και προσέξτε παρακαλώ, η δεξιά και τα συμφέροντα που δουλεύουν μαζί τους, έχουν μεγάλη αγωνία και μεγάλο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα της 11ης Νοεμβρίου. Και σίγουρα δεν είμαι η προτίμησή τους. Όπως και να το κάνουμε δεν είμαι η προτίμηση της κυβέρνησης και των κάθε είδους συμφερόντων που συνεργάζονται και στηρίζουν την κυβέρνηση. Άρα τι κρίνεται φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι στις 11 Νοεμβρίου; Κρίνεται μόνον το πρόσωπο του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ; Όχι. Κρίνεται μόνον η πολιτική κατεύθυνση, ο τόνος, ο ρυθμός, η σαφήνεια των ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων;

Κρίνεται και αυτό. Αλλά και κάτι παραπάνω. Η υπεύθυνη μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή, σε συνεργασία με τα νέα κοινωνικά κινήματα, που δίνουν τον τόνο στους κοινωνικούς αγώνες.

Κρίνεται όμως και κάτι άλλο. Κρίνεται το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Ο λαός του ΠΑΣΟΚ στις 11 του Νοέμβρη θα ψηφίσει αναγέννηση – νίκη. Το ΠΑΣΟΚ του αύριο, το ΠΑΣΟΚ της ελπίδας.

Ακούγονται συνθήματα -
(«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, με Βενιζέλο αρχηγό»)

 

Αν έχω μαζί μου τους νέους είμαι βέβαιος για την νίκη μας, για την νίκη του ΠΑΣΟΚ, για την νίκη της χώρας. Είστε η ελπίδα της χώρας, όχι μόνον της Παράταξης.

Προσέξτε όμως φίλες και φίλοι, μόλις είδαν το φως της δημοσιότητας οι δημοσκοπήσεις που λένε ότι το ΠΑΣΟΚ με άλλη ηγεσία κερδίζει την δεξιά, επικράτησε μεγάλη ταραχή και εκνευρισμός. Δεν άρεσε αυτό σε πολλούς.

Σε ποιους είναι λογικό να μην αρέσει αυτό; Στους πολιτικούς μας αντιπάλους, στη Νέα Δημοκρατία και τα προσαρτημένα συμφέροντα. Με παραξενεύει όμως και με θλίβει το γεγονός ότι, όταν μια Παράταξη έχει ένα στέλεχος που μπορεί να κερδίσει την δεξιά, βγαίνουν κάποιοι για να λασπώσουν, να απαξιώσουν, να υπονομεύσουν. Να η υπονόμευση της Παράταξης. Να ο αγώνας μ’ ένα κομματικό κατεστημένο βολεμένο στην αντιπολίτευση. Ενώ εσείς είστε βολεμένοι στην αντιπολίτευση, πείτε μου; Όχι βέβαια. Ξέρετε τι λένε για σας; Ότι διψάτε για εξουσία, γιατί θέλετε μια προοδευτική πολιτική, μια δίκαιη χώρα, ένα κοινωνικό κράτος, ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου.

Οι άνθρωποι της βιοπάλης που θέλουν μια αναδιανομή του πλούτου και των ευκαιριών διψούν για εξουσία και το κομματικό κατεστημένο, οι βολεμένοι στο πολιτικό σύστημα τι είναι; Ιδεολόγοι και αντιεξουσιαστές.

Φίλες και φίλοι, θα τους μείνει ο μηχανισμός χωρίς μηχανή. Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, επί 40 μέρες ο κ. Καραμανλής έχει δείξει το πραγματικό του πρόσωπο. Κάνει και πάλι την κοινωνία εχθρό, ανοίγει όλα τα μέτωπα, απειλεί και τρομοκρατεί εργαζόμενους και συνταξιούχους στο ασφαλιστικό, υπονομεύει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, παίζει και πάλι με το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο, το μόνο θέμα που ενδιαφέρει είναι η νομιμοποίηση των ιδιωτικών κολεγίων. Όχι αναβάθμιση των δημοσίων σχολείων, των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ.

