23 Οκτωβρίου 2007


Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, από εδώ, από τα Χανιά, από τη δημοκρατική Κρήτη, από την πόλη που γέννησε το μεγαλύτερο τέκνο της Ελλάδας, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, το ΠΑΣΟΚ ενωμένο, δυνατό, στέλνει μήνυμα σε όλη την κοινωνία, στέλνει μήνυμα σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Γιατί στις 11 Νοεμβρίου δεν κρίνεται ένα εσωτερικό ζήτημα του ΠΑΣΟΚ, δεν κρίνεται απλώς και μόνο το ποιος θα είναι ο μελλοντικός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κρίνεται η πορεία της χώρας.

Στις 11 του Νοέμβρη το δίλημμα είναι αν θα διαλέξουμε το ΠΑΣΟΚ του χθες ή αν θα διαλέξουμε το ΠΑΣΟΚ του αύριο. Και η διορατική, η αγωνιστική, η λεβεντογέννα Κρήτη δεν μπορεί παρά να διαλέγει το ΠΑΣΟΚ του αύριο, το ΠΑΣΟΚ της νίκης.

Από εδώ, από τα Χανιά, από την Κρήτη, στέλνουμε όμως κυρίως μήνυμα στον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του. Πρέπει να νιώθει την παρουσία και τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καραμανλής πρέπει να θυμάται διαρκώς ότι δεν είναι μόνος στο πολιτικό σκηνικό, ότι δεν μπορεί να ανοίγει με ταξική σκληρότητα όλα τα μέτωπα εναντίον της κοινωνίας.

Πως δεν μπορεί να τρομοκρατεί τους πολίτες στο ασφαλιστικό, δεν μπορεί να εγκαταλείπει και να διαλύει τη δημόσια παιδεία, δεν μπορεί να παραπλανά προεκλογικά σε σχέση με το φόρο προστιθέμενης αξίας, τη φορολογία των καυσίμων ή τη φορολογία ακινήτων.

Δεν μπορεί να παρακολουθεί αμήχανος, και σε μεγάλο βαθμό ακίνητος, τις εξελίξεις στα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής στρατηγικής της χώρας, που δυστυχώς δεν βλέπουμε να υπάρχει και δεν βλέπουμε να εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.

Φίλες και φίλοι, το αποτέλεσμα της 16ης Σεπτεμβρίου, που έδωσε οριακή αυτοδυναμία στον κ. Καραμανλή, είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα επίπλαστο. Ο κ. Καραμανλής απέσπασε μια οριακή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, την οποία δεν μπορεί τώρα να την ερμηνεύει όπως θέλει.

Δεν τίμησε την εντολή του ελληνικού λαού κατά την πρώτη θητεία του, δεν απέδωσε το έργο που πολλοί Έλληνες προσδοκούσαν πως θα φέρει σε πέρας και ξεκινά τη δεύτερη θητεία του με πάρα πολύ κακούς οιωνούς, χωρίς καμία περίοδο χάριτος, με μία κυβέρνηση φαινομενικά ανανεωμένη και εξωραϊσμένη, αλλά κατά βάθος βαριά κουρασμένη εκ γενετής. Και αυτό φέρνει τον ορίζοντα των εκλογών πάρα πολύ κοντά.

Στέλνω ένα πολύ απλό μήνυμα από τα Χανιά σε όλους τους Έλληνες πολίτες και ιδίως σε όλη την κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καραμανλής οργάνωσε την προεκλογική του εκστρατεία σε ένα εκβιαστικό δίλημμα: Ή σταθερή κοινοβουλευτικά αυτοδύναμη κυβέρνηση, ή επανάληψη των εκλογών. Απέδωσε ως ένα βαθμό αυτός ο εκβιασμός. Απέδωσε όμως μια πλειοψηφία μόλις δύο Βουλευτών.

Ο κ. Καραμανλής κρέμεται κοινοβουλευτικά από δύο κλωστές. Και τώρα η κοινοβουλευτική του ομάδα κλυδωνίζεται από προσωπικές φιλοδοξίες, πικρίες αλλά και διαφορές πολιτικές, γιατί υπάρχουν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που νιώθουν την αντίδραση και την πίεση της κοινωνίας στις εκλογικές τους περιφέρειες. Για παράδειγμα στο ασφαλιστικό, ή στο ζήτημα της ακρίβειας, στο ζήτημα της ανεργίας, που δεν μπορεί να κρυφτεί στατιστικά μέσα από κόλπα και άλλους αριθμητικούς υπολογισμούς.