Η κυβέρνησή του είναι αμήχανη στην εξωτερική πολιτική, δεν χειρίζεται με πρωτοβουλία και σχέδιο κανένα θέμα ούτε το Σκοπιανό, ούτε τα ελληνοτουρκικά. Διαλύει το κράτος, υποβαθμίζει το ΑΣΕΠ, προωθεί τις πελατειακές σχέσεις και την αναξιοκρατία. Χειρίζεται και χειραγωγεί τη δικαιοσύνη στα γνωστά όχι ξεχασμένα θέματα των υποκλοπών και των ομολόγων. Πού είναι το πόρισμα Ζορμπά;

Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική το ΠΑΣΟΚ του αύριο, το ΠΑΣΟΚ της νίκης, το ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας αντιτάσσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ θεσμικό, δημοκρατικό, αποκεντρωμένο, συλλογικό, ένα ΠΑΣΟΚ που να σας σέβεται και να σας υπολογίζει, ένα ΠΑΣΟΚ που σας δίνει δικαίωμα λόγου και απόφασης. Όχι ένα ΠΑΣΟΚ χειροκροτητών, αφισοκολλητών και μουγκών οπαδών της εκάστοτε κομματικής εξουσίας. Είστε πολίτες με λόγο, με βούληση, με γνώμη.

Θέλουμε μια νέα κοινωνική πλειοψηφία, πρέπει να ξαναβρούμε τη σχέση μας την κοινωνία, με τους φτωχούς, τους άνεργους, τους περιθωριοποιημένους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μοναχικούς υπερήλικες, τους αγρότες, τους νέους αγρότες που θέλουν κίνητρα και στήριξη, με τις γυναίκες, με τις μονογονεϊκές οικογένειες, με τους νέους, με τους φοιτητές, με τους ερευνητές, με τους ανθρώπους της δημιουργίας, με τα δυναμικά μεσαία στρώματα που νιώθουν να συμπιέζονται και να ωθούνται και αυτά στη φτώχεια.

Θέλουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χώρα, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα παρουσιάσουμε αύριο. Θέλουμε ένα ριζικό μετασχηματισμό του κράτους, ένα νέο κοινωνικό κράτος.

Για όλα αυτά μιλήσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο, θα τα πούμε αναλυτικά στη Εθνική Συνδιάσκεψη. Πηγαίνουμε να νικήσουμε τη δεξιά με πρόγραμμα, με θέσεις, στο όνομα της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Αριστεράς.

Ακούγονται συνθήματα

(«ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλος της Δεξιάς το τέλος»)

 

Ναι, αλλά της Δεξιάς το τέλος είναι η αρχή μιας νέας αλλαγής για τον τόπο. Θέλουμε την Προοδευτική, σύγχρονη, δίκαιη, ανταγωνιστική Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Μας λέμε, αρκεί η αλλαγή του αρχηγού για να κερδίσουμε; Όλο το θέμα είναι ο υποψήφιος Πρωθυπουργός; Παίζει κι αυτό ρόλο βέβαια έτσι, αλλά δεν είναι το μόνο, ούτε το κύριο. Γιατί αυτό που θέλουμε να κάνουμε στις 11 του Νοέμβρη είναι η αλλαγή της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ, το ξεκαθάρισμα των ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων, η οργάνωση της αντιπολίτευσης με σθένος και προοπτική, η συγκρότηση του κυβερνητικού μας σχήματος, η προβολή της ολοκληρωμένης πρότασης για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

Όλα αυτά μαζί, αλλά κάποιος έχει την ευθύνη για το συντονισμό, για τη διεύθυνση, για την εκπροσώπηση και στη Βουλή και στην κοινωνία. Ας μην κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, με τον ιδρώτα του προσώπου μας θα νικήσουμε τη Δεξιά, με γνώση, με πάθος, με φρόνηση, με πίστη.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ακούγονται συνθήματα

(«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, με Βενιζέλο αρχηγό»)

 

Ένιωσα το βράδυ των εκλογών, το βράδυ της ήττας την ταπείνωση της παράταξης, ένιωσα την αδικία, τέσσερα κόμματα να πανηγυρίζουν για τη δική τους νίκη και το ΠΑΣΟΚ απομονωμένο, απογοητευμένο να βιώνει το αδιέξοδο.