Ήδη λοιπόν από την πρώτη στιγμή, από τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, έβαλε ένα νέο στοιχείο στο σκηνικό, την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Όταν ένας Πρωθυπουργός αρχίζει τη θητεία του μιλώντας για αλλαγή του εκλογικού νόμου και έχοντας μια πλειοψηφία μόλις δύο βουλευτών, τι μας λέει: Μας λέει ότι δεν αντέχει πολύ, ότι οι εκλογές είναι κοντά, ότι δεν θα γίνει ο ίδιος έρμαιο οποιουδήποτε εσωκομματικού του παράγοντα και βουλευτή.

Άρα πρέπει να είμαστε σε κατάσταση ετοιμότητας. Άρα οι εκλογές δεν είναι κάτι μακρινό, δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο, δεν έχει σταματήσει η ιστορία προκειμένου να περιμένει το ΠΑΣΟΚ να επιλύσει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα. Ό,τι κάνουμε τώρα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχει άμεση αντανάκλαση στο πολιτικό σύστημα. Το αποτέλεσμα των επόμενων κοντινών βουλευτικών εκλογών θα διαμορφωθεί στις 11 του Νοέμβρη μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Στέλνουμε λοιπόν ένα μήνυμα στον κ. Καραμανλή, που πετάει το γάντι, που ουσιαστικά παίζει με τους θεσμούς, που μας λέει ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή –έτσι νομίζει, αφελώς σκεπτόμενος- να κάνει εκλογές με νέο εκλογικό νόμο ώστε να ενισχύσει την πλειοψηφία του και να μειώσει ακόμη περισσότερο την κοινοβουλευτική δύναμη του δεύτερου κόμματος.

Του λέμε: Ρίχνεις το γάντι; Το σηκώνουμε. Διατυπώνεις την πρόκληση; Την απαντάμε. Υποβάλλεις εκβιασμό εις βάρος των θεσμών; Απαντούμε στο όνομα της δημοκρατίας, της κοινωνίας και των πολιτών. Δοκίμασε, θα χάσεις. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να νικήσει, θα νικήσει.

Το λένε άλλωστε οι αριθμοί. Η επίπλαστη πλειοψηφία του κ. Καραμανλή στις 16 Σεπτεμβρίου δεν απηχεί την πραγματική βούληση, την πραγματική αγωνία και την γνήσια ελπίδα της κοινωνίας. Υποχρεούμαστε ως ΠΑΣΟΚ, να κάνουμε την κοινωνία πιο αισιόδοξη, πιο δυναμική, πιο απαιτητή. Να πιστέψουν οι πολίτες, η πλειοψηφία των πολιτών που είναι προοδευτική, ότι μπορούμε να πάρουμε στα χέρια μας την τύχη της χώρας τώρα που διαμορφώνονται τα μεγάλα ζητήματα. Τώρα που διαμορφώνεται η εικόνα της Ευρώπης, του κόσμου και της χώρας, για ολόκληρο τον 21ο αιώνα.

Αυτό δεν το κάνουμε γιατί θέλουμε την εξουσία για την εξουσία. Κανείς δεν είναι στις μέρες μας τόσο μίζερος, τόσο μικρός, τόσο ταπεινός στις επιδιώξεις του. Αλλά ο απλός πολίτης, ο επιχειρηματίας, ο αγρότης, ο φτωχός άνθρωπος, ο χαμηλοσυνταξιούχος, η μονογονεϊκή και εγκαταλελειμμένη οικογένεια, ο νέος αγρότης που περιμένει μια στήριξη από το κράτος, ο νέος που σπουδάζει και θέλει πτυχίο με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας, ο άνθρωπος της παραγωγής που θέλει να του δώσουμε ευκαιρίες για επενδύσεις, ο μικρομεσαίος που κάποτε είχε ένα σημαντικό επίπεδο ζωής και τώρα νιώθει να κλυδωνίζεται το έδαφος κάτω από τα πόδια του και κάτω από τα πόδια της οικογένειάς του, θέλει ένα άλλο πολιτικό πλαίσιο, ένα άλλο κράτος.

Γιατί ξέρει, ότι τις αδικίες και τα αδιέξοδα της αγοράς, της οικονομίας, ακόμα και της ίδιας της κοινωνίας που παράγει αδικίες και ανισότητες, μόνο ένα πράγμα μπορεί να τις διορθώσει: το κράτος. Όχι όμως ένα κράτος βαρύ, δυσκίνητο, γραφειοκρατικό, αντιλαϊκό. Αλλά ένα κράτος ευέλικτο, δημοκρατικό, σύγχρονο, αποκεντρωμένο.

Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης 10ετίας. Και το στοίχημα της επόμενης 10ετίας είναι, ο ριζικός μετασχηματισμός του κράτους. Θέλουμε επιτέλους ένα κράτος που να υπηρετεί τον πολίτη. Για να το πετύχουμε αυτό όμως, θέλουμε ένα άλλο ΠΑΣΟΚ. Ένα ΠΑΣΟΚ που να υπηρετεί την παράταξη και να υπηρετεί την χώρα. Πραγματικά δημοκρατικό. Πραγματικά αξιοκρατικό. Πραγματικά συλλογικό και πραγματικά αποκεντρωμένο.

Δεν μπορεί να μιλάς για αποκέντρωση και περιφερειακή ανάπτυξη στη χώρα και να έχεις ένα συγκεντρωτικό μηχανισμό στο ΠΑΣΟΚ. Για φανταστείτε ποιο είναι το μεγάλο αναπτυξιακό πρόβλημα της Κρήτης; Το γεγονός ότι δεν έχει θεσμούς που να την αυτονομούν πολιτικά, να την χειραφετούν, να της δίνουν το δικαίωμα να διαμορφώνει το μοντέλο ανάπτυξής της και να το χειρίζεται η ίδια, με δικούς της θεσμούς, με αποφάσεις που παίρνουν οι δικοί της άνθρωποι. Αυτό πρέπει να το κατοχυρώσουμε και στη χώρα και στο ΠΑΣΟΚ. Και θα το πετύχουμε.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, η διαδικασία αυτή που ακολουθούμε προς την 11η Νοεμβρίου, οφείλεται στο γεγονός ότι δυστυχώς χάσαμε τις εκλογές. Και τις χάσαμε έχοντας απέναντί μας την χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης και μάλιστα μέσα στη χειρότερη γι’ αυτήν περίοδο. Μια κυβέρνηση που άνοιξε τα μέτωπα, μετέτρεψε την κοινωνία σε εχθρό, διέλυσε το κράτος, βουτήχτηκε στα σκάνδαλα. Δυστυχώς όμως, είδαμε το ποσοστό μας να κατεβαίνει. Είδαμε το ποσοστό μας να πηγαίνει κάτω και από το 1989. Έτσι άνοιξε μια συζήτηση. Μια συζήτηση που δεν αφορά την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Γιατί η παράταξη αυτή, ήταν, είναι και θα είναι ενωμένη. Την διαμόρφωσε ενωμένη και μεγάλη ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Δεν μπορεί όμως να αρκούμαστε στην ενότητα. Η ενότητα είναι η ελάχιστη βάση από την οποία ξεκινάμε. Ενωμένοι θα είμαστε, πρέπει να είμαστε όμως και δυναμικοί, αξιόπιστοι, ανανεωμένοι. Πρέπει να δώσουμε ένα όραμα. Πρέπει να αυξήσουμε την επιρροή μας στη κοινωνία. Πρέπει να συσπειρώσουμε και να εκφράσουμε τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό πολιτών.

Ούτε χρειάζεται να τρώμε τις σάρκες μας και να θέλουμε σώνει και καλά να αναδείξουμε τις διαφορές μας. Ένα μεγάλο κόμμα, ένα κόμμα που φιλοδοξεί να αγγίξει το όριο του 50%, συγκεντρώνει ανθρώπους από πολλές προελεύσεις. Από την νεανική παράδοση, από την κεντρογενή και Βενιζελική παράδοση, Οικολόγους, Μαρξιστές, Χριστιανούς, μετριοπαθείς ανθρώπους της συντήρησης που βλέπουν ότι εκεί δεν υπάρχει ελπίδα για την χώρα. Όλους αυτούς έχουμε και την υποχρέωση και την ικανότητα, να τους εντάξουμε σε μια μεγάλη κοίτη, δημοκρατική, προοδευτική, λαϊκή.

Αυτό δεν είναι ούτε επίπλαστη ενότητα, ούτε στρογγύλεμα. Είναι ικανότητα πολιτικής σύνθεσης και πολιτικής ηγεμονίας. Αυτό είναι το στοίχημα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων.