Τέτοιες στιγμές χρειάζεται γενναιότητα, χρειάζεται ευθύνη, χρειάζεται δημοκρατικό ήθος όχι στα λόγια, στην πράξη όταν μας αφορά προσωπικά. Όποιος θέλει να ηγηθεί μιας παράταξης και να συγκεντρώσει την εμπιστοσύνη και την πίστη του ελληνικού λαού δεν μπορεί να κρύβεται, δεν μπορεί να υποκρίνεται, δεν μπορεί να σχεδιάζει, δεν μπορεί να μετρά με τον χάρακα τους πόντους των κινήσεών του. Χρειάζεται ειλικρίνεια, χρειάζεται διαφάνεια, χρειάζεται πάθος, χρειάζεται θάρρος.

Έθεσα τον εαυτό μου και όσες δυνάμεις έχω στη διάθεση της παράταξης. Εισπράττω απ΄ όλες τις περιφέρειες, από τους απλούς πολίτες αγάπη, εμπιστοσύνη, ελπίδα. Ακούω όμως και δύο σκληρές κριτικές που τις λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου. Μου ασκούν τη σκληρή κριτική πως είμαι πολύ έξυπνος. Αυτό μετατρέπεται σε επικίνδυνη ιδιότητα και όχι σε μια σχέση εμπιστοσύνης με το λαό και την κοινωνία, στην υπηρεσία της οποίας είμαστε όλοι.

Υπάρχει και η δεύτερη κριτική που αφορά και τους άνδρες αλλά και πολλές γυναίκες. Καταβάθος με κατηγορούν ότι είμαι εύσωμος, βουλιμικός, πληθωρικός. Υπάρχει ένας υπολανθάνων ρατσισμός και πρέπει να αμυνθούμε. Πρέπει να αμυνθούμε. Άνδρες και γυναίκες πρέπει να αμυνθούμε. Τους καταλαβαίνω και τις καταλαβαίνω όλες, συμπάσχουμε. Αλλά ξέρετε τι έλεγε ο Ιούλιος Καίσαρ; Θέλω να έχω κοντά μου εύσωμους ανθρώπους γιατί είναι καλόψυχοι. Ένας ξέφυγε, ο Βρούτος και τον δολοφόνησε.

Ας επανέλθουμε όμως, έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση της παράταξης. Δεν διεκδικώ ένα μεγαλύτερο αξίωμα, δεν θέλω μια καλύτερη σταδιοδρομία. Έδωσα ότι μπορούσα να δώσω και ως βουλευτής και ως υπουργός, πρότεινα περιορισμένο αριθμό θητειών σε όλα τα αξιώματα και το εννοώ, γιατί χρειάζεται ανανέωση και δικαίωμα στους νέους.

Τόσα χρόνια έμαθα στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στη Βουλή ότι αν θέλεις να κάνεις αυτό που πιστεύεις πρέπει να έχεις την εντολή, πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να παίρνεις όλες τις κρίσιμες αποφάσεις. Πιστεύω ότι μπορώ να αντεπεξέλθω στις ανάγκες αυτής της αποστολής αλλά όχι μόνος μου, μαζί σας, όλοι μαζί μπορούμε, εάν το θέλετε, μπορούμε.

Ήρθα να ενώσω και όχι να διχάσω. Ήρθα να πολλαπλασιάσω και όχι να διαιρέσω. Δεν έχω συγκρατήσει στη μνήμη μου καμιά κριτική, καμιά ύβρη, καμιά συκοφαντία, καμιά συνωμοτική θεωρία. Τα έχω ξεχάσει όλα. Η αγκαλιά μας είναι ανοικτή για όλο το ΠΑΣΟΚ χωρίς εξαίρεση, με δικαιοσύνη, με αξιοκρατία, με συντροφικότητα.

Δεν έχετε ακούσει από εμένα και τους συνεργάτες μου κανέναν υπαινιγμό ούτε για λυτρωτικές διασπάσεις, ούτε για διαγραφές. Η ενότητά μας δεν είναι επίπλαστη, είναι ιστορική, είναι προγραμματική, είναι αξιακή. Ο λαός μας θέλει ενωμένους, είμαστε ενωμένοι.

Φίλες και φίλοι, το έχω παρατηρήσει είναι πράγματι η νεολαία εδώ και εγώ είμαι μαζί σας. Όλοι είμαστε νεολαίοι, όλοι είμαστε νέοι, θέλουμε το ΠΑΣΟΚ των νέων, θέλουμε το ΠΑΣΟΚ της αλληλεγγύης των γενεών.

Φίλες και φίλοι είμαστε όλοι ενωμένοι, είμαστε όλοι μαζί, δεν είμαστε όμως οι ίδιοι σε ορισμένα κρίσιμα θέματα. Γι΄ αυτό έχει σημασία η επιλογή και η ψήφος της 11ης Νοεμβρίου. Πρέπει ο λαός του ΠΑΣΟΚ, πρέπει η κοινωνία να διαλέξει αν θέλει παραίτηση ή νίκη. Αν θέλει ηττοπάθεια ή προοπτική.

Υπάρχει φίλες και φίλοι το ΠΑΣΟΚ του χτες και το ΠΑΣΟΚ του αύριο. Το ΠΑΣΟΚ του χτες είναι το ΠΑΣΟΚ της οργανωτικής ασάφειας και του μεταμοντέρνου χάους. Το ΠΑΣΟΚ του αύριο έχει ραχοκοκαλιά, έχει θέσεις, έχει προοπτική, έχει σχέδιο για τη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ του χτες φλέρταρε με διάφορες ιδέες από το νεοφιλελευθερισμό έως τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Το ΠΑΣΟΚ του αύριο εκφράζει την μεγάλη κεντροαριστερά, την ευρωπαϊκή σοσιαλιστική αριστερά.

Το ΠΑΣΟΚ του χτες έχασε, έχασε και ξαναέχασε. Το ΠΑΣΟΚ του αύριο θα κερδίσει και θα κερδίσει σύντομα στο όνομα του λαού για το καλό του τόπου. Πρέπει όμως να κάνουμε ορισμένα απλά και στοιχειώδη πράγματα. Να μεταφέρουμε το μήνυμα της ελπίδας και της προοπτικής, να καλέσουμε την κοινωνία να έρθει να εκφραστεί, να αγκαλιάσει το ΠΑΣΟΚ, να δώσει όχι μόνο τη ψήφο της αλλά τη ψυχή της στις 11 του Νοέμβρη. Να ανοίξουμε τις πόρτες του ΠΑΣΟΚ να μπει φως, να μπει η ελπίδα, να μπουν νέες κοινωνικές δυνάμεις.

Γι΄ αυτό φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι σας καλώ να κρίνετε με λογική και φρόνηση. Όμως σας καλώ να κρίνετε και με το συναίσθημα, σας προτείνω να υπογράψουμε μια σχέση ηθικής και προσωπικής εμπιστοσύνης, ένα συμβόλαιο τιμής.

Δεν θέλω λευκή επιταγή ούτε πήρα ποτέ ούτε ζητώ τώρα. Δεν γεννήθηκα μέσα στην εξουσία, το ξαναλέω, είμαι ένας από σας. Ξεκίνησα από τις φτωχογειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης και ξέρω τι θα πει Δυτική Αθήνα.

Φίλες και φίλοι σας καλώ να δουλέψουμε μαζί στο όνομα της κοινής μας αγάπης για την παράταξη και για τον τόπο, στο όνομα της κοινής μας αγάπης για τον άνθρωπο. Αυτό είναι η σημαία μας, αυτή είναι η δύναμή μας.

Ρίξτε το σύνθημα τώρα

Ακούγονται συνθήματα

(«ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλος, της δεξιάς το τέλος»)

 

Βέβαια. Θέλει ψυχή και πρέπει να κοιταζόμαστε στα μάτια. Δεν μιλάνε τα κείμενα, μιλάνε οι ψυχές και οι καρδιές μας.

Γι’ αυτό σας λέω, φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, το μέλλον μας ανήκει, η ελπίδα μας ανήκει, η νίκη μας ανήκει. Εμπρός πάρτε την υπόθεση της 11ης Νοεμβρίου στα χέρια σας. Δώστε προοπτική. Δώστε δύναμη. Δώστε ελπίδα. Ανανεωνόμαστε, οργανωνόμαστε, νικάμε. Γεια σας και με τη νίκη. Εμπρός δυνατά. Αλλάζουμε σελίδα, γεια σας και με την νίκη. Γεια σας.

Η Αθήνα μίλησε. Το λεκανοπέδιο μίλησε. Η περιφέρεια μίλησε. Η κοινωνία είναι μαζί μας. Το νέο ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Το ΠΑΣΟΚ της ανανέωσης και της νίκης. Γεια σας. Πάμε να κερδίσουμε για τη χώρα. Γεια σας και με τη νίκη.

Tags: Πολιτικές Ομιλίες, 2007