Έτσι γράφονται οι χρυσές σελίδες στην ιστορία του τόπου. Έτσι έφτιαξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος την σύγχρονη Ελλάδα. Έτσι έφτιαξε ο Γεώργιος Παπανδρέου στη δεκαετία του ’60 το όραμα της Δημοκρατικής Ελλάδας. Έτσι έφτιαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου το όραμα και την ελπίδα της Αλλαγής.

Και τώρα και εμείς μπορούμε να ζητήσουμε κάτι που δικαιούμαστε. Να ζητήσουμε μια Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες. Αυτή την Ελλάδα έχουμε υποχρέωση να φέρουμε ως κυβέρνηση την επομένη των βουλευτικών εκλογών.

Όλα αυτά κατά βάθος κρίνονται φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι την 11η Νοεμβρίου. Πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες του ΠΑΣΟΚ, να μπει φως, να μπει αέρας, να μπει η κοινωνία. Πρέπει όλη η κοινωνία της Κρήτης, όλη η Χανιώτικη κοινωνία να έρθει στην διαδικασία αυτή, να την αγκαλιάσει, να την αξιοποιήσει, να στείλει μήνυμα προοπτικής, μήνυμα ενότητας, και βέβαια μήνυμα νίκης. Γιατί πρέπει το ΠΑΣΟΚ της 12ης Νοεμβρίου να είναι ένα ΠΑΣΟΚ που βλέπει προς τα εμπρός, να είναι ένα ΠΑΣΟΚ που μπορεί να αντιμετωπίσει, όχι απλά και μόνο την διαχείριση της χώρας, αλλά τις απαιτήσεις της νέας γενιάς.

Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ όλων των γενεών. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που να σέβεται όλες τις γενιές. Αλλά όλες οι γενιές θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ νεανικό στις ιδέες. Ένα ΠΑΣΟΚ δυναμικό. Ένα ΠΑΣΟΚ νέο και ένα ΠΑΣΟΚ των νέων. Και αυτό μπορούμε να το προσφέρουμε, εάν συσπειρωθούμε, γιατί δεν υπάρχει κανένα ατομικό στοίχημα, μόνον όλοι μαζί μπορούμε και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Φίλες και φίλοι, έθεσα τον εαυτό μου στην διάθεση της Παράταξης, χωρίς να θέτω κανένα προσωπικό στοίχημα. Αν έχω κάποια φιλοδοξία, η φιλοδοξία μου είναι ηθικού και ιστορικού περιεχομένου. Δεν μ’ ενδιαφέρει να κατακτήσω ένα ακόμα αξίωμα. Αν θέλω να κάνω κάτι στο επίπεδο αυτό είναι γιατί, έχω καταλάβει από την πολιτική μου εμπειρία ως τώρα, πώς προκειμένου να πάρεις μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις, πρέπει να έχεις θεσμικά τη δυνατότητα να τις πάρεις. Και γι’ αυτό πρέπει να έχεις μαζί σου, κοντά σου, δίπλα σου μια μεγάλη δύναμη όπως το ΠΑΣΟΚ, που να εκφράζεται και κοινωνικά και πολιτικά και κοινοβουλευτικά, αλλά υπό έναν όρο: Να μπορούμε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στις βαριές ευθύνες που εναποθέτει στα χέρια μας ο ελληνικός λαός.

Θα ήταν όμως ιστορικό λάθος την επομένη της εκλογικής μας νίκης, να μας κοιτούν στα μάτια και να μας ζητούν τα ρέστα, επειδή δεν τηρούμε υποσχέσεις που δώσαμε, επειδή δεν πληρώνουμε τις επιταγές που εκδώσαμε προεκλογικά.

Εμείς όλοι μαζί θα τιμήσουμε τις συλλογικές μας δεσμεύσεις. Όλοι μαζί θα συνάψουμε μια ηθική και πολιτική συμφωνία βασισμένη στην κοινή μας αγάπη για τον τόπο και στην κοινή μας ελπίδα για την Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες. Αυτό ζητώ από σας. Αυτή την εμπιστοσύνη. Αυτή τη συμφωνία. Αυτή τη συστράτευση.

Εμπρός λοιπόν, όλοι μαζί μπορούμε, όλοι μαζί θα νικήσουμε. Η 11η Νοεμβρίου ανοίγει το δρόμο στο ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος και στη νίκη μας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Ελάτε, πάρτε την υπόθεση αυτή στα χέρια σας. Δώστε προοπτική και δύναμη στο ΠΑΣΟΚ, δώστε λύση, διέξοδο και αισιοδοξία στη χώρα.
Γεια σας και με την νίκη!

Tags: Πολιτικές Ομιλίες, 2007